Reklama
  • Stočarstvo

U Kini se održavaju stočni sajmovi

Dok su se sajmovi posvećeni svinjarstvu u ostatku sveta zaustavljeni ili su premešteni u on-line sferu, Kina je većinu stočnih izložbi u redovnom formatu nastavila u septembru i oktobru. Neki su čak imali rekordnu posetu i uvećan broj izlagača

Kineske vlasti ohrabruje stanovištvo da nastavi sa socijalnim kontaktima, nakon strogog zaključavanja u većini regiona. U međuvremenu, stočarska industrija željna je novih rešenja u trenutku kada sektor svinja beleži najveći rast dobiti ikada, jer je afrička svinjska groznica (ASF) povećala cene mesa. U isto vreme sektor živine je gubio novac zbog prekomernih kapaciteta.

2020-Leman-China.jpg (85 KB)

“The Leman China Swine Conference” održana je u Čungkingu sredinom oktobra

Najveći dobitnik

China Animal Husbandry Expo (CAHE) bio je najveći dobitnik upoređujući stočarske sajmove u 2020. godini. Delimično i zahvaljujući vremenu održavanja. To je bila prva izložba u skoro godinu dana. Godišnji sajam, koji je organizovalo China Animal Agriculture Association (CAAA) i koji je u svom 18. izdanju ove godine bio je, kao i obično, zakazan za maj, ali je zbog Covid-19 odložen za 4.-6. septembar. Održan je u Čangšiju u centralnoj Kini.

Broj štandova na najvećoj izložbi stoke u Kini, ove godine je porastao za 8% na oko 6.500, na površini od 140.000 m2. Tokom tri dana 1.200 izlagača privuklo je 180.000 posetilaca. Prema rečima organizatora svi sajamski pokazatelji dostigli su rekordno visoke vrednosti.

Na ovom sajmu svoje paviljone su imali i SAD-a, Francuska, Holandija i Danska.

EuroTier i VIV Qingdao

EuroTier Kina i VIV Qingdao održani su kako je planirano ove godine, iako je pažnju stručne javnosti bila usmerena na CAHE koji je oržan pre toga i privukao je najviše pažnje. EuroTier Kina 2020. održan je od 7. do 9. septembra u Čengduu. Prema podacima DLG-a, svoj program je predstavilo oko 190 izlagača a prisustvovalo je 12.000 posetilaca. VIV Qingdao 2020. održan je od 17. do 19. septembra u Kingdao-u. Organizatori navode da je na sajmu učešće uzelo 352 izlagača a statistika beleži 16.557 posetilaca.

Obe izložbe vuku korene iz bivše VIV China, koja je trajala od 2000. do 2018. EuroTier je 2019. predstavljen u Kini i rođena su dva nova brenda, EuroTier China i VIV Qingdao. Promenili su dvogodišnji expo u godišnji događaj. U 2019. ovi sajmovi se održani u isto vreme i u istom gradu - Kingdao.

U 2020. manifestacije su razdvojene. Chengdu je glavni grad Sečuana, na zapadu Kine, najveće provincije u zemlji po proizvodnji svinja, dok se Kingdao nalazi u vodećoj kineskoj provinciji za proizvodnju živine, Šandong. „Rezervisali smo veći štand VIV Qingdao za 2021. godinu kako bismo iskoristili mogućnosti živine u ovom regionu“, rekao je Vang Ksu, menadžer marketinga za Little Giant, proizvođača mašina za živinu sa sedištem u Čengduu koji je ove godine izlagao na obe izložbe.

Konferencije se preklapaju

Ovi sajmovi su delimično doveli posetioce u dilemu koji od dva posetiti? Obe izložbe su u istom trenutku organizovale zanimljive konferencije i forume sa sličnom tematikom.

Na primer, “Global Broiler Forum” održan je zajedno sa CAHE 2020; Globalni samit svinjske genetike (GPGS) je ove godine podstakao VIV Qingdao; i Sunbird Nutrition & Innovation Conference, najpopularniji skup nutricionista, privukli su oko 1.000 posetilaca u EuroTier China.

Najuspešnija konferencija sigurno je “Leman China”, koja se održala u Čungkingu od 14. do 16. oktobra. Akademski događaj generisao je namensku izložbu pod nazivom World Swine Industry Expo. Izložba je ove godine privukla 613 izlagača, na površini od oko 50.000 m2. Prisustvovalo joj je 73.537 posetilaca, najviše u istoriji.

Ukupno 8.264 stručnjaka prisustvovalo je devetom izdanju konferencije o svinjama “Leman China”, na kojoj je 75 govornika održalo oko 100 prezentacija. Dr Zhu Zhengpeng, potpredsednik vodećeg kineskog proizvođača stočne hrane “Teku”, rekao je: „Konferencijske sale su prepune posetilaca, dok su prezentacije uglavnom bavile praktičnim pitanjima iz proizvodnje. Takvo planiranje sadržaja moglo bi biti model za druge industrijske konferencije. “

Prelazak na mrežu

Na konferencijama na sajmu VIV Qingdao oko 40% govornika bilo je iz inostranstva. Oni su se uključili putem strimovanja uživo ili su imali pripremljene video materijale. Zapravo organizatori i izlagači sajma prihvataju striming uživo kako bi promovisali svoje brendove i olakšali prisustvo stručnjaka iz industrije koji se ne mogu pridružiti na lokaciji zbog zabrane putovanja. Digital Explore VIV platform, zabeležila je 55.402 pregleda. Platforma je međunarodnoj industriji omogućila da bude deo VIV talk prezentacija, vebinara, poslovnog dogovaranja i onlajn preporuka. Posetioci iz 30 zemalja poput Irana, Velike Britanije i Holandije su putem mreže kontaktirali su izlagače u Kingdau.

Ove godine pokrenut je i EuroTier China Live. Iz DLG-a (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft) su prokomentarisali: „Ovo se pokazalo popularnim među posetiocima, mnogi su primetili da im se sada nudi prilika da ponovo posete sajam jer sadržaj ostaje na mreži“.

Iz menadžmenta sajma CAHE 2020 je saopšteno da je njegova mrežna platforma zabeležila više od 1,2 miliona pregleda stranica.

Planovi za 2021.

Neki izlagači već su odredili datume za sledeću godinu. “VIV Qingdao” 2021. bi trebalo da se održi od 15. do 17. septembra, ponovo na zapadnoj obali grada.

“Leman China” će ponovo biti u Čungkingu u novembru 2021. “EuroTier China” će ostati u Čengduu, ali još nisu navedeni konkretni datumi. CAHE je nedavno najavio da će se vratiti u maju 2021. godine, a mesto održavanja biće u Nanchangu u centralnoj kineskoj provinciji Jiangki.

Povrh svega, u kineskoj stočarskoj i mesnoj industriji pojavljuje se novi expo savez. Očekuje se da će se međunarodna izložba mesne industrije “The China International Meat Industry Exhibition (CIMIE)”,  najuticajniji sajam mesa u zemlji, održati istovremeno sa “VIV Qingdao” od 2021. “CIMIE” je bio samo nedelju dana pre “VIV Qingdao” ove godine, na istom mestu.

 

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!