Reklama
 • Tržište

(29.04.2024. - 03.05.2024.) Praznik smanjio trgovanje

utorak, 7. maj 2024.

Protekle sedmice smo imali samo dva radna dana i oni su protekli u prazničnoj atmosferi, bez velikih trgovanja pa ih nećemo uzimati kao relevante, ali svakako će vas podsetiti na kretanja cena

KUKURUZ

Ponuda kukuruza u SRPS-u kretala se u rasponu od 18,4 do 19 din/kg+PDV, dok je trgovano po ceni od 18,3 do 18,5 din/kg+PDV. Iako su ponuđači nudili više cene, realizacije su ostale na nižem nivou, s naglaskom na cenama oko 18,5 din/kg+PDV. Tražnja je slabila uoči praznika, što je rezultiralo većim povoljnostima za prodavce.

PŠENICA

Pšenica se nudila u širokom rasponu cena od 19 do 20,5 din/kg+PDV, u zavisnosti od kvaliteta. Stočna pšenica trgovana je po ceni od 19 din/kg+PDV, dok je pšenica SRPS kvaliteta dostigla cenu od 19,8 din/kg+PDV. Odnos ponude i tražnje ostao je neuravnotežen, s većom potražnjom u odnosu na ponudu.

JEČAM

Interesovanje za ječamom bilo je veće nego ponuda. Ponuđena cena je ostala na nivou od 17 din/kg+PDV, dok je spremnost kupaca bila oko 16,5-16,7 din/kg+PDV, što nije rezultiralo značajnijim trgovanjem.

SOJA

Ponuda soje ostala je minimalna, a cena se kretala oko 55,5 din/kg+PDV uz obračun kvaliteta. Tražnja je ostala stabilna, a realizacije su bile blizu ponuđene cene, oko 55 din/kg+PDV.

SOJINA SAČMA

Cene sojine sačme ostale su nepromenjene u rasponu od 62 do 62,5 dinara/kg + PDV. Operativne isporuke i dalje su bile iz fabrika iz Obrenovca, Nove Crnje i Vrbasa.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Cene suncokretove sačme ostale su stabilne u rasponu od 28 do 28,5 dinara/kg + PDV. Na tržištu je i dalje bilo ponuđeno oko 300 tona robe s različitih lokacija utovara.

SOJINA POGAČA, GRIZ I ULJE

Ponuda se kretala za džakiranu sojinu pogaču: 64,00 din/kg+PDV, u rinfuzu po 61,00 din/kg+PDV. Ulje sirovo sojino se nudilo po ceni od 710 - 720 €/t +PDV

Analiza: Ponude za sojinu pogaču i ulje su stabilne s minimalnim promenama u ceni, a direktno vezane za cenu sojinog zrna.

STOČNO BRAŠNO

Opšta operativnost stočnog brašna i dalje je bila slaba tokom predpraznične nedelje.

Ponuđene cene stočnog brašna kretale su se u rasponu od 18 do 20 dinara/kg + PDV za stočno brašno u rinfuzi, dok su cene za džakirano stočno brašno varirale između 17 i 19 dinara/kg + PDV.

Trgovanje stočnog brašna u džaku zabeleženo je po ceni od 18 dinara/kg + PDV.

BRAŠNO I OSTALI MLINSKI PROIZVODI

BRAŠNO (prethodna nedelja)

Na  tržištu konzumnog brašna, naročito T-500 i T-400 , beležimo stabilne cene. Brašno T-500, pakovanje 25/1, u rasponu je od 28 do 33 din/kg+PDV, dok je T-500 u rinfuzi dostupan po ceni od 28 din/kg+PDV. Za brašno T-400, takođe pakovanje 25/1, cena se kretala od 32 do 39 din/kg+PDV, dok je za rinfuznu opciju cena varirala od 31 do 33 din/kg+PDV. Integralno pšenično brašno je ponuđeno po stabilnoj ceni od 37 din/kg+PDV.

OSTALI MLINSKI PROIZVODI (prethodna nedelja)

Krupica je bila u ponudi po ceni od 40 din/kg+PDV, dok je pšenični griz dostupan po istoj ceni od 40 din/kg+PDV.

Tokom nedelje, nije zabeležena značajna promena cena ovih mlinskih proizvoda na tržištu. Održavanje stabilnih cena ukazuje na dosadašnju ravnotežu ponude i potražnje.

