Reklama
  • Povrtarstvo

Vrhunski paradajz iz plastenika u Gospođincima

Iz plastenika Lazara Đukića u Gospođincima tržištu se plasira paradajz vrhunskih organoleptičkih karakteristika, proizveden na hidroponiji, a bez upotrebe pesticida.

Među povrtarima u Vojvodini se s poštovanjem spominje Lazar Đukić, lučonoša savremene povrtarske proizvodnje. Na otvrorenom polju na bezmalo 300 hektara proizvodi luk, mrkvu, kupus, papriku i krompir. Paradajz proizvodi  u plastenicima u hidroponskoj proizvodnji na veštačkoj podlozi.

2018-slavica-geric

Agronom Slavica Gerić  koja je zadužena za ovu proizvodnju ističe njene prednosti.

- Svaka biljka je zasebno hranjena. Biljka se seje, pikira i sadi u veštačku podlogu. Ishrana se kompjuterski dozira. Naš deo posla je da pratimo u kojoj je fenofazi biljka i u zavisnosti od toga menjamo sadržaj hraniva. Naravno pratimo i temperaturu i nivo osvetljenosti. U ovom plasteniku u proizvodnji koristimo i dodati ugljen-dioksid. On pomaže fotosintezu. Ta metoda se koristi u savremenim plastenicima u svetu pa smo i mi prihvatili tu metodu.

U ovom savremenom plasteniku sade hibridni kalemljen paradajz.  Reč je o hibridu Evolution, a Gerićeva kaže da se pokazao kao izuzetno pouzdan. Drugim rečima ima dobar oblik, i ukus ploda a tržište ga je prihvatilo. Kaže da su tražili i našli paradajz koji parira nekadašnjem, tradicionalnom ukusu paradajza koji naši potrošači prepoznaju.

- Uz hibrid, važno je reći da ne koristimo pesticide. Dakle koristimo biološku zaštitu. Bumbare koristimo za oprašivanje. Predatori se koriste za kontrolu štetočina. Važno je da su plodovi u potpunosti zravstveno bezbedni.

U ovim plastenicima na delu je pokazana teorijska tvrdnja da su u kontrolisanim uslovima proizvodnje paradajza troškovi zaštite su znatno niži, dok se pojava i razvoj bolesti mnogo lakše uočavaju i drže pod kontrolom.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?