• Tržište

Info tim Logistika – Nedeljni izveštaj – 05.04-09.04.2021.

nedelja, 11. april 2021.

KUKURUZ

Tržište merkantilnog kukuruza što se konkretnih pregovora tiče je tokom nedelje bilo prilično pasivno. S početka nedelje ponuda je bila slabija, da bi kako smo se bližili kraju nedelje, bila sve bolja. Međutim, ni kupci nisu bili aktivni. Cena u ponudi, merkantilnog kukuruza SRPS kvaliteta se kretala od 23-23,1 din/kg+PDV. Kukuruz sa vlagom do 16% je ponuđen u rasponu cena od 22-22,5 din/kg+PDV. Cene za CPT luka, kako saznajemo se kreću od 23,2-23,3 din/kg+PDV. Ratari su trenutno zaokupljeni pripremom za setvu koja je na samom pragu, a prema očekivanjima treba posejati oko milion hektara pod ovom kulturom.

PŠENICA

Merkantilna pšenica je i tokom ove nedelje beležila blagi pad cene, pa se na tržištu mogla naći pšenica po ceni od 21 din/kg+PDV. Kupaca je malo, i nema kontinuirane potražnje. Što se tiče novog roda pšenice, prema rečima proizvođača, ona je u dobroj kondiciji,više na www.infotim.rs.

SOJA 

U toku nedelje oglašene cene za soju zrno su bile u rasponu cena 69-76 din/kg+PDV i 70 din/kg+PDV uz obračun kvaliteta. Dogovori za soju zrno srps kvaliteta postizani su sporadično na manje količine. Iz dana u dan cena soje je imala rastući trend. Da bi do kraja nedelje dostilga i nivou cena od 76 din/kg+PDV u pregovorima. Kad posmatramo izveštaje sa čikaške berze tokom nedelje beležen je rast cene soje zrna do srednine nedelj i pad za sojino zrno do kraja nedelje. Na milanskoj berzi nije beležen trend promena cena u odnosu na prdhodnu nedelju

JEČAM

Stočni ječam je cenovno na prošlonedeljnom nivou, i cene se kreću od 23-23,5 din/kg+PDV, a kako saznajemo po tim cenam se i pregovara.

STOČNO BRAŠNO

Ponuda pšeničnog stočnog brašna tokom nedelje je bila uobičajena a, proizvođači uglavnom plasiraju ovu robu svojim kupcima po nekoj ustaljenoj dinamici. Potražnja za ovom komponentom nije prevazilazila ponudu.

SOJINA SAČMA

Tokom prethodne nedelje vrlo dinamično u kretanju nivo cena u ponudi sojine sačme, ponuda je mnogo jača od tražnje, prisutan trend rasta cene u ponudi, fabričke cene uljara su se korigovale, spram rasta cene soje na domaćem tržištu. Ponuđeni nivo cena sojine sačme je je od od 65.5 din/kg+PDV - 70din/kg+PDV. Došlo je do očekivane korekcije cena kod nekih prerađivača, iz razloga skoka cene prometovanja osnovne sirovine-SOJE, koja je na kraju nedelje dostigla i nivo od 76-76.5 din/kg+PDV, a očekujemo i dalje korekcije cene ostalih kuća u ponudi ove komponente. Sojina sačma Sombor je imala najpovoljniji nivo ponude poćetkom nedelje 65.5-70din/kg+PDV, Vrbas od 66-66.5din/kg+PDV, Zrenjanin 66-66.5din/kg+PDV, Bečej od 66.5-70din/kg+PDV, Obrenovac 42% pr.-65-68din/kg+PDV, 44% pr. od 66.2-70din/kg+PDV, Veliko Gradište 66-68din/kg+PDV. Zbog slabe prodaje dogovori tokom ove nedelje su se završavali na nivou od 65.5-67 din/kg+PDV, u sferi starih cena ponude.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Nedelja za nama oslikava veoma pasivan tok u trgovanju suncokretovom sačmom, ponuda je aktivna na svim paritetima, ponuđene cene su bile u intervalu od 34.7-35din/kg+PDV, Nova Crnja, 34.8-35din/kg+PDV - Zrenjanin, 35din/kg+PDV - Veliko Gradište, 36din/kg+PDV i 40% pr.-45din/kg+PDV-šID, 35din/kg+PDV I 38% pr. -45din/kg+PDV, trgovanje se svodi na manje količine po prethodnim dogovorima u intervalu od 34.7-35din/kg+PDV. Blazi trend rasta u ponuđenim vrednostima suncokretove sačme na domaćem tržištu Srbije u toku nedelje uočen, korekcija cene ponude ove komponente na gore izazvana je smanjenim operativnim količinama preostalim kod uljara, krenuo je novi talas nabavke kod stočara kao i intenzivnije sklapanje terminskih ugovora za novi rod osnovne sirovine-siuncokreta, propraćen rastom cena u konkretnim dogovorima. Dogovori o trgovanjusu se vodili još po starim nivoima ponude, od 34.7-35din/kg+PDV, zbog male tražnje. Na čikaškoj berzi najviši nivo cene sojine sačme bio s početka nedelje , pad cene prema kraju nedelje.