VOĆE I POVRĆE (prethodna nedelja)

Tokom ovog perioda, na berzi su primetne stabilne cene voća i povrća.

Cvekla prve klase bila je dostupna po ceni od 50 din/kg+PDV, dok je crveni krompir bio ponuđen po 67 din/kg+PDV, isto kao i beli krompir. Kupus je ponuđen po ceni od 50 din/kg+PDV, dok je mladi luk varirao u rasponu cena od 25 do 30 din/vezi+PDV. Šargarepa prve klase je oglašena po cenama od 60 do 65 din/kg+PDV. Zelena salata je bila ponuđena po ceni od 15 din/kom+PDV, dok je praziluk ponuđen po ceni od 70 din/kg+PDV. Ren je bio dostupan po ceni od 200 din/kg+PDV, a krastavac od 105 do 110 din/kg+PDV.

Što se tiče voća, jabuke su bile prisutne u širokom spektru sorti, uključujući zlatni delišes, gala, granny smith i fuji. Imala je stabilnu cenu od 46,3 din/kg+PDV, dok su jagode zadržale cenu od 370 din/kg+PDV.

Ove stabilne cene pružaju stabilnost tržištu i omogućavaju prodavcima i kupcima predvidljivost u poslovanju.

 

MINERALNO ĐUBRIVO (prethodna nedelja)

Cene mineralnih đubriva zadržale su stabilnost tokom predhodnog perioda. KAN je ostao konstantan po ceni od 305 €/t+PDV, dok je urea varirala u cenovnom rasponu od 390 do 400 €/t+PDV, zavisno od proizvođača i pakovanja. Beleži se slaba operativnost robe na terenu NPK 15:15:15 i 16:16:16. Đubrivo NPK 10:26:26 na tržištu je ponuđeno po ceni od 560 €/t+PDV, dok kupci samo ispituju operativnost pojedinih formulacija. Kupci su pokazali interesovanje za nabavku ruskog AN-a u pakovanju 25/1.

Ukupno gledano, cene mineralnih đubriva su ostale stabilne, dok je operativnost robe bila ograničena. Interesovanje kupaca bilo je usmereno ka određenim formulacijama đubriva, dok je ponuda semenske robe ostala konzistentna.

STOKA (predhodna nedelja)

 • Bikovi: Cena bikova je bila u rasponu od 315 do 340 din/kg+PDV tokom ovog perioda. Primetan je blagi porast cena u odnosu na početak nedelje.

 • Jagnjad: Cena jagnjadi se zadržala u rasponu od 530 do 550 din/kg+PDV tokom celog perioda.

 • Nazimice za priplod: Cena nazimica za priplod ostala je stabilna na 50.000 din/kom+PDV.

 • Ovce za klanje: Cene ovaca za klanje su bila od 230 do 250 din/kg+PDV.

 • Prasad: Cena prasadi je varirala od 530 do 650 din/kg+PDV. Prasad sa farme zabeležio je veću cenu u odnosu na ostale kategorije.

 • Tovne svinje: Cena tovnih svinja je bila od 230 do 260 din/kg+PDV, pri čemu su se najviše trgovalo po ceni od 240 din/kg+PDV.

Trgovanje:

 1. Bikovi Simentalci:

  • Ukupno je prodato 30 bikova simentalske rase težine veće od 500 kg. Cena je bila stabilna i bila je od 335.00 do 335.00 din/kg.

 2. Prasad:

  • Farmska prasad je imala najveću ponudu sa 110 komada, a cena je iznosila 600.00 din/kg.

  • Prasad sa mini farme trgovala su se u količini od 100 komada po ceni od 555.00 din/kg.

  • Za prasad namenjenu za klanje beleženo je trgovanje od 50 komada po ceni od 540.00 din/kg.

 3. Tovne Svinje:

  • Beležene su minimalne oscilacije cene tovnih svinja, kako farmskih tako i onih sa mini farme.

  • Tovne svinje farmske su trgovane u količini od 1.550 komada po ceni od 240.00 din/kg.

  • Tovne svinje sa mini farme su bile u ponudi u količini od 100 komada po istoj ceni od 240.00 din/kg.

