Reklama
  • Tržište

Info tim Logistika – Nedeljni izveštaj – 02.05 - 06.05.2022.

subota, 7. maj 2022.

KUKURUZ

Tokom nedelje je beležen rast cene merkantilnog kukuruza. Ponuda ove merkantile je bila bolja u odnosu na potražnju. Na tržištu je ponuđen kukuruz SRPS kvaliteta, po cenama od 34-34,5 din/kg+PDV, a kukuruz do 14% vlage, po ceni od 33,5-34 din/kg+PDV. Očekivalo se da će posle praznika biti veće dinamike na tržištu ali, nestabilna cena i "kratka" nedelja su uslovili da ipak nije bilo većeg prometa robe. Određene su i kvote za izvoz kukuruza, u količini od 150.000 t, više informacija na www.infotim.rs.

PŠENICA

Merkantilna pšenica je, u zavisnosti od kvaliteta, na tržištu ponuđena u rasponu cena od 36,3-40 din/kg+PDV, sa daljim trendom porasta cene. Kao i kod kukuruza, prvog radnog dana posle praznika ponuda je bila skromnija od potražnje da bi, kako je nedelja odmicala ponuda bila sve bolja. Odobrene su kvote za izvoz hlebnog zrna koje iznose 220.000 t, za naredni mesec. Stalni trend rasta cene zbog veće potražnje, dovodi do toga da pojedini ponuđači oklevaju sa ponudama većih količina ove robe s jedne strane, dok drugi ponuđači žure da prodaju svoju robu da bi oslobodili skladišne prostore.

JEČAM

Tokom prethodne nedelje, preko sistema Info tim logistika na domaćem tržištu Srbije nastavljen talas većeg interesovanja i nabavke ječma, a i blaži trend rasta u oglašenim i dogovaranim nivoima cena, te se oglašena operativna ponuda ječma rinfuz, rod 2021., kretala u intervalu od 37.5-38 din/kg+PDV, ječam džakiran od 38.5-39 din/kg+PDV, pregovori su se obavljali do 38 din/kg+PDV za rinfuz, uz najave pokušaja oglašavanja i viših cena ponude kako nam saradnici potvrđuju. Smanjuju se operativne količine ove žitarice koje se nude na domaćem tržištu, raste cena pšenice te se očekuje i najavljuje i dalji tok rasta cena ječma.

SOJA 

Merkantilnu soju smo tokom nedelje pratili samo kroz ponuđene cene koje su se kretale od 84-85 din/kg+PDV. Na tržištu je bilo mirno a, tražnja je sporadična. Pred kraj nedelje se beležio i blaži pad cene soje. S druge strane, mnogi ponuđači očekuju rast cena u narednom periodu.

STOČNO BRAŠNO

Pšenično stočno brašno je tokom nedelje beležilo trend rasta cene koja se kretala od 27-28 din/kg+PDV, za džakiranu robu. Takođe nije bilo dovoljno operativne robe za utovar. Potražnja je ove nedelje bila veća u odnosu na ponudu.

SOJINA SAČMA

U nedelji za nama, preko sistema Info Tim Logistika na domaćem tržištu Srbije prisutan tok pada u oglašenim cenama ponude sojine sačme, ponuda dominira u odnosu na tražnju, interval ponude kreće se od 74-75.5 din/kg+PDV za 44% proteina i od 72-73 din/kg+PDV za 42% proteina, usled veoma malih zahteva za kupovinom i niske kupovne moći prilagođavanje sa cenom ide i ispod najnižih oglašenih ponuđenih vrednosti. Operativna ponuda sojine sačme bila je na paritetu Veliko Gradište u rasponu od 74.5-75.5 din/kg+PDV, Vrbas 74-75 din/kg+PDV, Zrenjanin od 74.5-75.5din/kg+PDV, Obrenovac 72-73 din/kg+PDV za sačmu 42% proteina, 74-75 din/kg+PDV za 44% proteina, Šid od 74.5-75.5 din/kg+PDV, Nova Crnja 75- 75.5 din/kg+PDV. Na čikaškoj berzi predviđen predstojeći trend blažeg pada vrednosti sojine sačme.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Tokom protekle nedelje na domaćem tržištu Srbije preko sistema Info tim logistika prisutan blaži trend pada cena oglašene, operativne ponude suncokretove sačme, dominantnija je ponuda, nivo oglašenih ponuđenih vrednosti kreće se od 43-44.5 din/kg+PDV. Raznovrsna je ponuda ove komponente, konkretni dogovori su se obavljali i ispod ovog nivoa ponuđene vrednosti krajem nedelje u Šidu, Zrenjaninu, Velikom Gradištu, Vrbasu, Somboru. Na milanskoj berzi trend pada vrednosti ove komponente.

