Reklama
  • Ratarstvo

Uz pomoć bakterijalnog đubriva AZOTER do uspešne proizvodnje pšenice i u teškim uslovima

Pred vama su izveštaji sa dva ogleda upotrebe Azotera F u usevu pšenice postavljena u selu Lug u Sremu. Ovo ne znači odustajanje od fungicidnih tretmana, ali uz pomoć AZOTERA ćete ih svakako redukovati
2023-azoter-psenica-naslovna.jpg (171 KB)
Klas pšenice u ogledu u selu Lug (Snimljeno 25.05.2023)

U toku je jedna, za proizvođače možda i najteža godina u proizvodnji pšenice. Stručnjaci su već krajem prošle godine upozoravali da su već tad usevi pod pritiskom biljnih bolesti, a kako se sezona nastavljala problemi su bili sve veći. Obilne kiše su problem samo dodatno zakomplikovale. Ali važno je da ima i dobrih primera. Pred vama su dva.

Primena Azotera F pre setve pšenice

U prilogu su slike gde se vidi značajan efekat Azotera u prevenciji protiv fungicidnih bolesti. Azoter F koji sadrži gljivicu Trichidermu atroviride bio je apliciran u jesen inkorporaciom pre setve pšenice. U proleće je u usevima pšenice bio veliki pritisak žute rđe. Azoter sa Trichodermom je ojačao imunitet pšenice toliko da nije bio potreban ni jedan tretman fungicidom. Ogled je rađen u selu Lug u Sremu na severnoj strani Fruške Gore. Fotografije su snimljene 27. aprila 2023.

2023-kontrola- bez-azoteraF-bez-fungicida.jpg (261 KB)
Kontrola, bez primene fungicida i Azotera F (Snimljeno 27.04.2023)
2023-azoteraf- bez-fungicida.jpg (291 KB)
Primenjen Azoter F bez primene fungicida i  (Snimljeno 27.04.2023)

Primena Azotera F pre setve pšenice, ogled 2

Na ovom ogledu prošle godine pre setve suncokreta tretirano je zemljište preparatom Azoter SC a potom i sa preparatom Azoter F po žetvenim ostatcima i na kraju ponovo sa preparatom Azoter F pre setve pšenice.

S obzirom na to da je Azoter F ubrzao razgradnju žetvenih ostataka i time mineralizacijom vratio u zemlju hranjive sastojke pre setve, parcela nije uopšte đubrena. U februaru je unešeno 150 kg UREE a u martu je usev prihranjen preko lista preparatom Azoter L. Pšenica uopšte nije tretirana pesticidama. Dakle, ni fungicidima ni herbicidima ni insekticidima. I ovaj ogled je rađen u selu Lug. Fotografije su snimljene 27.04.2023. i 25.05.2023.

2023-27.04.jpg (215 KB)
Usev snimljen 27.04.2023.

 

2023-25.05.jpg (281 KB)
Usev snimljen 25.05.2023.

I ako je Azoter znatno smanjio troškove za đubrenja  i fungicidnu zaštitu, ipak, ne može 100% da zameni hemijsku zaštitu od fungicidnih bolesti.

2023-zarazen-klas.jpg (178 KB)

Rezultat na eksperimantalnom ogledu gde smo pratili do koje granice je efikasna prevencija pomoću Azotera F nam je pokazao da je efikasna prevencija na fungicidne bolesti sve do cvetanja što nam čini znatnu uštedu. Ali nije bila efikasna prevencija od fuzariuma klasa tako da u cvetanju potrebna zaštita fungicidima.

 

Azoter F

Tečno bakterijalno đubrivo AZOTER®, sadrži parazitnu plesan Trichoderma atroviride, koja uništava spore Fuzarijuma u zemljištu. Kod gajenja poljoprivrednih kultura, fuzarioze spadaju u najvažnije patogene, koji su značajni ne samo sa ekonomskog aspekta, već i sa aspekta bezbednosti hrane. Parazitna gljivica Trichoderma atroviride poboljšava prirodne sposobnosti zemljišta i time efikasno uništava spore fuzarioza još u zemljištu. Ako se ta prevencija ne ostvari u zemljištu, onda dolazi do intenzivnog razmnožavanja spora, kao i do stvaranja mikotoksina. Pozitivni uticaj učinka parazitne plesni ogleda se i u uticaju, kako na rod Fusarium, tako i na druge rodove, kao što su Pythium, Rhizoctonia i Botrytis, pri čemu Trichoderma atroviride ima izraziti stimulacioni uticaj ne samo na dinamiku rasta biljaka, već i na otpornost biljaka, i to poboljšanjem odbrambenih reakcija uzgajanih kultura i smanjenjem sadržine mikotoksina u krajnjoj proizvodnji. Prvenstveno se koristi za kulture koje mogu biti napadnute predstavnicima rodova Fusarium, naročito pšenica i ostala strna žita, kukuruz, povrtarske kulture (plodno i tikvasto povrće).

- ozdravljuje zemljište od gljivica koje prouzrokuju fuzarioze

- efikasno uništava izvor infekcije fuzarioza i smanjuje rizik prenosa bolesti na uzgajane kulture

- poboljšava kondiciju biljaka – povećavanjem odbrambenog mehanizma biljaka

- osigurava kontinuirano snabdevanje biljaka potrebnim hranjivim sastojacima (N, P, K)

- povećava količinu i kvalitet proizvodnje (smanjenjem mikotoksina i nitrata)

- obnavlja mikrobiološki život u zemljištu

- koriguje vrednost reakcije zemljišta


Broj vitalnih mikroorganizama u KTJ.cm-3
Ukupni broj vitalnih mikroorganizama je min 4.109 KTJ.cm-3(Azotobacter chroococcum, Azospirillum brasilense, Bacillus megaterium, Trichoderma atroviride)
Vrednost pH = 5,8-8,5

Predstavnik Azotera za područje jugoistočne Evrope je
Daniel Škulec
E mail: azoter.rs@gmail.com
Mobil: +381 62 1966854

Opširnije pročitajte na adresi Azoter.sk.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!