STOKA

Za ovu nedelju tovne svinje sa farme su se oglašavale po ceni od 120-125 din/kg+PDV, tovljenici sa mini farmi po ceni od 114-115 din/kg+PDV, a tovljenici iz otkupa po ceni od 106-111 din/kg+PDV. Po rečima kupaca farmsku robu su mogli da plate 115-120 din/kg+PDV pod izgovorom da su se ograničili na svoje stalne saradnike. Mada pred kraj nedelje imali smo i povratnu informaciju da su neki oglašivači dogovarali na 125-130 din/kg+PDV uz odloženo plaćanje.Ponuda jagnjadi oglašena je po ceni od 210-240 din/kg+PDV, a ovce za klanje su nuđene po ceni od 120-138,89 din/kg+PDV. Kad su jagnjad u pitanju primetan je pad cene i slabija potražnja za njima.U toku nedelje prasad sa farme oglašena su u rasponu cena od 250-320 din/kg+PDV, prasad sa mini farme po cenama od 205-250 din/kg+PDV, a prasad iz otkupa po ceni od 200-215 din/kg+PDV. Na terenu ima dovoljno operativne količine prasadi. Cena farmskih prasadi od 300-320 din/kg+PDV je mnogo konkuretnija u odnosu na uvoznu prasad za dalji tov. Ponude bikova Holštajn oglašena je po ceni od 200-215 din/kg+PDV, a bikova Simentalaca po ceni od 225-231 din/kg+PDV. Trend oglašenih cena se nije menjao u odnosu na pedhodnu nedelju.

MINERALNO ĐUBRIVO

Kada je u pitanju nedelja za nama interesovanje za nabavku đubriva je i dalje aktuelna. Oglašivači su davali svoje ponude. Oglašene cene su ostale na prošlonedeljnom nivou. Najviše interesovanja bilo je za An i Kan različitih proizvođača i pakovanja. Mada za ovu nedelju bile su i traznje za manje količine đubriva i kombinovano vozilo za više formulacija. Za ostale ponude možete posledati na sajtu www.infotim.rs.

UREA 330-340 e/t+PDV
AN 240-245 e/t+PDV
NPK 16x16x16 RUSIJA 280-303 e/t+PDV
KAN 236-245 e/t+PDV

SEMENSKA ROBA

Nabavka semenske robe se polako privodi kraju. Proizvođači su spremni za predstojeću setvu. Na nekim paritetima su i počele setve soje i kukuruza. Za ovu nedelju imali smo dosta oglašenih viškova semenske robe Dekalb semena, KWS semena, Pioneera. Zakasnele iskoruke od ranije dogovorenih količina, napravili su dosta veliku ponudu semenske robe u ovom periodu i generalno problem oko plasmana ove robe.

