Reklama
  • Tržište

Info tim Logistika – Nedeljni izveštaj – 06.07.- 10.07.2020.

ponedeljak, 13. jul 2020.

STOKA

Za ovu nedelju ponude tovljenika sa farmi oglašene po ceni od 160-165 din/kg+PDV, tovljenika sa mini farmi po cenama od 157,41-160 din/kg+PDV, a tovljenika iz otkupa po ceni od 150-155 din/kg+PDV. Po rečima kupaca, primećujemo da postoji interesovanje za tovljenicima.

Kada govorimo o oblasti ovčarstva bez bitnijih promena za ovu nedelju, ponude za jagnjad oglašene su po ceni 231,5 din/kg+PDV i 115-139 din/kg+PDV za ovce za klanje.

Ponude prasadi sa farmi su oglašene po cenama od 315-340 din/kg+PDV, prasadi sa mini farmi po cenama od 231,48-300 din/kg+PDV, a prasadi iz otkupa po cenama 200-250 din/kg+PDV.

Ponude bikova Simentalaca su u nedelji za nama oglašene po cenama od 207-218,39 din/kg+PDV, a Holštajn bikova po cenama od 180-196 din/kg+PDV. Kada su bikovi u pitanju, primetna je velika količina operativne robe na terenu.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

06.07.2020.-Evropska unija raspisuje Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava posledica COVID-19 kroz pružanje podrške lokalnom privatnom sektoru, poboljšanje kvaliteta turističkih usluga i promociju regiona kao bezbedne i atraktivne turističke destinacije.

07.07.2020.-Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede- Uprava za agrarna plaćanja, raspisalo je:

1. JAVNI POZIV za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva kroz podršku    podizanja višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze u 2020. godini.

2.JAVNI POZIV za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje vina u 2020. godini.

08.07.2020.-Lokalne samouprave u Srbiji raspisuju javne pozive za dokazivanje prava prečeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za 2021. godinu. Javne pozive raspisali su Pančevo,Bačka Topola i opština Kula (Odžaci).

10.07.2020.-Opština Ivanjica raspisuje Javni konkurs za dodelu sredstava u tematskoj oblasti: zaštita životne sredine i očuvanje prirode, poljoprivreda, turizam, unapređene kapaciteta udruženja građana i protivpožarna zaštita.

SOJA ZRNO

Ponuda sojinog zrna je u nedelji za nama oglašavana po ceni od 43.5 din/kg+PDV i jedna količina je oglašena na cenu 42,5 din/kg+PDV uz obračun kvaliteta. U toku cele nedelje slabo se pregovaralo oko soje zrna. Kad uzmemo u obzir izveštaje sa milanske berze pratimo dalji rast cene u odnosu na predhodnu nedelju.

JEČAM

Ponude ječma su se u nedelji za nama oglašavale na cenu od 14,7-15,5 din/kg+PDV za rinfuzu. Kad je u pitanju džakirana roba ječam se oglašavao na cenu od 16,5 din/kg+PDV. U toku nedelje imali smo pregovore za ječam na cenu od 14,6-14,7 din/kg+PDV kako nam naši saradnici kazu.

SOJINA SAČMA

U nedelji između 06.07.-10.07.2020. u ponudi preko sistema tržišnih informacija Info Tim Logistika beležimo oglašene cene sojine sačme u rasponu od 43,7-44 din/kg+PDV. Tokom nedelje beležimo ponudu sojine sačme u Bečeju po ceni od 43,7 din/kg+PDV. U Obrenovcu beležimo oglašenu ponudu sojine sačme po ceni od 43,8 din/kg+PDV. Takođe, ponuđači su oglašavali i prodaju sačme u Velikom gradištu i u Vrbasu po ceni od 44 din/kg+PDV. Kako saznajemo na terenu tokom nedelje došlo je do blažeg porasta ponuđenih cena sojine sačme usled porasta cene sojinog zrna. Nabavka i interesovanje za ovom komponentom i dalje je malo, tokom nedelje ne beležimo dogovore kao ni trgovanje sojinom sačmom. Na čikaškoj berzi u ovoj nedelji primetan je pad cene sojine sačme dok je na milanskoj berzi zastupljen trend porasta cene ove komponente.

