Reklama
  • Ratarstvo

ZSV: Za prinos od 4,5 t/ha proizvodna cena pšenice 21,06 din/kg

Sa uračunatom akumulacijom od 10% za proizvođača, cena bi iznosila 23,17 din/kg za prosečan prinos od 4.500 kg/ha
2020-psenica-saka.jpg (173 KB)
Ilustracija: foto: pavlofox / pixabay.com

Kao i svake godine stručne službe Zadružnog saveza Vojvodine izračunale su cenu koštanja pšenice roda  2020. godine.

- Prema kalkulaciji Zadružnog saveza Vojvodine, proizvodna cena pšenice roda 2020. godine iznosi 21,06 din/kg za očekivani prosečni prinos od 4.500 kg/ha. Sa uračunatom akumulacijom od 10% za proizvođača, cena bi iznosila 23,17 din/kg za prosečan prinos od 4.500 kg/ha. Otkupna cena na tržištu još nije formirana, ali prema prvim ponudama predviđanja su da će ponuđena otkupna cena biti ispod cene koštanja proizvodnje u vreme žetve, što znači da bi u slučaju prodaje pšenice odmah nakon žetve proizvođači ostvarivali gubitak, a poznata je činjenica da nisu svi proizvođači u mogućnosti da skladište svoju pšenicu do ostvarivanja boljih tržišnih uslova za prodaju.

S tim u vezi:

- Upravni odbor Zadružnog saveza Vojvodine predlaže da se preko Republičke direkcije za robne rezerve hitno interveniše na tržištu kroz otkup 250.000 – 300.000 tona merkantilne pšenice roda 2020. godine, po ceni od 21,06 din/kg - što predstavlja iznos kojim se pokrivaju troškovi proizvodnje prosečnog proizvođača pšenice. Navedenom merom uticalo bi se na tržište u smislu formiranja kupoprodajne cene koja bi u većoj meri pokrivala troškove proizvodnje, sa jedne strane, dok bi sa druge strane država obezbedila zalihe pšenice za domaće tržište.

Upravni odbor Zadružnog saveza Vojvodine ponovo ukazuje na loš konkurentski položaj zemljoradničkih zadruga i proizvođača na tržištu, koji je jednim delom uslovljen i nelojalnom konkurencijom iz “sive zone” tržišta, pri čemu se ukazuje i na to, da se predloženom merom otkupa dela merkantilne pšenice roda 2020. godine od strane Republičke direkcije za robne rezerve podstiče poslovanje u legalnom prometu.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!