Reklama
  • Agroekonomika

Zahvaljujući državi dedovina pusta želja

Opstrukcijom moćnici lični, definišu kao "javni interes Republike Srbije". Da li je javni interes da se restitucija nikad ne završi?

Restitucija nikada nije bila suprotstavljena privatizaciji, ona je bila suprotstavljena samo pljačkaškim poduhvatima koji su se nazivali stečaj ili privatizacija, izjavio je Mile Antić, koordinator Mreže za restituciju.

2017-kola-sinska
Foto: Đorđe Simović

Antić je, gostujući u emisiji Pravi ugao Radio-televizije Vojvodine, rekao da se iza svega toga, ustvari, krilo da neko iz određenih struktura, pod izgovorom da više nije član jedne partije, nego neke druge, nastavlja taj monopol iz vremena dok je to bilo društveno preduzeće, da "arči neograničeno" državnu imovinu.

"Mreža za restituciju insistira na izmeni Zakona o restituciji, kako bi se one odredbe zakona koje su pisane u "kuhinji" Ministarstva za građevinu eliminisale i kako bi se neke norme pojasnile, tako da se građevinsko zemljište vraća bivšim vlasnicima, masovno i kroz supstituciju, čime bi se izvršila i privatizacija", rekao je Antić.

Strahinja Sekulić, predsednik Agencije za restituciju, kaže da se zalaže za model koji se do sada pokazao kao uspešan, a koji je primenjen kod vraćanja poslovnih objekata, poljoprivrednog zemljišta.

"Problem su nelegalni objekti koji su izgrađeni na zemljištu koje je nacionalizovano, a koji se kroz postupke legalizacije i ozakonjenja, ta dva zakona koji su svetski fenomen, praktično poklanjaju nekome. Nije problem ni to zemljište koje se nalazi ispod objekta ili kao prilaz njemu, nego se radi o celim parcelama", objašnjava Sekulić.

On navodi primer jedne udžerice od 70 m2 na osnovu čega je neko dobio 17 ha zemljišta, što vredi desetine miliona evra.

Antić dodaje da je EPS na parceli od 15 ha nelegalno izgradila trafostanicu od 3m2, pa je zbog "umotvorina današnjeg državnog sekretara u Ministarstvu za građevinu, restitucija prekinuta dok se ne okonča postupak legalizacije".

Antić podseća i da je postupak legalizacije, nakon donošenja Zakona o restituciji, naknadno proglašen neustavnim, pa je donet "zakon o ozakonjenju kriminala i korupcije", za koji je Narodna Skupština Republike Srbije, sa bivšim i sadašnjim ministrima, utvrdila da je "javni interes Republike Srbije".

Sekulić kaže da je Uprava za poljoprivredno zemljište na gomilu rešenja Agencije za restituciju uložila žalbu, čime realno opstruiše povraćaj bivšim vlasnicima.

"Poljoprivredno zemljište je, posle građevinskog, sledeći plen moćnika. Sada se pokušava da se kroz lažne ili novoizgrađene sisteme za navodnjavanje dobije pravo svojine nad poljoprivrednim zemljištem. To je nesumnjivo državno zemljište, a grupica jednih te istih moćnika, ne dugo još, kroz sistem opstruiraju vraćanje zemljišta i još govore da imaju podršku za to. Ne da bi se bavili poljoprivredom, nego da bi to prodali kada cene zemljišta skoče još više", objašnjava on.

Origanilni članak: http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/sekulic-poljoprivredno-zemljiste-je-sledeci-plen-mocnika_869890.html

RTV