Reklama
  • Tržište

(07.11 do 10.11.2022.) Malo kupaca žitarica i uljarica

ponedeljak, 14. novembar 2022.

Tražnja je pasivna za kukuruz, pšenicu, soju i sojinu sačmu. Manje količine se prometuju tek kada ponuda spusti cene. Već treću nedelju beleže se visoke cene jagnjadi i prasadi, ali spremnost kupaca da toliko plate je mala. Na tržištu povrća krompir beleži rast.

KUKURUZ

Na tržištu merkantilnog kukuruza ni tokom ove nedelje nije bilo većeg prometa. Veštački suv kukuruz ponuđen je u rasponu od 35,2 do 36 din/kg+PDV, a kukuruz sa vlagom do 16%, od 33,5 do 34 din/kg+PDV. Upoređujući sa prethodnom nedeljom promena cene je zanemarljiva. Konkretno, promet kukuruza do 16% vlage dogovoran je po nižim cenama. Realizovana cena bila je od 33,5 do 33,8 din/kg+PDV. Domaći kupaci pokazuju konkretnu tražnju, dok su trgovačke firme i izvoznici još uvek pasivni. Većeg prometa tokom nedelje nije bilo. Ponuda je trenutno veća u odnosu na potražnju.

PŠENICA

Ponuda merkantilne pšenice tokom nedelje bila je solidna bez većih promena cene. Naime, na tržištu se mogla naći pšenica u rasponu od 39,5 do 40,5 din/kg+PDV. Za zrno sa 13-14% proteina traženo je od 41 do 42 din/kg+PDV. Međutim, kako sazanjemo, na terenu se mogla naći pšenica po 39 din/kg+PDV. Tržište merkantilne pšenice je pasivno. Potražnja za hlebnim zrnom je mala. Izvoznici su slabo prisutni na tržištu.

SOJA

Kao i predhodne nedelje nastavlja se trend slabe zainteresovanosti za kupovinu sojinog zrna. Kupovina izostaje pod izgovorom da su se kupci snabdeli iz Hrvatske i Mađarske. Tokom nedelje kupci su nudili manje od oglašenih cena. Ponuđači su tokom nedelje oglašavali soju ovogodišnjeg roda po ceni od 77.8 din/kg+PDV a prošlogodišnjeg uz obračun kvaliteta po 76 din/kg+PDV. Krajem nedelje za soju novog roda uz obračun kvaliteta ponuda i tražnja su se nalazile na 75 din/kg+PDV a za lanjsku soju na 76 din/kg+PDV. U drugoj polovini nedelje soja na čikaškoj berzi beleži rast, dok se na milanskoj berzi nisu menjali trendovi u odnosu na period za nama.

JEČAM

Na domaćem tržištu u protekloj nedelji aktivne su operativne ponude ovogodišnjeg ječma u rinfuzu. Interval cena je od 34.5 din/kg+PDV s početka nedelje do 35 din/kg+PDV. Ponuđači su bili spremni da spuste prvobitno ponuđene cene. Pre svega zbog male tražnje. Potražnje je bilo za manje količine i za džakirani ječam, koji je, kako saznajemo od kupaca u zapadnobačkom okrugu prodavan za 35.5 din/kg+PDV.

SOJINA SAČMA

Tokom nedelje za nama preko sistema Info tim logistika u ponudi se našla veća količina sojine sačme. Tražnja je pasivna uglavnom za manje količine. Oglašene cene za sačmu sa 44% proteina su od 79 do 81 din/kg+PDV. Konkretni dogovori se realizuju u rasponu od 79 do 80 din/kg+PDV. Prodavaci u Šidu, Obrenovcu, Vrbasu, Velikom Gradištu i Zrenjaninu nezadovoljni su slabim interesovanjem. Sojina sačma u Šidu sa 46% proteina našla se u ponudi po ceni od 83 din/kg+ PDV. Soja novog roda se sve više prerađuje pa su povećane raspoložive količine sačme. Na čikaškoj berzi beleži se blaži trend pada vrednosti sojine sačme.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Na domaćem tržištu sredinom prošle radne nedelje uočljiv je trend rasta cene suncokretove sačme u ponudi. Ponuđene vrednosti su u rasponu od 35 din/kg+PDV s početka nedelje do 37.5 din/kg+PDV sredinom nedelje. Suncokretova sačma sa 40% proteina našla se u ponudi po 54 din/kg+PDV. Ponuda suncokretove sačme aktivnija je od tražnje za njom. Operativni pariteti bili su Šid, Vrbas, Veliko Gradište i Sombor. Na milanskoj berzi stabilan je nivo cene ove komponente.

