Reklama
  • Tržište

Info tim Logistika – Nedeljni izveštaj – 06.06 - 10.06.2022.

ponedeljak, 13. jun 2022.

KUKURUZ

Tokom ove nedelje beležio se trend pada cene kukuruza. Cena, po kojoj je s početka nedelje oglašavan kukuruz se kretala od 32,5-33 din/kg+PDV, ali su kupci bili spremni da plate mnogo nižu cenu od ponuđenih. Ponuda merkantilnog kukuruza na tržištu je tokom dalje bila veća u odnosu na potražnju a, izvoznici su uglavnom obezbedili i ispunili planirane količine, kvote za jun, pa je i njihova aktivnost na tržištu smanjena na minimum. Do kraja nedelje cena ove merkantile u ponudi je padala do 30 din/kg+PDV, a konkretni pregovori su završavani po cenama od 29,7-30 din/kg+PDV. Međutim, ni pad cene ove merkantile nije povećao obim prometovanja robe.

PŠENICA

U zavisnosti od kvaliteta merkantilna pšenica je tokom nedelje ponuđena na tržištu po cenama od 39-42 din/kg+PDV. Slabo trgovanje i blizina žetve novog roda pšenice, trenutno utiče na blaži pad cene ove merkantile. Sve je aktuelnija i pšenica rod 2022., a, na terenu se pojavljuju prve otkupne cene ove primarne kulture,više na www.infotim.rs.

SOJA

Soja zrno rod 2021. se u toku ove nedelje oglašavala na cenu 72-76 din/kg+PDV. I za ovu nedelju kupci su pokušavali da obore cenu sojinog zrna u pregovorima. Oglašivači su rešavali samo neke minimalne kolilčine po ovim tržišnim cenama. Pred kraj nedelje imali smo dogovore na 72 i 72,5 din/kg+PDV za sojino zrno telkel. Kad posmatramo izveštaje sa čikaške berze tokom ove nedelje beležen je blagi rast cene za sojino zrno. Izveštaj sa milanske berze beleži pad cene u odnosu na prošlu nedelju.

JEČAM

U prethodnoj nedelji , preko sistema Info tim logistika na domaćem tržištu Srbije operativne ponude ječma pasivne, izostaju, saznajemo od saradnika da je pao prvi otkos roda 2022., i da se planira i razmatra o vrednostima nastupajuće ponude i cenama u otkupu, koje bi se , po rečima naših saradnika kretale u intervalu od 35-36 din/kg sa uračunatim PDV-om prema poljoprivrednim proizvođačima, dok su ponuđači izrazili nivo ponude od 38-40 din/kg+PDV.

SOJINA SAČMA

U nedelji za nama, preko sistema Info tim logistika na domaćem tržištu Srbije vidljiv blaži trend pada u oglašenim cenama ponude sojine sačme, te je s početka nedelje nivo ponude od 67-68 din/kg+PDV za sačmu 42% proteina, i 66-67din/kg+PDV krajem nedelje, a sačma 44% proteina nudi se od 67.5-69 din/kg+PDV, ponuda dominira u odnosu na tražnju, usled malih tražnji, upita, korigovanje i prilagođavanje sa cenom ide i ispod najnižih oglašenih ponuđenih vrednosti . Operativni pariteti su raznovrsni , Vrbas, Sombor, Zrenjanin, Veliko Gradište, Nova Crnja, Obrenovac , dogovarani su i ispod 68din/kg+PDV. Saznajemo od saradnika kupaca da je na domaćem tržištu prisutna i ponuda uvozne sojine sačme, čija je vrednost znatno niža od ponuđene vrednosti domaćih sačmi, što je dodatno uticalo na pad cena domaće sojine sačme. Na čikaškoj berzi predviđend trend rasta vrednosti sojine sačme.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Tokom protekle nedelje na domaćem tržištu Srbije preko sistema Info tim logistika prisutan trend pada cena oglašene, operativne ponude suncokretove sačme, zbog nesklada odnosa ponude i tražnje, aktivnija je ponuda, s početka nedelje je nivo cena od 39-40 din/kg+PDV, raznovrsna ponuda ove komponente, da bi sredinom radne nedelje ponuđači usled malog interesovanja kupaca korigovali nivo ponude na 38 din/kg+PDV, a u konkretnim dogovorima i niže. Operativni ponude bile su u Zrenjaninu, Velikom Gradištu, Vrbasu, Šidu. Na milanskoj berzi trend pada vrednosti ove komponente.

