• Reportaža

Žetveni dan u Čurugu

Početak žetve pšenice Zadružni savez Vojvodine obeležio je tradicionalnom manifestacijom "Žetvani dan" koja je održana u Čurugu. Službe saveza su izračunale da su proizvodni troškovi pšenice na bazi prinosa od 5 t 19,21 din/kg, što sa minimalnom akumulacijom od 10% iznosi 21,20 din/kg

Već 13 godina ZSV obeležava početak prikupljanja hlebnog žita. Na poljima zemljoradničke zaduge u Čurugu moglo se čuti da nas ove godine očekuje ispodprosečan rod a ni kvalitet pšenice neće biti za pohvalu.

Prema podatcima predsednika ZSV-a Radislava Jovanova stručne službe saveza su izračunale da su proizvodni troškovi pšenice na bazi prinosa od 5 t 19,21 din/kg, što sa minimalnom akumulacijom od 10% iznosi 21,20 din/kg.

Potpredsednik pokrajinske Vlade Đorđe Milićević otvarajući "Žetveni dan" rekao da je pokrajinska administracija u poslednje tri godine u poljoprivredu uložila 20 milijardi dinara što je i najveća stavka u raspodeli budžetskog kolača. On je najavio da će se taj investicioni trend nastaviti jer kako je rekao uvećana ulaganja u agrar jasno se reflektuju kroz trećinu udela u godišnjem rastu BDP-a od 4,5 odsto.
"Žetvenom danu" je prisustvovalo 200 predstavnika pokrajinske i lokalne administracije, zadrugara i poljoprivrednika.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!