Reklama
  • Agrometeorologija

Trend - neravnomeran raspored padavina

Uticaj klimatskih promena na poljoprivredu sve je izraženiji i neophodno je prilagoditi (adaptirati) proizvodnju radi dobijanja stabilnih prinosa zadovoljavajućeg kvaliteta, savetuju stručnjaci Centra za meteorologiju Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. U saradnji sa najznačajnijim svetskim institutima kroz višegodišnja istraživanja oni predviđaju smanjenje padavina u toku vegetacije, ali što je još važnije za poljoprivrednu, njihovu neravnomernu raspodelu.

Mnoštvo stručnjaka sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Poljoprivrednog i Prirodno matematičkog fakulteta uz pomoć savremene tehnologije i saradnje sa kolegama iz sveta rade na proceni razmera klimatskih promena. Branislava Lalić iz Centra za meteorologiju i modeliranje životne sredine kaže da će u narednim godinama količine padavina biti na višegodišnjem nivou. Problem će biti sa intenzitetom i raspodelom kiše. Takav trend je već uspostavljen a ona podseća na sušno proleće od pre dve godine, kada u aprilu u Novom Sadu nije pala ni kap kiše, dok je u tri majska dana palo od 50 do 100 litara po kvadratnom metru.

Znajući to, Branislava Lalić savetuje prilagođavanja biljne proizvodnje radi ostvarivanja stabilnih prinosa zadovoljavajućeg kvaliteta. Potrebno je investirati u sisteme za navodnjavanje ali i urediti kanalsku mrežu radi odvodnjavanja. Važno je očuvati plodnost zemljišta a obradu izvesti tako da se poveća moć upijanja i zadržavanja vlage. U proizvodnji voća i povrća potrebno je postaviti protivgradne mreže radi sprečavanja štete od leda ali i ožegotina na plodovima koje su sve češće. Stručnjaci prognoziraju pojavu većeg broja korovski vrsta, štetočina i bolesti koji nisu bili karakteristični za naš region a koji će doći kao posledica klimatskih promena. Pošto se ne može očekivati da svi proizvođači znaju sve o potrebnim merama prilagođavanja poljoprivredne proizvodnje, značajan posao u pravovremenom transferu znanja očekuje stručnjake u savetodavnim službama i poljoprivrednim stanicama.

Đorđe Simović, Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!