Reklama
  • Agroekonomika

Zbog Bregzita u Britaniji rastu cene uvezenog voća i povrća

Cene će se pomerati u zavisnosti od toga da li će se Velika Britanija odlučiti za bescarinski uvoz hrane kao deo dogovora da se podstakne međunarodna trgovinska saradnja ili će nametnuti tarife za uvezenu hranu kako bi se zaštitili domaći poljoprivrednici.

2017-breskva

Cena hrane uvezene iz EU verovatno će porasti do 8%, pošto će nakon brezita Britanija biti prinuđena da nametne dodatne granične kontrole.

Prošle godine od uvezene hrane i poljoprivrednih proizvoda u Velikoj Britaniji deo EU “kolača“ je činio 71%. Najvredniji uvoz je činilo holandsko i špansko voće, povrće i cveće, kao i francusko vino.

Analitičar Rabobanke Hari Smit je tim povodom rekao: "UK potrošači treba da se pripremaju za neka poskupljenja - možda čak 8% - na one proizvode koje Britanija gotovo isključivo uvozi iz EU."

Ovim Smitovim tvrdnjama suprotstavljaju se mišljenja pristalica Bregzita koji tvrde da će cene hrane pasti, jer se uklanjaju visoke uvozne tarife na robu koja se uvozi iz zemalja izvan EU.

Iz kompanije koja proizvodi šećer Tejt i Lajl, na primer, tvrde da su njihovi troškovi sirovina “naduvani” na 40 miliona € godišnje zbog carina i uvoznih kvota EU.

Smit tvrdi da će se cene pomerati u zavisnosti od toga da li će se Velika Britanija odlučiti za bescarinski uvoz hrane kao deo dogovora da se podstakne međunarodna trgovinska saradnja ili će nametnuti tarife za uvezenu hranu kako bi se zaštitili domaći poljoprivrednici.

Tekst & FOTO: Đorđe Simović