Reklama
  • Reportaža

Uz zadruge do savremene mehanizacije

U organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, u Kikindi je održan tematski skup pod nazivom “Uz zadruge do savremene mehanizacije” sa ciljem da odgovori na pitanje, na koji način se može doći do savremene poljoprivredne mehanizacije i novih tehnologija

2022-kite-zsv-naslovna.jpg (179 KB)

Zemljoradnička zadruga „Žitopromet“ iz Kikinde bila je domaćin ovog tematskog skupa. Direktor Marko Đurulov kaže kaže da država pomaže zadrugare pa su do novca došli preko konkursa Ministarstva za brigu o selu i programa IPARD.

Kompanija KITE DOO je tokom pomenutog skupa stacionarno prikazala vrhunske mašine i tehnologiju iz svog bogatog prodajnog i uslužnog programa, čija primena upravo obezbeđuje ekonomski i energetski efikasniju poljoprivrednu proizvodnju.

2022-kite-zsv-2.jpg (162 KB)

Evo šta je kompanija Kite doo prikazala u Kikindi

 

Kombajn John Deere W650

Najprodavaniji John Deere kombajni na tržištu Srbije su kombajni serije W, koji su prepoznati kao univerzalni kombajni sa vrhunskim performansama, odličnim kvalitetom izvršenog zrna i slame za potrebe stočarske proizvodnje i niskim troškovima održavanja. Brzina uvlačnog grla W serije kombajna je među najvećim na tržištu od 3,6 m/s, tako da se svako zrno bez zastoja doprema do vršidbenog uređaja.

2022-kite-zsv-3.jpg (203 KB)

Karakteristika W serije John Deere kombajna je i nežno izvršavanje zrna, što se postiže sa povećanim prečnikom bubnja od 660 mm i 10 postavljenih šina po obodu. Na taj način, brzina okretanja bubnja se smanjuje, zadržava se željeni broj dodira šina sa usevom u toku jednog minuta i minimizira se mogućnost oštećenja zrna. Kako bi se svako zaostalo zrno izdvojilo iz primesa zadužena je ogromna separaciona površina, koja zajedno sa slamotresima iznosi 9,8 m2. Kod separacionog uređaja, kao osnovna oprema nudi se jedinstveno rešenje na tržištu, u vidu segmentne sabirne ravni sa pužnim transporterima i predsitima za još bolje izdvajanje zrna. Ovakvim rešenjem se pri radu na nagibu onemogućuje nagomilavanje mase na jednu stranu kombajna.

Pored svih tehničkih rešenja, pomoć rukovaocu mogu da budu AutoTrack sistem navođenja, zatim ICA – interaktivno podešavanje parametara kombajna i MTG – JDLink telematsko povezivanje kombajna sa Operativnim Centrom što omogućava da analizom dragocenih podataka zakoračite u svet precizne poljoprivredne proizvodnje.

Traktor John Deere 8R 410

Pri konstruisanju nove 8R serije, konstruktori iz kompanije John Deere, su se služili realnim podacima iz eksploatacionih uslova pređašnje serije traktora, dragocenim podacima koji su mahom dobijeni putem JD linka. Kod teških traktora je najbitnije da imaju snažan i elastičan motor, efikasnu transmisiju, dobro izbalansiranu masu i hodni mehanizam koji će sve to da pretvori u vučnu snagu na poteznici. Tehnički deo je doveden do savršenstva i vanvremenski izgled dizajniran u BMW centru u Kaliforniji, ostavljaja 8R seriju van domašaja konkurencije i prosto će vas naterati da se zaljubite u nju na prvi pogled i posle prve vožnju.

2022-kite-zsv-4.jpg (144 KB)

8R410 je najsnažniji model traktora u 8R gami, raspolaže sa 410 KS nominalne snage, dok je maksimalna snaga ovog traktora 458 KS. Perfektno izbalansirana masa, uz snažan motor i efikasnu transmisiju deklarišu ovaj traktor kao jedan od najboljih za teške radne operacije.

Traktor John Deere 6110M

Traktor 6110M je jedan od najprodavanijih John Deere modela iz 6M serije, koji je prevashodno namenjen površinskim radovima, dok na manjim gazdinstvima može imati ulogu i u osnovnoj obradi zemljišta.

2022-kite-zsv-5.jpg (133 KB)

Kao i svi drugi modeli iz 6M serije odlikuje ga čuveni koncept pune šasije i sa John Deere PSS motorom od 4,5L nominalne snage 110 KS, predodređen je za dugovečan radni vek, bez većih defekata.

Traktor John Deere 6155M

Traktor 6155M pokreće šestocilindrični John Deere PVS motor zapremine 6,8L, nominalne snage 155KS, dok je maksimalna snaga ovog traktora 172 KS. Ovaj traktor je zasnovan na konceptu pune šasije, međuosovinskog rastojanja od 2.765 mm.

2022-kite-zsv-6.jpg (254 KB)

Univerzalnost ovog traktora se ogleda u tome što je u zavisnosti od obradive površine gazdinstva pogodan za površinske radove sa širokozahvatnim priključcima, a isto tako kvalitetno može da radi i osnovnu obradu zemljišta, što mu daje višenamensku univerzalnost u radu.