STOKA

Tokom nedelje za nama, na domaćem tržištu Srbije uočen trend pada u ponuđenim i dogovaranim vrednostima svih kategorija stoke, te su tovne svinje sa farme oglašene po ceni od 190-220 din/kg+PDV, tovljenike sa mini farme po ceni od 190-210 din/kg+PDV, a tovljenike iz otkupa po ceni od 185-200 din/kg+PDV. Na kraju ove nedelje najavljuje se i dalji pad tržišnih cena koje su spremni da plate mesoprerađivači. Ponuda jagnjadi oglašena je u intervalu od 380-390 din/kg+PDV, ovce za klanje su nuđene po ceni od 160-170 din/kg+PDV, nastavljena aktivna tražnja ovih kategorija-period slava još traje. U toku nedelje prasad se smanjeno traže, nabavljaju, znatniji pad nuđenih i dogovaranih cena na terenu, što se i očekivalo i najavljivalo nakon prazničnih dana. Prasad sa farme nuđena su po ceni od 320-380 din/kg+PDV, prasad sa mini farme po ceni od 320-370 din/kg+PDV, a prasad iz otkupa po ceni od 310-370 din/kg+PDV. Ponuda bikova Holštajn oglašena je po ceni od 300-315 din/kg+PDV, a bikova Simentalaca po ceni od 325- 345 din/kg+PDV. U toku ove nedelje bilo je pregovora za junad u rasponu oglašenih cena, aktuelna je nabavka i tražnja na svim paritetima domaćeg tržišta.

MINERALNO ĐUBRIVO

U ovoj kratkoj radnoj nedelji, ponuda je bila skromna, tržište pasivno kad su đubriva u pitanju. Izostaje tražnja kupaca. Na tržištu su se mogle naći pored ponuda većih količina i ponude preostalih količina azotnih đubriva.

UREA RUSIJA 25/1 795-815 e/t+PDV
AN RUSIJA BB, 835 e/t+PDV
KAN MAĐARSKI 25/1 805-810 e/t+PDV
NPK 16x16x16 RUSIJA BB 800 e/t+PDV

Pregled oglašenih cena za ovu nedelju i podude možete pogledati na sajtu www.infotim.rs.

VOĆE I POVRĆE

Započinjemo osvrt ove najkraće radne nedelje u godini. Prikupili smo mnoštvo povrtarskih ponuda za karatak vremenski period. Započinjemo sa blitvom, koja je bila nuđena po ceni od 150 din/kg + PDV, dok je spanać od strane ponuđača bio u ponudi sa cenom od 180 din/kg + PDV. Zabeležili smo i bogatu ponudu lukova, kilogram crnog luka se našao u ponudi sa cenom od 45 din/kg + PDV, dok je beli luk tradicionalno dosta skuplji sa cenom od 450 din/kg + PDV. Sa druge strane imali smo i mladi luk, pakovan u veze, cena jedne veze je iznosila 35 din/vezi, + PDV. Rotkvice, pakovane u vezama su bile u ponudi tokom cele nedelje po ceni od 35 din/kg + PDV. Zelenu salatu smo imali u ponudi po ceni od 30 din/kg + PDV, dok je kupus bio 50 din/kg + PDV. Paštrnak i peršun su imali istu cenu tokom cele nedeljepritom su nuđeni od strane više ponuđača, po ceni od 100 din/kg + PDV. Naš sistem je zabeležio i ponudu šargarepe po ceni od 60 din/kg + PDV. Još uvek imamo mladi krompir u ponudi sa cenom od 150 din/kg + PDV. Cvekla i ljuta paprika su nam bile u ponudi isključivo bez cene. Osvrt voćarskih ponuda započinjemo sa jednom vešću koja bi mogla da interesuje voćarske proizvođače, naime zbog ukrajinske krize i postkovida značajno je opao izvoz zamrznutog voća, pre svega maline, što bi moglo negativno da se odrazi na cene voća. Što se tiče naših ponuda imali smo jagode tokom cele nedelje sa cenom od 400 din/kg + PDV, dok je nasuprto njima kilogram banana bio danas u ponudi po ceni od 150 din/kg + PDV. Šljive su nam bile u ponudi sušene i smrznute, sa i bez košpica, ali bez naznačene cene. Što se tiče jabuka u ponudi smo imali tri sorte jonagold, ajdared i zlatni delišes, sve tri sa identičnom cenom od 65 din/kg + PDV.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

04.05.2022. Vlada Republike Srbije donela je: Odluku o izmeni Odluke o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo; Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini.

05.05.2022. Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede doneo je Pravilnik o izmenama Pravilnika o korišćenju podsticaja za organsku biljnu proizvodnju.

06.05.2022. Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede raspisao sledeće konkurse: Konkurs za dodelu kredita za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u govedarstvu, ovčarstvu, kozarstvu i svinjarstvu u 2022. godini; Konkurs za dodelu kredita za kupovinu poljoprivrenog zemljišta do 5 hektara u 2022. godini; Konkurs za dodelu kredita za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije (pogonske, priključne) u poljoprivredi u 2022. godini; Konkurs za dodelu kredita za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje i bušenje bunara u 2022. godini; Konkurs za dodelu kredita za nabavku opreme za stočarske farme u 2022. godini; Konkurs za dodelu kredita za nabavku pčelinjih rojeva, košnica i opreme za pčelarstvo u 2022. godini; Konkurs za dodelu kredita za nabavku novih zaštićenih bašta (plastenici, staklenici) i opreme u njima u 2022. godini; Konkurs za dodelu kredita za finansiranje investicija u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava u sektoru prerade voća, grožđa i povrća u 2022. godini; Konkurs za dodelu kredita za nabavku novih sistema protivgradnih mreža u višegodišnjim zasadima voća i vinograda u 2022. godini; Konkurs za dodelu kredita za izgradnju objekata i nabavku opreme namenjene skladištenju žitarica, voća i povrća (silosa, podnih skladišta, hladnjača) u 2022. godini; Konkurs za dodelu kredita za nabavku kvalitetne teladi i prasadi za tov u 2022. godini.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!