Reklama
  • Reportaža

Veliko srce SREMAČKO

Generalizovanje je uvek nezahvalno. Ali na osnovu životnog iskustva može se ukazati na neke trendove. Kada su vam sagovornici Sremci možete očekivati dve stvari. Da ćete dobiti iskrene odgovore i da ćete biti bogato ugošćeni.

Sremac prekida sve poslove i pred gosta iznosi sve što ima. Na 86. Međunarodnom sajmu u hali 6 u ponudi je sve ono prehrambeno najbolje što naše selo može da ponudi. Tako, domaćinski, nas je na štandu Friškog jazačkog (sira) kao suizlgač dočekao Živan Kasapski iz Rivice.

2019-zivan-kasapski
Foto: Živan Kasapski

Pre divana, obavezno mora da se zamezi. Kravlji sir (sa ljutom paprikom), švargla, slanina, duvan čvarci. Pre toga domaća lozovača, a nakon mezetluka domaćinova vina. Tu su od belih vina šardone, a od crvenih kaberne sovinjon.

- Etno / retro je ponovo u modi. To je činjenica. Ovakve robe nema na daleko. To je mišljenje korisnika. Na žalost, relativno malo se ove, kvalitetne robe, prodaje. Razlog je, pre svega siromaštvo. Potrošač kada uđe u trgovinu robu može da plati na odloženo, od negoliko meseci pa sve do pola godine. Naši proizvodi se pazare za keš, a većina naroda to sebi ne može da priušti, iako naši proizvodi nisu skupi.

O mogućem unapređenju proizvodnje i potrošnje lokalnih autohtonih prehrambenih proizvoda Kasapski kaže:

- Svaki novi ministar poljoprivrede donosi svoju agrarnu politiku. Mišljenja sam da on mora biti paorsko dete. Zatim, da se napravi dugoročna strategija koje bi morao da se pridržava svaki novi ministar. Moramo da poštujemo i negujemo tradiciju. A setite se kroz šta smo sve prošli: gajenje činčila, puževa, nojeva. Posle toga, nanovo, recimo, voćarstvo.

Na „provokaciju“ da je i ministar poljoprivrede Sremac iz Mitrovice, sagovornik odgovara:

- Ja se ponosim time što je ministar Sremac. On ima jako dobrih ideja ali mora da prati kurs Vlade. I tu je sputan. Samo da napomenem njegove dobre poteze. To su izvoz junećeg i jagnjećeg mesa u arapske zemlje. Radi na tome da pronađe nova tržišta. Mi smo robni proizvođači i možemo mnogo više da proizvedemo.

Inače, kada se pomene Rivica i njeni žitelji prva pomisao je na Ćiriće, Ćosiće i Puziće. Živan Kasapski kaže da su pet generacija u Sremu. A pre toga su bili kozaci u Rusiji. Seobe.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?