Reklama
  • Voćarstvo

Zadovoljite probirljive kupce borovnica! Proizvedite krupne, čvrste i „shelf life“ bobice

Ove godine, na svim otkupnim mestima, otkupljivači insistiraju na kvalitetu, a ne na kvantitetu! Otkupljuje se prva i prva plus klasa. Kriterijumi su ove godine oštriji, jer je krajnji potrošač postao zahtevniji. Krupnoća ploda, čvrstoća bobica kao i „shelf life“ su najvažniji sa aspekta otkupljivača

Berba borovnice, na plantažama gde se gaji rani sortiment, privodi se kraju, dok je u regionima sa većom nadmorskom visinom i kasnijim sortimentom berba još uvek aktuelna.

2022-miletova-borovnica-1.jpg (213 KB)
Pod budnim okom ATP tima u Petrovcu na Mlavi
 proizvedene su vrhunske borovnice

Ove godine, na svim otkupnim mestima, otkupljivači insistiraju na kvalitetu, a ne na kvantitetu! Otkupljuje se prva i prva plus klasa. Kriterijumi su ove godine oštriji, jer je krajnji potrošač postao zahtevniji. Krupnoća ploda, čvrstoća bobica kao i „shelf life“ su najvažniji sa aspekta otkupljivača.

„Shelf life“ predstavlja okvirni period čuvanja pod određenim uslovima, tokom kojeg neće doći do umanjenja kvaliteta proizvoda.

Da bismo dobili vrhunsku borovnicu, važno je izabrati kvalitetan sadni materijal, opredeliti se za odgovarajuću tehnologiju proizvodnje, uraditi kvalitetnu rezidbu i imati stručan tim koji je uvek na raspolaganju.

Ove sezone je plantaža borovnice, podignuta 2019. godine u Petrovcu na Mlavi, u drugoj berbi. Na otkupnom mestu, po veličini i kvalitetu plodova proizvođač je među 3 najbolja!

Rezidbu, tehnologiju ishrane i zaštite, vodi stručni tim ATP Irrigation-a, diplomirani inženjeri poljoprivrede Nikola Marković i Ana Kostić.

Nikola je član našeg tima još od 2016. godine. Znanje i veštine o uzgoju borovnica koje je stekao kod prethodnog poslodavca svakodveno je nadograđivao i na svojoj plantaži i plantažama proizvođača koji su poverenje poklonili ATP-u. Pohađao je obuke u Holandiji na plantažama rasadnika Fall Creek Driesvenplant-a. A njegova radoznalost prevazilazi granice, tako da se Nikola svakodnevno trudi da bude u koraku sa svetskim novitetima u ishrani borovnice.

Ana je mlađi član našeg kolektiva i sa nama je pune dve godine. Ana je Master inženjer poljoprivrede – fitomedicine i trenutno radi master iz organske proizvodnje. Ana je temeljna i precizna u svom poslu i jedna je od retkih koja ništa ne prepušta slučaju. Kaže naš narod – Gde ona prođe, tu trava ne raste, a mi kažemo – Gde Ana prođe, tu bolest bude odnešena k’o rukom!

2022-miletova-borovnica-2.jpg (138 KB)
Kako smo počeli, moraćemo da dodamo još tri prečnika
za plodove preko 22 mm.

Ako želite da na vašoj plantaži borovnice ubirate krupne, čvrste i bobice sa produženim rokom čuvanja, javite se našem timu stručnjaka.

ATP Irrigation doo
11040 Beograd, Bul. Oslobođenja 172
Mob. 063/803-71-32
office@atpdoo.rs 
www.atpdoo.rs

ATP IRRIGATION

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!