Reklama
  • Tržište

(21.11-25.11.2022.) Cena pšenice u padu

ponedeljak, 28. novembar 2022.

Ovu nedelju obeležio je manjak kupaca za pšenicu, kukuruz i soju. Cena sojine sačme beleži pad. Slabo je interesovanje za mineralna đubriva zbog slabe kupovne moći. Nema kupaca za tovljenike za iduću nedelju

KUKURUZ

Pad cene kukuruza tokom prošle nedelje i nedostatak kupaca zainteresovanih za nabavku početkom ove nedelje uticao je na stanje na tržištu. Kupci su se povukli, pa je ponuda dominirala nad potražnjom. Ovakav odnos ponude i potražnje sveo je trgovanje na minimum. Potražnja se javlja uglavnom od domaćih potrošača dok su izvoznici i dalje pasivni. Iz firme koje izvoze u zemlje okruženja, navode da imaju malo upita od strane kupaca. Cene kukuruza, tokom nedelje, bile su od 34 do 36 din/kg+PDV, za suv kukuruz, što je u odnosu na prošlu nedelju trend pada i moguće je očekivati dalju stagnaciju cene. Kukuruz sa vlagom do 16%, ponuđen je na tržištu u rasponu cena 32,5 do 33,5 din/kg+PDV. Međutim, mnogi ponuđači su bili spremni da smanje prvobitno zahtevane cena. Merkantilni kukuruz je trgovan u manjim količinama, a cena koja je postignuta u trgovanju za veštački suv kukuruz bila je od 34-34,5 din/kg+PDV, dok je kukuruz do 16% vlage realizovan po ceni od 32,5 din/kg+PDV.

PŠENICA

Trend pada cene pšenice se nastavlja i početkom ove nedelje. Povećana ponuda i malo konkretnih kupaca doveli su do pada cene pa i odstustva trgovanja. Cene u ponudi za pšenicu SRPS kvaliteta bile su od 37 do 38,1 din/kg+PDV, ali prema našim saznanjima, dosta ponuđača je bilo spremno da spusti cenu u pregovorima. Kao i kod kukuruza, nedostatak zainteresovanih kupaca, obara i dalje cenu ove merkantile. Prema povratnim informacijama, na početku nedelje, za kvalitet pšenice 11,5% proteina kupci su bili spremni da plate cenu od 36 do 36,3 din/kg+PDV. Međutim, trgovci su uzdržani u nabavci jer očekuju dalji pad cene pšenice.

SOJA

Tokom nedelje za nama, beležen je dalji pad cene ove uljarice. Prometovane su manje količine. Ponuđači su tokom nedelje oglašavali soju od 70 do 73 din/kg+PDV i 71 do 73 din/kg+PDV uz obračun kvaliteta. Sredinom i krajem nedelje bilo je pregovora za soju tel-kel na 70 din/kg+PDV. Na čikaškoj berzi beležen je pad cene iz dana u dan tokom nedelje. Na milanskoj berzi beležimo pad vrednosti u odnosu na prošlu nedelju.

JEČAM

Na domaćem tržištu u protekloj nedelji pasivnije su bile operativne ponude i tražnje ječma. Oglašena cene za stočni ječam u rinfuzu za ovogodišnji rod bile su od 34 do 36 din/kg+PDV. Džakirani ječam nuđen je za 37 din/kg+PDV. Tražnja za ječmom aktivna je u južnom Banatu i centralnoj Srbiji, što je dovelo do spremnosti ponuđača da dogovaraju prodaju i po nižim cenama od ponuđenih. Prometovane su manje količine džakiranog ječma po ceni od 36.5 do 37 din/kg+PDV.

SOJINA SAČMA

Preko sistema Info Tim Logistika u nedelji za nama aktivnija je ponuda sojine sačme od tražnje za njom. Trend je pada cena, manje količine se prometuju, tražnja je slaba i kupaca je malo. Razlog za to treba tražiti u smanjenoj kupovnoj moći kupaca - fabrika stočne hrane i farmera tovljača svih kapaciteta. Zbog svega, sve je učestalije smanjivanja obima tova svih kategorija stoke. Oglašene cene ove komponente u ponudi za sačmu sa 44% proteina bile su od 77 do 79 din/kg+PDV. Konkretni dogovori se ostvaruju za 77 din/kg+PDV i niže. Prodavci su bili spremni da koriguju cena i dogovore u Obrenovcu, Vrbasu, Velikom Gradištu, Bečeju i Zrenjaninu. Sojina sačma sa 46% proteina ponuđena je u Šidu po ceni od 82 do 83 din/kg+ PDV. Na čikaškoj berzi trend je pada vrednosti sojine sačme.

SUNCOKRETOVA SAČMA

U nedelji za nama na domaćem tržištu vidljiv trend pada cena ponude suncokretove sačme. Kao i protekle nedelje ponuda je u cenovnom rasponu od 35.5 do 36.5 din/kg+PDV. Suncokretova sačma sa 40% proteina ponuđena je u rasponu od 53 do 54 din/kg+PDV. Ponuda suncokretove sačme je aktivnija od tražnje za njom. Operativni pariteti bili su Šid, Vrbas, Veliko Gradište i Zrenjanin. Kupci nas obaveštavaju da se trgovalo po ceni od 35 do 35.5 din/kg+PDV. Na milanskoj berzi beleži se blaži trend pada vrednosti ove komponente.