Prskalica John Deere 724M

John Deere prskalice iz serije M700(i) kao da su skrojene baš prema potrebama korisnika i savršene su za rad u intezivnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Bilo da se odabere osnovna verzija M700 ili verzija M700i opremljena sa ISOBUS-om, dobija se vučena prskalica koja je konstruisana sa ciljem da obezbedi godinama pouzdano i precizno tretiranje.

2022-kite-zsv-7.jpg (195 KB)

Sa veličinom rezervoara od 2.400 litara i dvostruko ili trostruko rasklopivim krilima od 18 metra, prskalice M700i(i) su tu za sve vaše poljoprivredne poslove. Nizak centar gravitacije i usklađena ravnoteža mase pružaju vrhunske performanse na putu.

Balirka John Deere V451R

John Deere balirka V451R ima varijabilnu komoru sa kojom je moguće formirati prečnik bale od 80 cm do 160 cm, uz širinu od 121 cm. Varijabilna komora napravljena je od 2 kontinualna kaiša, jednog ulaznog i dva prednja valjka. Revolucionarni sistem brzog otpuštanja Fast Release System (FRS), u kombinaciji sa širokim pick-up uređajem velikog kapaciteta od 220 cm, omogućuje da se uradi više od 120 bala na sat.

2022-kite-zsv-8.jpg (121 KB)

Dostupne sa MaxiCut HC 25 Premium, MaxiCut HC 13 Premium ili RotoFlow HC Premium sistemom za dopremanje. Presa V451R poseduje unapređen sistem u kojem su trake povezane sa konstrukcijom, a ne sa komorom za bale. Nezavisna MaxD komora za bale nalazi se unutar konstrukcije tako da se njene stranice mogu pomaći i izgurati napolje radi stvaranja najbržeg sistema za otpuštanje bala koji je John Deere ikada proizveo.

Telehendler JCB 531 -70 Agri

Najprodavaniji i najtraženiji teleskopski manipulator, JCB 531-70 Agri, odlikuje robusna konstrukcija sa masivnom šasijom, specijalna konstrukcija strele, štedljiv i jednostavan motor od 100 KS i snažna pumpa protoka ulja od 140 l/min.

2022-kite-zsv-9.jpg (179 KB)

Moć dizanja tereta je 3.100 kg, a maksimalna visina podizanja je 7 metara. Mašina je opremljena LIVELINK sistemom satelitskog praćenja lokacije i parametara rada. Ovaj napredni alat veoma je značajan kako korisniku tako i servisnoj službi dilera jer pruža obaveštenja u realnom vremenu. Ta usluga je besplatna u periodu od prvih 5 godina. Ono što posebno treba naglasiti je to da su više od 90% komponenti ove mašine proizvedene u sopstvenim pogonima kompanije JCB: motor, transmisija, šasija, osovine, kabina, strela… što garantuje savršenu usklađenost svih sklopova i komponenti.
Garancija je 3 godine ili 5.000 radnih sati.

Višenamensko kombinovano oruđe KUHN PERFORMER 3000

KUHN PERFORMER 3000 MULTITILER je višenamensko kombinovano oruđe koje služi za obradu/pripremu zemljišta nakon žetve. Kada su povoljne vremenske prilike za rad u polju veoma kratke, za različite tipove zemljišta, u različitim periodima tokom godine, ova mašina je pravi izbor.

2022-kite-zsv-10.jpg (219 KB)

Ova vrhunska i univerzalna mašina osigurava smanjenje troškova jer u jednom prohodu obavlja čak 4 operacije. Prednji tanjiri seku žetvene ostatke i korove, 10 radnih organa sa dletom širine 80 mm i krilcima širine 350 mm inkorporiraju žetvene ostatke u zemljište sa mogućnošću dubine rada od 5 cm do 35 cm, zatim red diskova izniveliše zemljište i na kraju se poravnava sa valjkom HD Liner prečnika 700 mm. U zavisnosti od operacije PERFORMER 3000 omogućava da ga koristite kao tanjiraču sa podignutim radnim organima, kao razrivač sa podignutim prednjim tanjirima (CULTIMER), za jesenju obradu sa podignutim valjkom ako je namera da se otvori zemljište kako bi izmrzlo ... Prava univerzalna mašina.

Na skupu u Kikindi izvršni direktor Kompanije Kite doo, Đorđe Mišković, osvrnuo se na prodaju mehanizacije u ovoj godini. Kaže da je do sada bila dobra s obzirom na klimatske uslove i političko-ekonomsku situaciju u svetu.

- Očekivano je da će uvoz traktora biti oko 2.000 komada, a možda i više. To zavisi od toga kojom brzinom će se dodeljivati rešenja za programe IPARD II i nacionalne mere kao i podrške AP Vojvodine i lokalnih samouprava.

On je ocenio kao dobar potez što je Zadružni savez Vojvodine, uz pomoć zadruge „Žitopromet“ organizovao ovaj događaj na kojem je kompanija Kite doo predstavila najsavremenije mašine iz svoje ponude. Naglasio je da teže da se predstavi i kao ponuđači tehnologije. Kroz buduće kreiranje tehnoloških karti, uz ponudu semena, đubriva i pesticide, u kompaniji Kite doo sve više insistiraju na agronomskom delu rada kompanije.

Bogdan Crnojački

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!