MESO (predhodna nedelja)

MESO (prethodna nedelja)

 • Juneća kompenzirana mesa: Cena junećeg mesa je bila u rasponu od 715 do 720 din/kg+PDV.

 • Meso francuske obrade: Raspon cena mesa francuske obrade bio je od 460 do 485 din/kg+PDV.

 • Svinjske polutke: Cena svinjskih polutki je bila od 345 do 368 din/kg+PDV.

 • Svinjski but: Cena svinjskog buta BK je varirala od 600 do 640 din/kg+PDV, dok je cena svinjskog buta SK bila od 470 do 502 din/kg+PDV.

 • Prasetina i jagnjetina: Cena prasetine je bila od 900 do 950 din/kg+PDV, dok je cena jagnjetine iznosila 1.000 din/kg+PDV.

 1. Trendovi:

  • Kod mesa, primećen je trend rasta cena junećeg mesa, dok su cene svinjskog mesa bile stabilne.

 2. Zaključak:

  • Uticaj sezonskih faktora i promenljivih uslova na farmama mogao bi imati dalji uticaj na cene u narednom periodu.

Ova analiza pruža uvid u dinamiku cena na tržištu stoke i mesa tokom posmatranog perioda, što može biti od koristi trgovcima, farmerima i ostalim učesnicima u ovoj industriji.

SUBVENCIJE I REGULATIVE (predhodna nedelja)

24.04.2024 

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisuje konkurs za podizanje novih ribnjaka i rekonstrukciju postojećih u AP Vojvodini za 2024. godinu.

Cilj konkursa jeste povećanje obradivih površina pod opremom i sistemima za navodnjavanje u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, kao i zaštita zemljišta od mraza i korova, uz poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka.

Predmet konkursa je dodela bespovratnih sredstava za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje, opremanje bunara, nabavka pumpi i agregata za navodnjavanje, nabavka sistema za navodnjavanje veštačkom kišom, subirigacija, materijala za pokrivanje povrtarskih i voćarsko – vinogradarskih kultura i cveća u cilju zaštite od mraza i korova – agrotekstili, agril, malč folije i drugo.

Pravo na podsticaje ostvaruju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, i to:

    1. fizičko lice:
        ◦ nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva,
        ◦ preduzetnik registrovano poljoprivredno gazdinstvo.
    2. pravno lice:
        ◦ privredno društvo registrovano poljoprivredno gazdinstvo,
        ◦ zemljoradnička zadruga registrovano poljoprivredno gazdinstvo,
        ◦ složena zadruga registrovano poljoprivredno gazdinstvo.
    3. nosilac zajedničkog ulaganja:
        ◦ fizičko lice nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnik ili pravno lice ovlašćeno od strane dva ili više fizičkih lica, preduzetnika ili pravnih lica registrovanoh poljoprivrednih gazdinstava u postupku realizacije zajedničkog ulaganja.
    4. verske zajednice,crkve i manastire

Lice iz stava 1. ove tačke ostvaruje pravo na podsticaje za investicije u sledećim sektorima:
    1. Sektor voće,
    2. Sektor povrće,
    3. Sektor vinove loze,
    4. Sektor cveće,
    5. Sektor ostalih useva.

Konkurs je otvoren do 24.05.2024. godine.

Više na linku: https://psp.vojvodina.gov.rs/konkurs-za-dodelu-sredstava-za-sufinansiranje-nabavke-opreme-i-sistema-za-navodnjavanje-i-opreme-za-poboljsanje-vodnog-vazdusnog-i-toplotnog-rezima-biljaka-u-ap-vojvodini-u-2024-godini/  

 

25.04.2024

Pokrajinski fonda za razvoj poljoprivrede raspisao je Konkurs za kreditnu podršku za finansiranje investicija u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava u sektoru prerade voća, grožđa i povrća u 2024. godini. 

Pravo konkurisanja imaju:

- registrovana poljoprivredna gazdinstva

- pravna i fizička lica sa teritorije AP Vojvodine, u aktivnom statusu,

- kao i fizička lica sa prebivalištem u jedinicama lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine,

- kao i pravna lica sa sedištem (ne organizaciona jedinica) u jedinici lokalne samouprave na teritoriji AP Vojvodine.
Kreditna podrška će se realizovati isključivo na teritoriji AP Vojvodine. 