STOČNO BRAŠNO

Pšenično stočno brašno ponuđeno je od 24.7 do 26 din/kg+PDV, a trgovalo se po ceni od 25 din/kg+PDV. Tržište je dobro snabdeveno pa ima dovoljno operativnih količina za prodaju.

MINERALNO ĐUBRIVO

Preko sistema Info Tim Logistike u ovoj nedelji imali smo širok asortiman različitih formulacija, pakovanja i proizvođača ponuđenih mineralnih đubriva. Prodavci su uglavnom oglašavali svoje ponude bez naznačenih cena ili su zadržavali nivo cena od prošle nedelje. Kako je zaustavljano trgovanje pšenice i kukuruza zbog pada cene, stopirane su i nabavke mineralnih đubriva, tako da su ove nedelje kupci bili pasivni.

NPK 15x15x15 RUSIJA BB 780 e/t+PDV
NPK 16x16x16 RUSIJA 25/1 785-795 e/t+PDV
UREA RUSIJA 25/1 770-790 e/t+PDV
AN RUSIJA 25/1 740 e/t+PDV
KAN MAĐARSKI 25/1 710-720 e/t+PDV

Pregled oglašenih cena za ovu nedelju i ponude ostalih formulacija đubriva možete pogledati na sajtu www.infotim.rs.

STOKA

U toku ove nedelje primićena je znatno slabija tražnja za tovnim svinjama nego prethodne sedmice, što je uslovilo blagi pad cene. Naši saradnici su tovne svinje sa farme nudili po ceni od 230 do 250 din/kg+PDV, tovljenike sa mini farme po ceni od 225 do 240 din/kg+PDV, a tovljenike iz otkupa po ceni od 200 do 225 din/kg+PDV. Tokom nedelje dobijali smo potvrde od naših saradnika da se za tovljenike sa farme mogao postići dogovor oko cene od 230 din/kg+PDV.

U toku nedelje prasad su oglašavana po nešto višoj ceni od prethodne sedmice. Ona je bila za farmsku od 370 do 400 din/kg+PDV, za prasad sa mini farme od 340 do 380 din/kg+PDV a prasad iz otkupa po ceni od 330 do 370 din/kg+PDV. Operativna količina na terenu je zadovoljavajuća, kupaca ima i za prasad za klanje i za dalji tov.

Jagnjad i ovce su zadržali prošlonedeljnu cenu i oglašeni su od 320 do 389 din/kg+PDV, a ovce za klanje su nuđene po ceni od 155 do 166 din/kg+PDV. Ponuda je stabilna i dovoljna da podmiri potrebe tržišta. Kupovina je sporadična, a veće je interesovanje za jagnjadima.

Ponuda bikova holštajn oglašena je po ceni od 300 do 345 din/kg+PDV, a bikova simentalaca po ceni od 315 do 360 din/kg+PDV. Po rečima ponuđača interesovanje za ovu kategoriju stoke postoji.

Jednodnevni pilići su nuđeni po ceni od 48 do 50 dinara po komadu + PDV, dok su tovni pilići od 2,5 kg do 3,5 kg nuđeni po ceni od 180 do 200 din/kg + PDV.

VOĆE I POVRĆE

Ponuda povrća je i dalje dobra. Peršun je bio od 175 do 185 din/kg + PDV, dok je cvekla bila u ponudi za 40 din/kg + PDV. Zabeležili smo i bogatu ponudu lukova. Kilogram crnog luka se našao u ponudi po ceni od 45, dok je beli luk dosta skuplji - 272.73 din/kg + PDV. Zelena salata je bila u ponudi po ceni od 36.36 din za komad. Sistem je zabeležio i više ponuda šargarepe u rasponu od 42 do 63.64 din/kg + PDV, u zavisnosti od klase i kvaliteta robe. Ponude spanaća su bile bez i sa oglašenom cenom od 180 din/kg + PDV.

Kod voća u ponudi dominiraju jabuke, sorte ajdared, zlatni delišes i jonagold. Raspon oglašenih cena bio je od 59.09 do 63.64 din/kg + PDV. Međutim, jabuke sorte ajdared su se našle u ponudi po ceni od 35 din/kg + PDV. Još uvek je aktuelna i ponuda dunja po 50 din/kg + PDV. Od južnog voća u ponudi su bile samo mandarine i pomorandže, ali bez naznačene cene.

 

SUBVENCIJE I REGULATIVE

21.11.2022.

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede doneo je sledeće pravilnike:

Pravilnik o izmeni Pravilnika o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani;

2. Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku.

24.11.2022.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo je:

1. Raspisao Konkurs za dodelu sredstava za razvoj tehničko-tehnoloških, primenjenih, razvojnih i inovativnih projekata u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini;

2. Izdao obaveštenje o podnošenju zahteva za nultom kontrolom za učešće na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u 2023. godini.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!