STOČNO BRAŠNO

Pšenično stočno brašno je na tržištu ponuđeno u rasponu od 25 do 26 din/kg+PDV i u odnosu na prethodnu nedelju nije bilo cenovnih promena. Prema rečima naših saradnika cena u realizaciji koja se postiže je 25 din/kg+PDV. Operativnih količina u mlinovima ima a potražnja je uobičajena.

MINERALNO ĐUBRIVO

Preko sistema Info TIm Logistike u ovoj nedelji imali smo raznoliku ponudu mineralnih đubriva. Kupci su se uglavnom raspitivali i prikupljali ponude. Tokom nedelje ponuda je reagovala spuštanjem cena, i to uglavnom za azotna đubriva. Opšti utisak je da se đubrivo više nudilo, nego tražilo.

NPK 15x15x15 RUSIJA BB 780 e/t+PDV
NPK 16x16x16 RUSIJA 25/1 795-815 e/t+PDV
UREA RUSIJA 25/1 820-830 e/t+PDV
AN RUSIJA 25/1 740-750 e/t+PDV
KAN MAĐARSKI 25/1 730 e/t+PDV

Pregled oglašenih cena za ovu nedelju i ponude ostalih formulacija đubriva možete pogledati na sajtu www.infotim.rs.

SEMENSKA ROBA

Tokom nedelje u ponudi smo beležili manje količine operativne semenske pšenice. Prodavci su bili spremni da spuste cene kako bi se pronašao kupac i postigao dogovor.

VOĆE I POVRĆE

Nešto pasivnija nedelja na tržištu voća i povrća je iza nas. Stiče se utisak da su ponuđači ovu ionako kratku radnu nedelju dodatno skratili. Od ponuda bismo izdvojili karfiol koji je ponovo u ponudi nakon nekog vremena, a cena je 50 din/kg + PDV. Primećen je i trend rasta cene belog krompira, koji se pored prošlonedeljne oglašene cene od 55 din/kg + PDV, nudio i po ceni od 64.81 din/kg + PDV. Aktuelna ponuda crnog luka tokom ove nedelje je iznosila 40 din/kg + PDV, istu oglašenu cenu je imala i cvekla. Značajna količina šargarepe je bila u ponudi tokom cele nedelje, sa rasponom cena od 40 do 42 din/kg + PDV. Paprika sorte slonovo uvo, mešana, oglašena je za 50 din/kg + PDV. Kupus je i ove nedelje nuđen u većim količinama, sa rasponom oglašenih cena od 18.50 do 27 din/kg + PDV. Za kraj izdvajamo i ponudu rena, sa ponuđenom cenom 416.67 din/kg + PDV. Jabuke sorte ajdared ove nedelje su nuđene od strane više ponuđača, a cena je bila u rasponu od 35 do 46.3 din/kg + PDV. Sorta zlatni delišes je nuđena po ceni od 46.3 din/kg + PDV. Bez cene u ponudi su bile suve šljive, sa i bez koštice, kao i jabuke sorte jonagold.

STOKA

U toku nedelje naši saradnici su tovne svinje sa farme oglašavali po ceni od 240 do 260 din/kg+PDV, tovljenike sa mini farme po ceni od 240 do 245 din/kg+PDV, a tovljenike iz otkupa po ceni od 230 do 231 din/kg+PDV. Tokom cele nedelje beležili smo dogovore za tovljenike sa farme na cenu 240 din/kg+PDV. Na kraju nedelje ponuđači su nudili farmsku robu i na veće cene, nadajući se i boljim cenama u narednoj nedelji. Ponuda jagnjadi oglašena je po ceni od 320-370 din/kg+PDV, a ovce za klanje su nuđene po ceni od 155 do 170 din/kg+PDV. Slaba je operativnost robe na terenu, pa ponuđači uoči praznika koji nam dolaze pokušavaju jagnjad da prodaju skuplje. U toku nedelje prasad sa farmi su oglašavana u cenovnom rasponu od 360 do 380 din/kg+PDV, prasad sa mini farmi od 350 do 360 din/kg+PDV, a prasad iz otkupa od 335 do 350 din/kg+PDV. Ovako širok raspon cena u oglasima je zbog toga što ponuđači prasad oglašavaju po višim cenama. U ovoj nedelji dogovorana cena za prasad iz otkupa bila je 335 din/kg+PDV. Ponude bikova holštajn oglašena je po ceni od 300 do 335 din/kg+PDV, a bikova simentalaca po ceni od 326 do 360 din/kg+PDV. Trenutna situacija oko junadi je stabilna bez nekih većih cenovnih pomeranja.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

07.11.2022.

Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške proizvođačima šećerne repe.

09.11.2022.

Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o izmeni Uredbe o utvrđivanju Programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godine.

10.11.2022.

Republička direkcija za robne rezerve objavila Javni poziv za podnešenje prijava za bespovratnu isporuku do 15.000 tona merkantilnog kukuruza kao pomoć uzgajivačima mlečnih krava.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!