Reklama
  • Tržište

Info tim Logistika – Nedeljni izveštaj – 11.01-15.01.2021.

subota, 16. januar 2021.

KUKURUZ

Posle novogodišnjih i Božićnih praznika, tržište se aktiviralo pa je interesovanje za nabavkom pre svega merkantilnog kukuruza bilo veliko. Kako nam saradnici javljaju, krajem prošle nedelje, cena kukuruza koju su mogli postići u pregovorima je 20 din/kg+PDV. Tokom ove nedelje, beležen je dalji rast cene merkantilnog kukuruza. Cene u ponudi su se kretale od 20.5-21 din/kg+PDV, a na samom kraju nedelje i 22 din/kg+PDV. Prema rečima naših saradnika, cena koju su mogli postići u pregovorima je od 20.5 din/kg+PDV do čak 21,8 din/kg+PDV. Potražnje ima i od strane izvoznika ali i domaćih potrošača. Izvoznicima je takođe interesantna nabavka robe na produženi lager za isporuke u februaru i martu mesecu. Interesovanja za nabavkom kukuruza sa pojačanom vlagom takođe ima, a pregovori su završavani po ceni od 19,4 din/kg+PDV, za kukuruz do 16% vlage, a za kukuruz do 18% vlage po ceni od 19 din/kg+PDV. Što se tiče cene za CPT luka,kreće se od 21,5-22,3din/kg+PDV.

PŠENICA

I tržište merkantilne pšenice se aktiviralo i u smislu rasta cene hlebnog zrna ali i po pitanju potražnje koja je veća u odnosu na prethodni period. Cena merkantilne pšenice, u ponudi, se tokom nedelje kretala od 21,5-23,5 din/kg+PDV, a razliku u ceni je određivao kvalitet. Kako nam javljaju saradnici cena koja je mogla biti postignuta u pregovorima je 22 din/kg+PDV, za SRPS kvalitet sa daljim trendom rasta. Mlinska industrija na domaćem tržištu ovakav trend cene pšenice će teško pratiti, obzirom na, kako kažu, cenu brašna. Međutim, ponuda merkantilne pšenice je još uvek slaba i neujednačena po paritetima. Pšenica je još jedna merkantilna roba za kojom je povećana potražnja ali skok cene svakako utiče na obim trgovanja.

SOJA

U toku nedelje oglašene cene za soju zrno su 53-56 din/kg+PDV uz obračun kvaliteta. Koliko smo saznali sa terena saradni su imali povećanu potrebu za nabavkom. Oglašivači su oklevali sa ponudama, jer je cena soje zrna iz dana u dan išla na gore. Koliko čujemo sa terena pregovri su se završavali na 57,5-58 din/kg+PDV. Kad posmatramo izveštaje sa čikaške berze tokom nedelje beležen je rast cene za sojino zrno, kao i na milanskoj berzi beležen je rast cene u odnosu na predhodnu nedelju. Tako da nam u narednom periodu ostaje da ispratimo kako će se to odražavati na naše tržište.

JEČAM

Stočni ječam je tokom ove nedelje ponuđen po cenama od 18,5-21 din/kg+PDV, i beleži se trend rasta cene. Kao i kod ostale merkantilne robe i ovde beležimo veće interesovanje od strane kupaca za nabavkom ove robe.

SOJINA SAČMA

U nedelji od 11.01.-15.01. beležimo ponude sojine sačme u rasponu oglašenih cena od 60-64 din/kg+PDV. Veliki porast cene beležimo odmah na početku godine, takođe tokom nedelje imali smo velike oscilacije u cenama. Krajem nedelje sve manja operativnost i izostanak ponude prouzrokovali su porast cene sojine sačme. Obzirom na konstantan rast cena sojinog zrna, ponuđači se odlučuju da ponude sojine sačme odlože do sledeće nedelje ili dok se cena sojinog zrna ne formira i ne smiri dalji rast cene. U Obrenovcu beležimo ponudu sojine sačme po oglašenim cenama od 60-64 din/kg+PDV. U Somboru beležimo ponude sojine sačme po oglašenim cenama od 60,5-62 din/kg+PDV. U Zrenjaninu beležimo ponudu sojine sačme samo početkom nedelje i to po oglašenoj ceni od 60din/kg+PDV, međutim već od utorka ponuda sojine sačme izostaje. U Bečeju sojina sačma oglašavala se po ponuđenoj ceni od 61-64 din/kg+PDV. U Velikom Gradištu beležimo ponudu sojine sačme po oglašenim cenama od 60-62 din/kg+PDV. U Šidu sojina sačma nudila se samo na početku nedelje i to po ceni od 60 din/kg+PDV. Na čikaškoj kao i na milanskoj berzi beležimo trend porasta cene sojine sačme.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Početak godine obeležio je porast cena komponenti za stočnu hranu. Nedelju između 11.01.-15.01. obeležio je porast cene suncokretove sačme kako u ponudi tako i u trgovanju. Nedelju počinjemo sa ponudama po ceni od 30 din/kg+PDV a nedelju završavamo sa cenama od 32 din/kg+PDV. Ponuda suncokretove sačme tokom nedelje smanjivala se kako je cena suncokretove sačme u ponudi rasla. Ponude suncokretove sačme beležimo u Novoj Crnji kao po oglašenoj ceni od 30 din/kg+PDV. U Zrenjaninu suncokretova sačma oglašavala se po ponuđenim cenama od 31-32 din/kg+PDV. Suncokretova sačma u Velikom Gradištu oglašavala se po ceni od 32 din/kg+PDV. U Somboru beležimo ponudu suncokretove sačme po ponuđenim cenama u rasponu od 30,5-31 din/kg+PDV. U Šidu beležimo ponudu suncokretove sačme po oglašenoj ceni od 31 din/kg+PDV. Kako saznajemo na terenu, suncokretova sačma dogovarala se po ceni od 30,5-32 din/kg+PDV tokom ove nedelje. Na milanskoj berzi beležimo porast cene suncokretove sačme.

