Reklama
  • Održiva poljoprivreda

UN nagradio projekat za neškodljivu preradu životinjskog otpada

Značaj Energo Zelene sa ekološkog aspekta je veliki, jer postojanje ovakvih pogona predstavlja preduslov da se životinjski otpad više ne baca u vodotoke, ne zakopava u zemlju ili spaljuje na otvorenom. U pitanju je fabrika sa takozvanim nultim stepenom otpada, budući da se finalni proizvodi (tehnička mast, mesno i koštano brašno) koriste za proizvodnju energije, a specijalne tehnologije istovremeno sprečavaju zagađivanje vazduha i neutrališu otpadne vode.

VIP fond se našao među 10 najboljih agencija za privlačenje stranih investicija (IPA agencije) na konkursu koji je raspisao UNCTAD, odeljenje UN za trgovinu i razvoj. Konkurs je realizovan u okviru Svetskog investicionog foruma UN, koji se od 13. do 16. oktobra održava u Ženevi. Tema ovogodišnjeg foruma u Ženevi su investicije u održivi razvoj, a IPA agencije su konkurisale kandidovanjem jednog investicionog projekta u 2014. godini, iz "green" sektora. Najbolje agencije su birane na osnovu veličine i uticaja tog investicionog projekta na lokalnu sredinu u kojoj se investicija nalazi, kao i na osnovu doprinosa same agencije u privlačenju i promociji ovakvih investicija.

VIP fond je kandidovao investicioni projekat belgijske firme Energo Zelena, koja u Inđiji ima fabriku za neškodljivu preradu životinjskog otpada. Značaj ove fabrike sa ekološkog aspekta je veliki, jer postojanje ovakvih pogona predstavlja preduslov da se životinjski otpad više ne baca u vodotoke, ne zakopava u zemlju ili spaljuje na otvorenom. Fabrika u Inđiji predstavlja prvo postrojenje u Srbiji i regionu (sa izuzetkom Hrvatske) čije poslovanje je u potpunosti usklađeno sa zakonima Srbije i Evropske unije, najvišim standardima zaštite životne sredine, kao i bezbednosnim i zdravstvenim standardima. U pitanju je fabrika sa takozvanim nultim stepenom otpada, budući da se finalni proizvodi (tehnička mast, mesno i koštano brašno) koriste za proizvodnju energije, a specijalne tehnologije istovremeno sprečavaju zagađivanje vazduha i neutrališu otpadne vode.

Prilikom izbora ove kompanije, VIP fond je uzeo u obzir i to da je ova kompanija preradila skoro 1.000 tona životinjskog otpada tokom poplava, kao i činjenicu da je Energo Zelena jedna je od najznačajnijih belgijskih investicija u Srbiji, vredna 21,5 miliona evra, koja zapošljava 43 radnika, a plan je da se zaposli ukupno 100 ljudi kada dostigne pun kapacitet.

Vlastimira Stanković Ruškuc

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!