Reklama
  • Agrometeorologija

Žedna zemlja čeka 50-70 l/m2

Kako bi se stanje vratilo u normalu potrebno je da padne između 50 i 70 mm vodenog taloga, kada govorimo o području Vojvodine. Međutim, situacija bi se znatno popravila već sa 30 do 40 litara kiše po m². To praktično znači da je do kraja novembra, ili tokom decembra meseca neophodno da padne srednja mesečna količina padavina karakteristična za ovaj deo godine.

Suša u većem delu Vojvodine, ali i ostatka Srbije traje od avgusta meseca. To je ozbiljno ugrozilo ovogodišnju setvu ozimih kultura, odnosno strnih žita, obzirom na to da je obrada zemljišta znatno otežana. Teža obrada uslovljava poskupljenje troškova setve za oko 20%. Mnogi poljoprivrednici čak odustaju od setve, jer često nisu u mogućnosti da svojim mašinama suvu zemlju obrade i pripreme za setvu.

2018-Vojvodina-Meteo
Tim VojvodinaMeteo

Period od aprila do avgusta bio je kišovit, pa je sve do oktobra uprkos suši u avgustu i septembru bilo dovoljno zaliha vlage u zemljištu. Međutim, zbog nastavka suše tokom oktobra i prve polovine novembra situacija je kritična, uz stanje ekstremne i izuzetne suše, na osnovu SPI indeksa (standardizovani indeks padavina), a čiji monitoring vrši RHMZ Srbije.

Nedostatak padavina i razvoj situacije do kraja novembra

Kako bi se stanje vratilo u normalu potrebno je da padne između 50 i 70 mmvodenog taloga, kada govorimo o području Vojvodine. Međutim, situacija bi se znatno popravila već sa 30 do 40 litara kiše po m². To praktično znači daje do kraja novembra, ili tokom decembra meseca neophodno da padne srednja mesečna količina padavina karakteristična za ovaj deo godine. Najbolji scenario bi bio kada bi imali dve ciklonske aktivnosti u narednih 20-ak dana, a postoje tendencije da se to i ostvari.

Za razliku od letnjeg perioda godine, kada su padavine konvektivnog porekla i neravnomerno raspoređene, čak i na vrlo malim razdaljinama, situacija kod slojaste oblačnosti koja je karakteristična za jesen i zimu je znatno bolja u korist poljoprivrede, jer su padavine ravnomernije raspoređene.

Prema trenutno dostupnom prognostičkom materijalu vreme će do kraja novembra konačno više ličiti na jesen, kako i priliči. Sve do kraja novembra treba očekivati da temperature budu uglavnom u granicama višegodišnjeg proseka, što znači minimalne temperature uglavnom između 0 i 5°C, uz povremenu pojavu slabog jutarnjeg mraza, dok će se dnevne temperature uglavnom kretati između 6 i 10°C, u pojedinim danima do 14°C.

Ono što je u ovom trenutku sigurno važnije, jeste činjenica da konačno treba očekivati dinamičnije vremenske prilike, sa povremenim padavinama, uglavnom u obliku kiše. Na prve padavine možemo računati već između ponedeljka i srede, 19 i 21. novembra. Snežna granica spustiće se dosta nisko, tako da viši predeli Vojvodine poput Fruške Gore i Vršačkih planina čak mogu računati na prvi sneg ove sezone.

Godinu dana VojvodinaMeteo portala

VojvodinaMeteo je osnovana 1. februara 2017. godine, kada se kao projekat prvo pojavio na društvenim mrežama, i to sa velikim uspehom. Potom je 16. novembra prošle godine sa radom počeo i meteorološki portal, tako da ovih dana VojvodinaMeteo obeležava prvu godišnjicu.

Tokom prve godine fokus je bio na praćenju aktuelnog stanja vremena uz izveštavanje sa terena i lov na oluje, naročito tokom 2017. godine. Na portalu se može pratiti nekoliko prognoza, među kojima desetodnevna po lokacijama zasnovana na globalnom ECMWF modelu, dostupna za preko 150 lokacija, čak i izvan Vojvodine, potom oficijalna trodnevna prognoza, kao i produkti sopstvenog WRF-ARW modela visoke rezolucije, što je najznačajniji projekat do sada.

U narednom periodu tim VojvodinaMeteo planira razvoj mreže automatskih meteoroloških stanica i postavljanje panoramskih kamera koje će takođe biti umrežene, a posetioci će moći uživo da prate vremenske prilike na mnogo lokacija širom Vojvodine iz minuta u minut. Ovaj projekat je, na žalost, i dalje na čekanju, zbog nedostatka novca neophodnog za dalji razvoj projekata. Svakako da bi podrška sponzora bila od ogromnog značaja za projekat VojvodinaMeteo.

Jovan Čabrilo, VojvodinaMeteo

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!