Reklama
  • Voćarstvo

Usavršavaju se roboti za berbu malina

Cilj je da se autonomni roboti usavrše kako bi mogli ubrati do 25.000 plodova malina dnevno, za razliku od 15.000 koliko prosečan radnik ubere za osam sati rada, navode u Fieldvork Robotiksu

Kako se približava berba malina predstavnici udruženja uzgaivača govore u javnosti da će cena novog roda biti 800 do 900 dinara. Ostaje da se vidi da li je to realnost ili samo “priprema terena”, ali ono što takođe ističu da će dnevnice usled nedostatka radnika ove godine biti od 5.000 do 8.000 dinara. Malinarima bi svakako dobrodošao robot za berbu koji se razvija u Velikoj Britaniji.

2022-robot-maline.jpg (102 KB)

Naime, spin-off Univerziteta u Plimoutu Fieldvork Robotiks je komercijalno postavio svoje robote za branje malina na dve lokacije u Portugalu.

Autonomni roboti imaju četiri “ruke” za branje, koristeći senzorsku tehnologiju i hvataljke za smanjenje vremena berbe i smanjenje klizanja.

Stručnjaci na terenu trenutno rade na ubrzanju brzine berbe robota, sa ciljem da svaki robot sakupi više od 25.000 malina dnevno. Ovo se poredi sa prosečnom stopom branja radnika od 15.000 plodova u standardnom osmočasovnom radnom danu. Tim takođe radi na smanjenju troškova dizajna prilagođavanjem materijala koji se koriste za robote.

Pokrenut 2016. godine, Fieldvork je kreiran da razvije i komercijalizuje autonomne robote da popuni praznine u produktivnosti i radi zajedno sa ljudima. S obzirom na to da će globalna populacija rasti u narednim godinama, linija proizvoda grupe se fokusirala na rastuću potražnju za hranom, gde se sektor trenutno bori sa nedostatkom zemljišta i radne snage.

„Samo Velika Britanija se suočava sa nedostatkom od oko 90.000 kombajna, a to utiče na dostupnost hrane“, rekao je direktor i izvršni direktor Rui Andres. „Naša svrha je oduvek bila da pomognemo uzgajivačima da uberu sve što proizvedu, držeći otpad na apsolutnom minimumu i obezbeđujući da mogu da rade na održiv način."

Grupa trenutno ima dve vrste robota u komercijalizaciji; podesivi vertikalni kombajn koji se može prilagoditi različitim vrstama voća i horizontalna platforma koja se može postaviti u više poljoprivrednih okruženja bez ljudskog nadzora. Koristeći veštačku inteligenciju, ovi roboti mogu da procene zrelost useva voća i povrća i da odrede pravo vreme berbe.

„Kroz naš tehnološki napredak i komercijalne primene, razvijamo naše robote za berbu“, rekao je Andres. „Maline su veoma osetljive tako da smo morali da razvijemo tehnologiju koja može da izvrši dovoljan pritisak da ubere plod, a da ga ne ošteti. U isto vreme, naši senzori su sada toliko napredni da mogu da utvrde da li je voće spremno za berbu ili ne, što znači da je sve što se ubere spremno za tržište.”

Od svog pokretanja, Fieldvork je privukao više od 850.000 dolara ulaganja u investicioni fond, kao i više od milion dolara od agencije za inovacije Innovate UK za usavršavanje svog robota za branje malina. Takođe je razvio partnerstva sa svetskim proizvođačima voća i povrća Bonduelle i Hall Hunter, kao i tehnološku saradnju sa Bosch inženjerima radi optimizacije svog robotskog dizajna.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!