VOĆE I POVRĆE

U toku ove nedelje je preko sistema informacija Info Tim Logistika ponuđena veoma raznovrsna ponuda povrća. Tokom cele nedelje imali smo ponudu šargarepe I klase oglašene u rasponu cena od 40-50 din/kg+PDV, tako da je za ovo povrće primetan rast oglašenih cena. Oglašena je i ponuda šargarepe II klase koja je ponuđena po ceni od 24 din/kg+PDV. I ovu nedelju je obeležilo puno ponuda krompira, više sorti. Crveni krompir je zavisno od sorte i pariteta ponuđen u rasponu cena od 10-16,67 din/kg+PDV, bez promena u odnosu na prethodnu nedelju. Pakovan crveni krompir 10/1 je ponuđen po oglašenoj ceni od 15 din/kg+PDV. Beli krompir je tokom ove nedelje oglašavan u rasponu cena od 13-16,67 din/kg+PDV, ali kako čujemo od naših saradnika i dalje je plasman veoma otežan. Kupus je tokom ove nedelje bio ponuđen bez oglašene cene.Crni luk se nudio po ceni od 20 din/kg+PDV, bez promena cene u odnosu na prethodnu nedelju. Preko sistema informacija Info Tim Logistika je tokom cele nedelje nuđen ren I klase, po oglašenoj ceni od 333,33 din/kg+PDV, dok je II klasa bila ponuđena po oglašenoj ceni od 277,78 din/kg+PDV. Beležili smo promenu oglašene cene korena peršuna bez lista, koja je tokom ove nedelje bila ponuđena po ceni od 138,89 din/kg+PDV. Takođe beležimo ponudu peršuna na nekim paritetima po oglašenoj ceni od 92,59 din/kg+PDV. Od smrznutog povrća, tokom ove nedelje smo beležili ponudu paprike u kocki, kao i kukuruza šećerca bez oglašene cene. Što se tiče tražnje, ove nedelje beležimo povećanu potražnju za zelenom salatom putericom. Kako saznajemo od naših saradnika, ove godine je zelena salata vrlo traženo povrće jer su navike potrošača promenjene usled pandemije, a i cena je dobra. Interesantno je spomenuti da je u aprilu mesecu sadnja kupusa. Da bi imali kupus u junu i julu mesecu morate se na vreme posejati kupus za rasad u aprilu. Potrebno je znati da rani kupus traži plodno tle, temperature iznad 15C i puno azota na početku rasta. Takođe je i kalijum je veoma važan kada glavice rastu i garantuje kvalitet kupusa.

Kada govorimo o voću ova nedelja je obeležena ponudama jabuka, dosta sorti. Ono što je interesantno spomenuti kada je reč o jabukama je da je izvoz jabuka u Rusiju sada veoma dobar jer je uvoz jabuka iz Moldavije smanjen. Domaća proizvodnja jabuka u Rusiji ne može da podmiri potrebe tržišta tokom aprila i maja 2021. godine. Zanimljiv podatak je da je tokom marta meseca 2021. godine cena jabuka u Rusiji bila za 43% viša nego u martu 2020. godine, tako da se još jednom se potvrdilo da rusko tržište ima najveću potražnju tokom aprila meseca i naši voćari mogu sada napraviti visok profit. Ove nedelje je ponuđena jabuka sorta ajdared u rasponu oglašenih cena od 37,04-50,93 din/kg+PDV. Beležimo i ponudu sorte crveni delišes po oglašenoj ceni od 37,04 din/kg+PDV. Zlatni delišes je ponuđen u rasponu oglašenih cena od 37,04-60 din/kg+PDV. Od preostale ponude, preko našeg portala je ponuđena sorta granny smith, ove nedelje bez oglašene cene, kao i sorta jonagold po oglašenoj ceni od 55,56 din/kg+PDV. Kada govorimo o sušenom voću, u toku ove nedelje smo imali ponudu suvih šljiva, sa i bez koštica, bez oglašene cene. Ove nedelje beležimo potražnju za smrznutim malinama, kupinama, kao i malina grizom. Savet voćarima je da se sprovedu sve raspoložive preventivne mere u cilju sprečavanja podizanja populacije i nastanka šteta na jagodastom i koštičavom voću, jer je moguće prisustvo azijske voćne mušice. Lepa vest za proivođače višanja je da se Tokom ove nedelje ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sastao sa grčkim kolegom ministrom ruralnog razvoja i hrane. Nakon nagoveštaja grčke kompanije „Agrifreda“, koja je iskazala zainteresovanost za investicije u „Voćar“, Merošina, trend deficita robne razmene vrlo brzo mogao bi da se promeni, s obzirom na to da je Srbija u konstantnom deficitu kada je u pitanju izvoz poljoprivrednih proizvoda u Grčku. Ova firma bi se pre svega bavila otkupom i preradom višnje.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

09.04.2021.-Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede doneo je Pravilnik o dopuni Pravilnika o uslovima za pošiljke za koje nije potrebno rešenje za uvoz i tranzit

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!