Reklama
  • Tržište

Info tim Logistika – Nedeljni izveštaj – 09.05 - 13.05.2022.

nedelja, 15. maj 2022.

KUKURUZ

Merkantilni kukuruz je na početku nedelje ponuđen po ceni od 34,2-34,5 din/kg+PDV. Kukuruz do 16% vlage je ponuđen po ceni od 33,5-34 din/kg+PDV. Potražnja je bila sktomna i uglavom su se tražile manje količine ove robe. Tokom nedelje cene u ponudi su imale blaži trend pada pa se cena krajem nedelje kretala od 33.8-34.5 din/kg+PDV, dok se cena kukuruza do 16% vlage kretala od 32.8-33 din/kg+PDV. Cene koje su u pregovorima mogle biti postignute su 32.9-33 din/kg+PDV za kukuruz do 16% vlage. Za suv kukuruz, prema rečima naših saradnika, pregovori su išli od 33.8-34 din/kg+PDV ali, nije bilo prijavljenih realizacija. Ponuda je u odnosu na potražnju bila veća a, kupci su uglavnom sa domaćeg tržišta. U nedostatku kupaca ponuđači su bili spremni da pregovaraju i po malo nižim cenama od ponuđenih. Prometa ovom robom skoro da i nema.

PŠENICA

Cena merkantilne pšenice, u ponudi, se tokom nedelje kretala od 38.5-40 din/kg+PDV,SRPS kvaliteta, dok je pšenica sa boljim parametrima nuđena u rasponu cena od 40-41 din/kg+PDV, tako da je beležen blaži rast cene u odnosu na prošlu nedelju. Pregovori na relaciji kupac-prodavac, se odvijaju upravo u ovom rasponu cena a, kvalitet pšenice kao i paritet, utiču na cenu. Bez obzira što se bližimo novom rodu ove primarne kulture, ponuda nije povećana. Merkantilna pšenica je, za razliku od kukuruza, bila aktuelna roba na tržištu. Potražnja je na pojedinim paritetima pojačana. Novi rod pšenice, kao i cena ove primarne kulture na zeleno, je takođe aktuelna tema u ovom periodu,više o tome na www.infotim.rs.

SOJA 

Soja zrno rod 2021. se u toku ove nedelje oglašavala na cenu 83-85 din/kg+PDV i 84 din/kg+PDV uz obračun kvaliteta. Za ovu nedelju kupci su pokušavali da obore cenu sojinog zrna u pregovorima. Oglašivači su ostali u rasponu oglašenih cena i nisu obarali cenu. Kad posmatramo izveštaje sa čikaške berze tokom ove nedelje beležen je blagi rast cene sojinog zrna iz dana u dan. Izveštaj sa milanske berze beleži pad cene u odnosu na prošlu nedelju.

JEČAM

Tokom prethodne nedelje, preko sistema Info tim logistika na domaćem tržištu Srbije pasivnije interesovanje za ječmom, kao i sama operativna ponuda, oglašene cene u ponudi ječma rinfuz rod 2021 kretala se u intervalu od 37.5-38din/kg+PDV, ječam džakiran od 39din/kg+PDV, pregovori za manje količine u oblasti Backe su se obavljali do 38din/kg+PDV za rinfuz. Smanjuju se operativne količine ove žitarice koje se nude na domaćem tržištu.

SOJINA SAČMA

U nedelji za nama, preko sistema Info tim logistika na domaćem tržištu Srbije prisutan tok pada u oglašenim cenama ponude sojine sačme s početka nedelje, ponuda dominira u odnosu na tražnju, interval ponude kreće se od 74- 75.5 din/kg+PDV, za 44% proteina i od 72-72.5 din/kg+PDV za 42% proteina, usled veoma malih zahteva za kupovinom i niske kupovne moći prilagođavanje sa cenom ide i ispod najnižih oglašenih ponuđenih vrednosti . Operativna ponuda sojine sačme bila je na paritetu Veliko Gradište u rasponu od 74-75 din/kg+PDV, Vrbas 74-74.5 din/kg+PDV, Zrenjanin od 74-75 din/kg+PDV, , Obrenovc 72-72.5 din/kg+PDV za sačmu 42% proteina, 74 din/kg+PDV za 44% proteina , Šid od 74.5-75.5din/kg+PDV, Nova Crnja 74.5-75 din/kg+PDV. Na čikaškoj berzi predviđen za tok meseca maja minimalan trend pada vrednosti sojine sačme.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Tokom protekle nedelje na domaćem tržištu Srbije preko sistema Info tim logistika prisutan blaži trend pada cena oglašene, operativne ponude suncokretove sačme, dominantnija je ponuda u odnosu na tražnju, nivo oglašenih ponuđenih vrednosti kreće se od 43-44 din/kg+PDV. Raznovrsna je ponuda ove komponente, dogovarale su se manje količine na paritetu Zrenjanina, Šida, Vrbasa, Sombora, Velikog Gradišta, konkretni dogovori su se obavljali i ispod ovog nivoa ponuđene vrednosti u drugoj polovini nedelje. Na milanskoj berzi trend pada vrednosti ove komponente.

