Reklama
  • Zaštita bilja

Zaštita krompira od žičara

Štete nastaju kao posledica ubušivanja žičara u krtole pravljenjem mnogobrojnih rupica i kanala u unutrašnjosti krtola čiji sočni sadržaj je odličan mamac za ove štetočine. Oštećenja na krtolama predstavljaju ulazna vrata za mnoge patogene koji dovode do truljenja krtola, naročito u uslovima navodnjavanja

Žičari kao zemljišne štetočine značajni su u proizvodnji krompira i svojim ubušivanjem u formirane krtole smanjuju njegovu tržišnu vrednost, a često takav krompir i nije za upotrebu. Problem žičara u proizvodnji krompira u prvom delu vegetacije, uspešno se može rešiti primenom zemljišnih insekticida ili tretiranjem krtola krompira insekticidom Prestige 290 FS (1l/t krompira) pre sadnje.

2019-krompir-zicari

Različita oštećenja od žičara
Foto: Za našu zemlju

Preparat ima insekticidno-fungicidno delovanje i suzbija žičare kao i nadzemne štetočine krompira, poput prve generacije krompirove zlatice i vašiju. Fungicidno delovanje ovog preparata ogleda se u suzbijanju prouzrokovača bele noge krompira (Rhizoctonia solani) koje je veoma značajno oboljenje krompira, a javlja se od nicanja useva pa sve do kraja vegetacije pre svega kao posledica korišćenja zaraženih krtola krompira u sadnji.

Tretirano seme krompira navedenim insekticidom se ne može koristiti za proizvodnju mladog krompira i na njivi mora jasno biti označen deo površine koji će biti za upotrebu kao mladi krompir, a koji deo površine se ostavlja za jesenju potrošnju.

Žičari mogu praviti velike štete u krompiru u drugom delu vegetacije, tokom avgusta meseca kada vertikalno migriraju, a rezidualno delovanje insekticida primenjenih prilikom sadnje je prošlo.

Štete nastaju kao posledica ubušivanja žičara u krtole pravljenjem mnogobrojnih rupica i kanala u unutrašnjosti krtola čiji sočni sadržaj je odličan mamac za ove štetočine. Oštećenja na krtolama predstavljaju ulazna vrata za mnoge patogene koji dovode do truljenja krtola, naročito u uslovima navodnjavanja.

Gordana Forgić, stručni konsultant u zaštiti bilja Sombor

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!