Reklama
  • Agroekologija

Upravljajte otpadom kako biste povećali profit na farmi

Analiza kompanije Wrap pokazuje potencijalne finansijske koristi od poboljšanja evidentiranja i upravljanja viškom hrane i otpadom na farmama

Izveštaj dobrotvorne organizacije Wrap koja vodi računa o viškovima hrane i otpada iz poljoprivrede pokazalo je da bi prosečno gazdinstvo moglo povećati profit za 22 odsto boljim prikupljanjem podataka i upravljanjem otpadom biološkog porekla.

2021-jabuke-dzak.jpg (152 KB)
Foto: filmbetrachter / Pixabay.com

Analizu su razvili konsultanti kompanija Wrap i Birnie Consultancy, uz podršku College of Agriculture Food & Rural Enterprise (CAFRE) i Odeljenja za poljoprivredu, životnu sredinu i ruralna pitanja Severne Irske (DAERA).

Modelirano je pet farmi: jabuka, jagoda, krompira, šargarepe i jaja. Modeli su napravljeni tako da uzmu u obzir „ulazne troškove, cene proizvoda, troškove ugovaranja, verovatne prinose proizvoda i procenat viška hrane i otpada“.

„Među poljoprivrednicima koje smo kontaktirali tokom ovog projekta, zanemarivo je bilo prikupljanje podataka o višku hrane i otpadu na nivou primarne proizvodnje“, pokazao je izveštaj. "Međutim, angažovanje stručnjaka iz sektora pomoglo je da se prikupi dovoljno podataka u pojedinim sektorima."

Ključni rezultat modeliranja bilo je predviđanje realne dobiti, koja pokazuje potencijalne dobitke koje bi poljoprivredno preduzeće moglo ostvariti nakon strateškog upravljanja.

U izveštaju je utvrđeno da bi bolje evidentiranje viška otpada i hrane moglo dovesti do realnog povećanja dobiti od 15 posto za uzgajivače jabuka, 19 posto za uzgajivače jagoda, 23 posto za uzgajivače krompira i 33 posto za uzgajivače mrkve.

„Prikupljeni podaci o višku hrane i otpadu, bili su dragoceni. Ali oni su prikupljeni samo onda kada su proizvođači videli potencijalnu korist od celog posla“, navodi se u izveštaju. „Efikasna upotreba modela će pokazati korist i verovatno će povećati kontrolu viškova i otpada na farmi. Mnogi proizvođači žele da prikupljaju podatke, ali smatraju da je sam zadatak težak. Jednostavna platforma za lakše prikupljanje podataka o višku hrane i otpadu podstakla bi veće učešće."

 

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!