STOČNO BRAŠNO

Pšenično stočno brašno je i ove nedelje deficitarna roba na tržištu. Proizvedene količine se odmah realizuju tako da viška za prodaju nema. Cene po kojima je ova komponenta za stočnu hranu nuđena na tržištu je 28-29 din/kg+PDV za džakirano, dok se cena za rinfuz kretala od 27-28 din/kg+PDV.

MINERALNO ĐUBRIVO

Ova nedelja je poprilično pasivna kad su đubriva u pitanju. Izostanak tražnje i kupaca, nije davalo ni motiva ponudjačima da se oglašavaju sa ponudama. Upiti potencijalnih kupaca, ostali su samo na raspitivanju oko operativnih količina i cena.

UREA RUSIJA 25/1 800-805 e/t+PDV

KAN MAĐARSKI 25/1 790-810 e/t+PDV
NPK 10x26x26 RUSIJA 25/1 900 e/t+PDV

Pregled oglašenih cena za ovu nedelju i podude možete pogledati na sajtu www.infotim.rs

STOKA

U toku ove nedelje naši saradnici su tovne svinje sa farme oglašavali po ceni od 175-185 din/kg+PDV, tovljenike sa mini farme po ceni od 165-175 din/kg+PDV, a tovljenike iz otkupa po ceni od 165-170 din/kg+PDV. Koliko čujemo sa terena naši saradnici su najčešće dogovarali tovljenike sa farme na cenu 175-180 din/kg+PDV za iduću nedelju. Ponuda jagnjadi oglašena je po ceni od 340-390 din/kg+PDV, a ovce za klanje su nuđene po ceni od 160-170 din/kg+PDV. Na terenu se beleži slabije interesovanje oko nabavke jagnjadi. U toku nedelje prasad sa farme su se oglašavala po ceni od 300-350 din/kg+PDV, prasad sa mini farme po ceni od 280-325 din/kg+PDV, a prasad iz otkupa po ceni od 280-315 din/kg+PDV. Širok raspon u oglašenim cenama za prasad je zbog toga što kupci pokušavaju da plaćaju niži nivo cena od ponudjenih. Ponude bikova Holštajn oglašena je po ceni od 300-330 din/kg+PDV, a bikova Simentalaca po ceni od 330-340 din/kg+PDV.

VOĆE I POVRĆE

Dani praznovanja su iza nas neko vreme. Konačno imamo celu radnu nedelju i u njoj bogatu povrtarsku ponudu. Ponude crnog luka su bile oglašavane po ceni od 45 din/kg + PDV, tokom cele nedelje. Zabeležili smo i više ponuda peršuna i paštrnka, po ceri od 100din/kg + PDV, međutim neki ponuđači su ih i oglašavali bez naznačene cene. Zelena salata je zabeležila raspon cena u ponudi od 25-35 din/glavici + PDV. Interesantan raspon je dostigla i šargarepa, sa oglašenim cenama u ponudi od 45/55 din/kg + PDV. Beli luk je ove nedelje u ponudi sa nešto nižom cenom od 380 din/kg + PDV. Cvekla i celer su nuđeni od strane naših ponuđača, isključivo bez naznačene cene.

Operativne su bile i određene količine kupusa, tokom cele nedelje, od strane više ponuđača sa cenovnim opsegom od 30-50 din/kg + PDV.

Mladi luk pakovan u veze je takođe bio u ponudi, sa cenovnim opsegom oglašenih cena od 15-30 din/vezi. Nakon dužeg vremena ponovo imamo pomorandžu u ponudi i to sa cenom od 100 din/kg + PDV. Limun ima takođe novu cenu, nešto višu u odnosu na prethodnu nedelju koja iznosi 120 din/kg + PDV. Oglašena cena za jagodu u ponudi je iznosila 300 din/kg + PDV.Što se tiče šljiva, one su nam bile u ponudi sušene i smrznute, sa i bez košpica, ali bez naznačene cene. Imali smo tri sorte jabuke u ponudi, jonagold, ajdared i zlatni delišes, sve tri sa identičnim rasponom cena od 65-70 din/kg + PDV.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

09.05.2022.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam upućuje Javni poziv za izbor koizlagača za nastup na 89. Međunardonom poljoprivrednom sajmu koji će biti održan od 21. do 27.05.2022. godine na „Novosadskom sajmu“.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo donosi Odluku o opredeljivanju sredstava po Konkursu za sufinansiranje uređenja atarskih puteva i otresišta na teritoriji AP Vojvodine u 2022. godini.

11.05.2022.

Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „T-500”.

Ministarstvo zaštite životne sredine donelo sledeće Odluke:

Odluka o utvrđivanju konačne rang liste projekta za finansiranje iz sredstava Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije po Javnom konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekta prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje u  2022. godini; Odluka o utvrđivanju konačne rang liste projekta za finansiranje iz sredstava Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije po Javnom konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekta očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa u 2022. godine.

13.05.2022.

Vlada Republike Srbije donela jeOdlukuo izmeni Odluke o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!