STOČNO BRAŠNO

Pšenično stočno brašno, u odnosu na prethodni period, beleži trend pada cene. Tokom nedelje su ponuđene i operativne količine ove komponente za stočnu hranu a, cene u ponudi su se kretale od 25-28,5 din/kg+PDV, gde je gornja ponuđena cena bila s početka radne nedelje.

MINERALNO ĐUBRIVO

U ovoj nedelji imali smo sporadično upite potencijalnih kupaca za veštačka đubriva. Oglašivači su samo reagovali sa ponudom na konkretne upite. Trenutno je neizvestna situacija šta će biti ponudjeno i operativno od trazenih formulacija.

UREA RUSIJA 25/1 820-825 e/t+PDV
KAN MAĐARSKI 25/1 810 e/t+PDV
NPK 15x15x15 RUSIJA 25/1 800-830 e/t+PDV

Pregled oglašenih cena za ovu nedelju i podude možete pogledati na sajtu www.infotim.rs.

VOĆE I POVRĆE

Još jedna nedelja je iza nas, sumiramo ponude voća i povrća oglašene putem našeg sistema. Započinjemo osvrt sa ponudama kupusa koje su bile aktuelne tokom cele nedelje, više ponuda samim tim i više različitih cena u rasponu od 40-45 din/kg + PDV. Tikvice i ljuta paprika su bile u ponudi ali bez naznačene cene. Više ponuda peršuna i paštrnka su takođe oglašavane, sa cenom od 100 din/kg + PDV obe, ali i bez naznačene cene. Što se tiče ponuda krastavca sorta salatar, imali smo više ponuda sa razlčičitim cenama, u zavisnosti od toga u kojoj ambalaži su pakovani. Krastavac u plastičnim i kartonskim ambalažama je imao cenu od 54 din/kg + PDV, dok je krastavac u drvenim ambalažama nuđen sa cenom od 50 din/kg + PDV. Ponuđači su oglašavali šargarepu isključivo po ceni od 45 din/kg + PDV. Jednu cenu je imao i beli krompir, a ona je iznosila 65 din/kg + PDV. Tokom cele nedelje su bile aktuelne i ponude zelene salate, od strane više ponuđača i dostigle su raspon cena od 25-30 din/kg + PDV.

Ništa manje bogata nije ni voćarska ponuda. Trešnje, domaće su bile u ponudi sa cenom od 180 din/kg + PDV, dok je sorta burlat nešto skuplja sa cenom od 250 din/kg + PDV, te su cene bile aktuelne tokom cele nedelje. Što se tiče jabuka, imali smo prvu klasu sorti ajdared, jonagold i zlatni delišes u ponudi. Više ponuđača ih je oglašavalo i imale su identične raspone cena od 75-80 din/kg + PDV. Mogli ste pronaći i ponudu kajsija sa cenom od 180 din/kg + PDV. Za kraj osvrta izdvajamo lubenice, dinje i mandarine koje su bile u ponudi takođe, ali bez naznačene cene.

STOKA

U toku ove nedelje naši saradnici su tovne svinje sa farme oglašavali po ceni od 210-220 din/kg+PDV, tovljenike sa mini farme po ceni od 200-210 din/kg+PDV, a tovljenike iz otkupa po ceni od 190-200 din/kg+PDV. I za ovu nedelju održavala se cena za tovljenike sa farme do 210 din/kg+PDV. Ponuda jagnjadi oglašena je po ceni od 370-380 din/kg+PDV, a ovce za klanje su nuđene po ceni od 130-166 din/kg+PDV. Na terenu se beleži slabije interesovanje oko ove kategorije stoke, pa i ponudjači pokušavaju sa nižim oglašenim cenama. U toku nedelje prasad sa farme su se oglašavala po ceni od 330-350 din/kg+PDV, prasad sa mini farme po ceni od 324-325 din/kg+PDV, a prasad iz otkupa po ceni od 305-324 din/kg+PDV. Koliko možemo da primetimo nivo cena za prasad svih kategorija se održava već duže vreme. Ponude bikova Holštajn oglašena je po ceni od 295-315 din/kg+PDV, a bikova Simentalaca po ceni od 330-340 din/kg+PDV. Na terenu pregovori za bikove simentalce su se završavali na nivou ponudjenih cena.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

09.06.2022.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo usvojio je Izmenu odluke br.1 o opredeljivanju sredstava po Konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka na teritoriji AP Vojvodine u 2022. godini.

Uprava za Agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede objavila je Bodovnu lista zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje u Sedmom javnom pozivu za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku novog traktora.

10.06.2022.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je Konkurs za dodelu sredstava za održavanje tradicionalnih manifestacija u 2022. godini na teritoriji AP Vojvodine.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!