Reklama
  • Vinogradarstvo

Vino za početnike - na naš način

"Kurs poznavalaca naših vina" traje 4 sata. Grupe su od 7 do 12 polaznika. Oni su u prilici da probaju do 10-tak vina iz Fruškogorskog vinogorja i iz vinarije "Vindulo" iz Temerina. Na "meniju" su sila, mirna bačka, italijanski rizling, viner, portugizer, tri star, kaberne fran i pino noar. Sve to za 1.000 dinara.

Pre pola godine Udruženje vinara Vojvodine, u Dunavskoj 31 u Novom Sadu je otvorilo vinoteku Naša vina. Udruženje koga čine vinarije Mačkov podrum u Irigu, iz Sremskih Karlovaca tu su Institut za vinogradarstvo, Đurđić i Vinum, i Vindulo u Temerinu su u vinoteci ponudili svoja najbolja vina, po povoljnim cenama. U međvremenu je menadžer u vinoteci, Davorin Majhenšek pokrenuo, sada već popularnu obuku za ljubitelje vina.

"Zaposlen sam u ugostiteljstvu 15 godina. U početku nisam imao afiniteta da tu i ostanem, međutim, vremenom sam shvatio da su hrana i piće moji pokretači. U direktnoj vezi sa te dve fine stvari rađao se hedonizam koji bez dobrog vina u svom sastavu ne ide.

Kao rezultat rada i ljubavi prema hrani i piću danas sam domaćin u vinoteci "Naša vina" i menadžer Udruženja Vinara Vojvodine," ističe Majhenšek za Poljoprivredu.info.

"Sa moje tačke gledišta jedino što je ispravno jeste da svoje iskustvo i znanje podelim sa drugima i da time proširimo gastro i vinsku kulturu. Zato smo u okviru delovanja Udruženja u vinoteci "Naša vina" organizovali "kurs poznavalaca naših vina". To je kurs na kojem predajem osnove poznavanja vinske kulture, a to su sorte grozđa, podela vina, servis, opis vina i harmonija vina i hrane. Akcenat u celoj priči je na dobrom domaćem proizvodu koji će opravdati Vojvođanski teroar, zemlju plodnu koja daje kvalitetna vina i pozitivan odjek naše države kao proizvođača. Sve to u kratkim crtama dovoljno je da rasiri vidik i pokrene želju za većim stepenom poznavanja vina i hrane. U saradnji sa iskusnim somelijerima pružamo šansu i za dalje edukovanje," kaže Majhenšek.

On je u razgovoru za Poljoprivredu.info više puta istakao da je kurs koji drži "osnova osnove", a za one koji bi da ozbiljnije uplove u "vinske vode" upućuje na LJubicu Radan i profesionalce iz Udruženja Someliera Srbije.

"Kurs poznavalaca naših vina" traje 4 sata. Grupe su od 7 do 12 polaznika. Oni su u prilici da probaju do 10-tak vina iz Fruškogorskog vinogorja i iz vinarije "Vindulo" iz Temerina. Na "meniju" su sila, mirna bačka, italijanski rizling, viner, portugizer, tri star, kaberne fran i pino noar. Lista "nije zakucana" i na novim obukama se mogu očekivati, neka nova, pre svega kvalitetna vina. Šlag je na kraju. Obuka za ljubitelje vina staje samo 1.000 dinara. Rekli bismo, puno sadržaja za relativno malo novca.

Đorđe Simović, Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem?