Reklama
  • Agroekonomika

Ulazak na sajam Fruit Logistica u Berlinu zavisiće od Covid statusa

Posetioci će morati da pokažu sertifikat o vakcinaciji ili oporavljenom statusu kako bi ušli u sajamski prostor, navode organizatori

Menadžment Fruit Logistice, vodećeg svetskog sajma voća i povrća, koji se održava u Berlinu, objavio je da će se predstojeće izdanje od 9. do 11. februara 2022. održati pod takozvanim „2G uslovima“.

To znači da će na sajam biti dozvoljen ulazak samo posetiocima koji su u potpunosti vakcinisani protiv Covida vakcinom odobrenom od EU ili koji su se potpuno oporavili od bolesti.

2021-digitalni-setifikat.jpg (45 KB)
Ilustracija (Foto: wir_sind_klein / Pixabay.com)

U praksi, to znači, da svi učesnici moraju da dostave digitalni dokaz o svom vakcinisanom ili oporavljenom statusu kako bi pristupili izložbenom prostoru Berlina.

Vakcine koje su trenutno odobrene za upotrebu u EU su Moderna, BionTech/Pfizer, AstraZeneca i Johnson & Johnson.

Sertifikati izvan EU će morati prvo da se konvertuju u digitalni sertifikat EU o vakcinaciji.

Sadašnji zvanični propisi ne dozvoljavaju da učestvuju oni koji su primili drugu vakcinu, poput Sputnjika ili Sinovaka. U zvaničnom saopštenju menadžmenta sajma u Berlinu se vakcina Sinofarm uopšte ne pominje. Da podsetimo da je ovu vakcinu primio najveći broj građana Srbije.

„Odobrenje za Sputnjik i Sinovak podneto je u proleće 2021. godine, tako da bi propisi mogli biti promenjeni“, navodi se u saopštenju organizatora sajma u Berlinu.

Kako sada stvari stoje, sadašnji propisi će omogućiti održavanje manifestacije bez ikakvih daljih ograničenja za izlagače i posetioce.

Ulaznice se neće prodavati na samom događaju. Za ulazak na izložbu posetioci moraju unapred da kupe personalizovanu kartu u onlajn prodavnici karata Fruit Logistica, čije otvaranje se očekuje krajem novembra.

Aktuelni sajamski koncept higijene i bezbednosti, koji sadrži informacije o događajima koji se održavaju pod 2G uslovima, možete pronaći ovde.

Kako saopštavaju organizatori u 25 hala na sajmu Fruit Logistica biće prisutni izlagači iz više od 80 zemalja, što ocenjuju kao dobru najavu sajma.

Inače, sajam Fruit logistica u Berlinu u kalendaru je mnogih privrednika iz Srbije koji se bave proizvodnjom i izvozom, pre svega voća. Godinama na sajmu izlažu uspešne kompanije poput Delta agrara ili Polina a vrlo su zapažene kolektivne izložbe na štandu Srbije i AP Vojvodine. Za taj uspešan nastup najveću zaslugu nose Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Vojvodine.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!