Reklama
  • Zaštita bilja

Virus paradajza ToBRFV potvrđen u Francuskoj

Prisustvo visoko zaraznog virusa ToBRFV koji dovodi do naboranosti i smežuravanja ploda paradajza, potvrđeno je prošle nedelje na farmi u Finisteru u Bretaniji, što ga čini prvim poznatim slučajem u Francuskoj. Virus se lako može proširiti među usevima paradajza, paprike kao i čili papričicama, uništavajući celokupnu proizvodnju.

„Dobili smo rezultate uzoraka paradajza iz plastenika u Finisteru. Analize zdravstvene agencije Anses (Agence de Securite Sanitaire) potvrdila je pozitivne rezultate. Oni su zaista kontaminirani virusom.“, saopštilo je francusko Ministarstvo poljoprivrede.

2020-paradajz-virus.jpg (148 KB)
FOTO:  vegetablegrowersnews.com

Farma koja je pogođena nalazi se u karantinu dok su biljke uništene a celo područje dezinfikovano. Virus se lako može proširiti među usevima paradajza, paprike kao i čili papričicama, uništavajući celokupnu proizvodnju.

Virus dugo zadržava moć infekcije a širi se direktnim kontaktom i zaraženim semenom, biljkama i plodovima.

Zaražena biljka često se deformiše. Listovi imaju više nijansi zelene boje, a cvetovi imaju tamne ili smeđe tragove. Biljku bi trebalo ukloniti u korenu i uništiti spaljivanjem. Lek protiv ovog virusa za sada nije dostupan.

Agencija Anses upozorava poljoprivrednike da seme za koje se ne zna poreklo ne kupuju na internetu kako bi se izbeglo unošenje ili širenje virusa.

„Širenje ovog virusa u Francuskoj imalo bi velike ekonomske posledice kako po profesionalnu proizvodnju, tako i za baštovane amatere,“ saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Virus je prvi put primećen u Izraelu 2014. godine, a kasnije je otkriven u usevima paradajza u Meksiku 2018. godine, a proširio se i na SAD, Nemačku i Italiju, a slučajevi su prošle godine potvrđeni u Velikoj Britaniji, Holandiji i Grčkoj.

U Francuskoj se svake godine potroši više od 13,9 kilograma paradajza po domaćinstvu, a 2018. godine zemlja je proizvela 712 000 tona paradajza.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!