Reklama
  • Tehnologija

Vertikalna poljoprivreda rešenje za prenatrpane gradove

„Prikupljali smo podatke više od godinu i po dana, radeći na više od deset kultura, određujući efekat LED svetla u različito vreme i za različite vremenske periode. Sistem kontrole klime omogućava nam da poboljšamo efikasnost navodnjavanja za 90 procenata,“ kaže Arttu Lammensalo

Kada se govori o vertikalnoj poljoprivredi (vertical farming) uglavnom se misli na rešenja koja daje u rešavanju dovoljne snabdevenosti hranom zbog porasta populacije i sve veće urbanizacije.

2020-verical-farming.jpg (191 KB)
Foto: Novarbo 

Finski Novarbo, deo Biolan grupe, iznalazi kvalitetna rešenja za koncept vertikalne poljoprivrede.  

Kako kaže specijalista za stakleničku proizvodnju  Arttu Lammensalo, postrojenje opremljeno sistemima za kontrolu klime i ponovnu upotrebu toplote izuzetno je energetski efikasan način uzgoja visokokvalitetnih biljaka u zatvorenom prostoru.

Ova tehnologija omogućuje da se višak toplotne energije čuva se za ponovnu upotrebu. Vlaga oslobođena transpiracijom biljaka vraća se u sistem za navodnjavanje. O smanjenim transportnim troškovima da i ne govorimo pošto se hrana konzumira tamo gde si i proizvode. A valja se samo prisetiti kakve je logističke problema prouzrokovala globalna pandemija virusa Covid-19.

Pored toga, uz softver Novarbo Grovisor, uzgajivač može da potpuno automatizovano optimizuje faktore rasta biljaka omogućavajući dugoročno planiranje proizvodnje i bežično praćenje.

„Naša prva vertikalna farma služi kao laboratorija za eksperimente kontrole klime“, kaže Arttu Lammensalo. „Prikupljali smo podatke više od godinu i po dana, radeći na više od deset kultura, određujući efekat LED svetla u različito vreme i za različite vremenske periode. Sistem kontrole klime omogućava nam da poboljšamo efikasnost navodnjavanja za 90 procenata.“

Prema Lammensalo-u, vertikalna poljoprivreda je u početku skupa, ali nakon pet godina, može se očekivati povrat investicije. „Neki se plaše ove tehnologije. Ako dođe do prekida napajanja, na primer, potreban vam je rezervni izvor energije. Proizvodnja povrća zimi može biti prilično skupa.”

Vertikalna poljoprivreda takođe dobija značajnu pažnju kao rešenje za obezbeđivanje svežih namirnica za ogromnu populaciju trenutno prepunih gradova u svetu.

"Vertikalna poljoprivreda biće korisna bilo gde gde nema mnogo područja za klasičnu poljoprivredu", izjavio je Lammensalo. „Singapur većinu povrća i voća uvoze iz inostranstva, pa su veoma zainteresovani za vertikalnu poljoprivredu kako bi izbegli bilo kakve probleme u snabdevanju. Takođe ova tehnologija značajno smanjuje otisak CO2, kao i potrošnju vode, tako da je dobro rešenje u zemljama koje pate od nestašice vode. "

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!