Sredstva koja se dodeljuju po ovom Konkursu namenjena su za investicije u sektoru voće, grožđe i povrće, i to:
    • Nabavka boks paleta za transport i skladištenje proizvoda;
    • Nabavka opeme-linija za čišćenje i pranje proizvoda;
    • Nabavka opreme-linije za berbu, sortiranje i kalibriranje proizvoda;
    • Nabavka opreme-linije za pakovanje i obeležavanje proizvoda;
    • Nabavka opreme za orezivanje, drobljenje, sečenje i uklanjanje ostatka nakon rezidbe voćnih vrsta;
    • Mašine za ubiranje odnosno skidanje useva;
    • Nabavka opreme i uređaja za sušenje voća, povrća i grožđa, kao i njihovih proizvoda;
    • Nabavka opreme i uređaja za blanširanje, pasterizaciju i sterilizaciju proizvoda;
    • Nabavaka opreme za proizvodnju vina (opreme za primarnu preradu grožđa, oprema za fermentaciju vina, oprema za čuvanje vina, oprema za punjenje vina).

Popunjen i potpisan obrazac prijave možete preuzeti na sajtu: www.fondpolj.rs 

Prijave na konkurs podnose se zaključno sa 31.10.2024. godine (četvrtak).

26.04.2024.

Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova nabavke priključne mehanizacije, mašina i opreme za organsku proizvodnju u AP Vojvodini u 2024. godini

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisuje Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova nabavke priključne mehanizacije, mašina i opreme za organsku proizvodnju u AP Vojvodini u 2024.godini. 

Predmet konkursa jeste dodela sredstava za sufinansiranje troškova nabavke priključne mehanizacije, mašina i opreme za  organsku proizvodnju u AP Vojvodini u 2024.godini.

Info Tim Logistika DOO, Gagarinova 2/19, Novi Sad;  Mob. 065/3833181, Tel 021/6618341; Web:www.infotim.rs; E-mail: info@infotim.rs

Namena ovog Konkursa su bespovratna sredstava koja se dodeljuju za nabavku priključne mehanizacije, mašina i opreme za organsku proizvodnju.

Pravo na podsticaje ostvaruju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, i to:
    1. fizičko lice:
    • nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva,
    • preduzetnik nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva.
   2. pravno lice:
    • privredno društvo nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva,
    • zemljoradnička zadruga nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva,
    • složena zadruga nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva.
    3. verske zajednice, crkve i manastiri

Konkurs je otvoren zaključno sa 24.05.2024. godine.

Više na linku: https://psp.vojvodina.gov.rs/konkurs-za-dodelu-sredstava-za-sufinansiranje-troskova-nabavke-prikljucne-mehanizacije-masina-i-opreme-za-organsku-proizvodnju-u-ap-vojvodini-u-2024-godini/ 

Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u ekonomske aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti u smislu dodavanja vrednosti kroz preradu pčelinjih proizvoda na gazdinstvima u AP Vojvodini u 2024. godini

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo,  raspisuje Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u ekonomske aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti u smislu dodavanja vrednosti kroz preradu pčelinjih proizvoda na gazdinstvima u AP Vojvodini u 2024. godini

Konkurs se raspisuje u cilju: stabilnosti dohotka poljoprivrednih gazdinstava.

Predmet konkursa je sufinansiranje potrebne nove opreme za proizvodnju i preradu pčelinjih proizvoda.

Bespovratna sredstva namenjena su za sufinansiranje investicija u nabavku opreme za preradu pčelinjih proizvoda u AP Vojvodini u 2024. godini za sektor pčelarstva
1. Nabavka opreme i uređaja za preradu pčelinjih proizvoda
2. Nabavka opreme i uređaja za pakovanje i skladištenje pčelinjih proizvoda

Pravo na podsticaje ostvaruju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i koja se nalaze u aktivnom statusu, i to: 

– Fizičko lice - nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva. 

Konkurs je otvoren do 24.05.2024. godine.

Obrasac preuzeti na linku: https://psp.vojvodina.gov.rs/konkurs-za-dodelu-sredstava-za-sufinansiranje-investicija-u-ekonomske-aktivnosti-u-cilju-podizanja-konkurentnosti-u-smislu-dodavanja-vrednosti-kroz-preradu-pcelinjih-proizvoda-na-gazdinstvima-u-ap-voj/ 

 

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!