ULJANA REPICA

U toku ove nedelje završila se žetva u većini krajeva. Isporučene su količine. Slabo je bilo operativnih količina u ponudi. u toku ove nedelje kako su nam naši saradnici prijavljivali prolazila je cena 39-39,4 din/kg+PDV.

SUNCOKRETOVA SAČMA

U nedelji između 06.07.-10.07.2020. beležimo oglašene ponude domaće suncokretove sačme po ceni od 28,5 din/kg+PDV. Tokom ove nedelje objavljivali smo oglase prodaje suncokretove sačme preko sistema tržišnih informacija po ceni od 28,5 din/kg+PDV. Oglase prodaje beležimo u Novoj Crnji i u Zrenjaninu. U Vrbasu, Šidu, Somboru i u Velikom Gradištu ove nedelje ne beležimo operativne količine kao ni ponude ove komponente. Od uvoznih sačmi tokom nedelje beležimo ponude za sačmu iz Bimala koja se nudila po ceni od 28,8 din/kg+PDV fca istovareno kod kupca. Takođe, tokom nedelje je kako sazajemo na terenu bila zastupljena i ponuda uvozne mađarske sačme sa 36% proteina po ceni od 29-29,5 din/kg+PDV. Na terenu beležimo samo ponude suncokretove sačme bez konkretnih pregovora ili dogovora oko nabavke ili prodaje. Na milanskoj berzi beležimo trend stagnacije cene suncokretove sačme.
 

POVRĆE I VOĆE

 
U toku ove nedelje oglašivači su davali ponudu za krompir beli 10/1 po ceni od 25 din/kg+PDV. Kreće crni luk. Koliko saznajemo sa terena velika je operativna količina u ponudi. Kupci će imati prostora za pregovaranje.
Kad je voće u pitanju za ovu nedelju imali smo oglašenu količinu kajsija po ceni od 100 din/kg+PDV i kajsiju industrijsku po ceni od 63,63 din/kg+PDV. Kod Višnje oblačinske i dalje se vrši otkup. Koliko saznajemo sa terena 25 din/kg je cena u otkupu za II klasu i 50 din/kg za I klasu.

KUKURUZ

U jeku žetve, ponuda merkantilnog kukuruza je početkom nedelje bila skromna, da bi se kako smo se bližili kraju nedelje ponuda ove robe pojačavala. Ponuđači kojii su imali operativne količine za utovar su podigli cenu kukuruza u ponudi. Cena merkantilnog kukuruza se tokom nedelje kretala od 17-17,5 din/kg+PDV. Tražnja je veća u odnosu na ponudu, ali što se izvoznika tiče oni se ne uklapaju u trenutne cene kukuruza. Kako saznajemo od naših saradnika cene koje su se mogle postići pri dogovoru su se kretale od 16,8-17.15 din/kg+PDV, a nezvanično na pojedinim prostorima i 17,2 din/kg+PDV.

PŠENICA

Žetva pšenice se nastavlja kao i prijem hlebnog zrna. Što se tiče otkupnih cena, uglavnom su u vidu akontne cene i kreće se oko 17 din/kg. Međutim, ima informacija da se na pojedinim otkupnim mestima cena ovogodišnjeg roda plaća i 20,20 din/kg sa uračunatim PDV-om. Preko sistema informacija Info Tim od strane saradnika ponuđena je pšenica rod 2020, po ceni od 18-19 din/kg+PDV, a dogovori su postignuti do 18,5 din/kg+PDV. U narednom periodu se očekuju i konačne cene za ovogodišnji rod pšenice. S obzirom da je žetva još uvek u toku, kao i prijem na otkupnim mestima, pravo stanje prinosa, kvaliteta i cene očekujemo u narednom periodu.

STOČNO BRAŠNO

Za razliku od prethodnog perioda kada je ova komponenta beležila rast cene, sada već drugu nedelju beleži trend pada cene. Ponuda je za nijansu veća od potražnje. Preko sistema informacija Info Tim, ponuđeno je stočno brašno po cenama od 13.8-14,9 din/kg+PDV. Utovari i nabavka robe ide bez zastoja po dogovorenoj dinamici.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!