Reklama
  • Stočarstvo

Zašto se krave leti gomilaju na jednom mestu u štali?

Krave se gomilaju u delu štale u kojoj je vazduh svež i izbegavju područja u kojima nije. Činjenica je i da se agresivni insekti koji napadaju životinje neće naći na mestima sa dobrim protokom vazduha

Svakog leta dobijamo pitanja iz celog sveta na jednu temu. Poljoprivrednici pitaju: "Naše krave se u određenom trenutku dana (oko podneva) sakupljaju na određenom području štale i neće da se pomere." Ovo ponašanje se takođe zaustavlja u isto vreme svakog dana na kraju popodneva. Takođe, nestaje u jesen, kada temperatura pada.

2018-stala-krave
Foto: Henk Riswick

Traže svež vazduh

Proverili smo veliki broj ovih slučajeva i naš zaključak je da krave traže svež vazduh. Krave se gomilaju u delu štale u kojoj je vazduh svež i izbegavju područja u kojima nije. Činjenica je i da se agresivni insekti koji napadaju životinje neće naći na mestima sa dobrim protokom vazduha.

Proverite ventilaciju

Farmeri bi trebalo da prkontrolišu štale i utvrde svežinu i protok vazduha u različitim delovima štale. Iskustvo ukazuje na to da krave uvek stoje na mestima gde je vazduh svež i da vazduh na drugim mestima može biti vlažan i topao, ponekad čak i potpuno neprijatan zbog koncentracije gasova.

Nedovoljna ventilacija prouzrokuje veću štetu i probleme nego što većina farmera zna. Loša ventilacija izazivaja toplotni stres pa krave moraju da ulože više energije za hlađenje. Takođe, češće su infekcije prouzrokovane bakterijama i virusima. Nedostatak svežeg vazduha dovodi do povišene koncentracije amonijaka koji može dovesti do brojnih problema.

Savet stručnjaka

Poljoprivrednici koji žele da poboljšaju ambijetalne uslove u štali, trebalo da angažuju stručnjaka koji će postaviti plan ventilacije za celu njihovu štalu. Ovo je dobar temelj za predupređivanje toplotnog stresa.

 

 

Jan Hulsen / prevod Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?