STOKA

U toku nedelje tovne svinje sa farme su se oglašavale po ceni od 130-137 din/kg+PDV, tovljenici sa mini farmi po ceni od 120,37-128 din/kg+PDV, a tovljenici iz otkupa po ceni od 125-130 din/kg+PDV. Oglašivači su pokušavali sa jačim cenama u ponudi da oglase svoju robu, koliko čujemo od naših saradnika 125-130 din/kg+PDVje realna cena u pregovorima za mini farmu i farmu.Ponuda jagnjadi oglašena je po ceni od 250-259 din/kg+PDV, a ovce za klanje su nuđene po ceni od 120-138 din/kg+PDV.U toku nedelje prasad sa farme oglašena su u rasponu cena od 230-250 din/kg+PDV, prasad sa mini farme po cenama od 220-250 din/kg+PDV, a prasad iz otkupa po ceni od 204-231 din/kg+PDV. Koliko možemo da primetimo jače cene u ponudama i dogovorima. Koliko smo upratili prasad sa farme su se do kraja nedelje dogovarala na cenu od 250 din/kg+PDV.Ponude bikova Simentalaca oglašena je po ceni od 227-235 din/kg+PDV, a Holštajn bikova po ceni od 180-218 din/kg+PDV. I za ovu kategoriju stoke beležimo jače cene u oglašenim cenama.

MINERALNO ĐUBRIVO

Saradnici su se najviše interesovali oko potencijalne nabavke UREE, An-a, Kana za naredni period. Kad je AN RUSIJA 25/1 u pitanju tokom nedelje imali smo širok raspon oglašenih cena 205-225e/t+PDV. Kad je UREA RUSIJA 25/1 u pitanju na početku nedelje beležimo rast oglašenih cena u ponudi. Oglašene cene su bile u rasponu od 290-305 e/t+PDV. Jedan od razloga je i neizvestan rok isporuke đubriva u januaru. Za ostale ponude možete posledati na sajtu www.infotim.rs.

UREA 275-310 e/t+PDV
AN 200-235 e/t+PDV
KAN 180 e/t+PDV
VOĆE I POVRĆE

POVRĆE I VOĆE

U toku ove nedelje imali smo malo slabiju ponudu povrća. Oglašena cena za bundevu je bila 20 din/kg+PDV, primetan je pad cene kada govorimo o ovom povrću. Oglašena cena kupusa je tokom cele nedelje bila 15 din/kg+PDV. Crveni krompir je zavisno od sorte i pariteta ponuđen u rasponu cena od 14-20 din/kg+PDV, tako da je tokom ove nedelje cena bila bez većih oscilacija. Beli krompir je konstantno oglašavan u rasponu cena od 12-20 din/kg+PDV. Tokom cele nedelje beležili smo ponudu crne rotkve po oglašenoj ceni od 25 din/kg+PDV, već duže vreme bez promena cene. Cvekla je oglašena u rasponu cena od 25-30 din/kg+PDV, u zavisnosti od toga da li je pakovana, ove nedelje bez ikakvih promena. Crni luk se konstantno nudio po ceni od 13,89 din/kg+PDV. Preko našeg portala je tokom cele nedelje nuđen ren i paštrnak, ali bez oglašene cene.U toku nedelje smo konstantno beležili ponudu jabuka. Aktuelna ponuda organskih žutih i crvenih jabuka. Ove nedelje su organske jabuke bile sa oglašenom cenom od 138,89 din/kg+PDV. Beležimo i ponudu organskih jabuka za dalju preradu po ceni od 46,3 din/kg+PDV, već duži vremenski period. Preko našeg portala je ponuđena sorta granny smith po oglašenoj ceni od 46,3 din/kg+PDV tokom cele nedelje. Bez promena i kada je u pitanju sorta jabuka zlatni delišes, koja se nudila konstantno po oglašenoj ceni od 45 din/kg+PDV. Tokom nedelje smo imali i ponudu suvih šljiva, sa i bez koštica, ali bez oglašene cene. Ove nedelje beležimo tražnju za smrznutim voćem. Preko sistema informacija Info Tima beležimo potražnju za smrznutim malinama i kupinama, kao i kupina blokom.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

11.01.2021.

Uprava za poljoprivredno zemljište obaveštava zainteresovana lica za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta o potrebnoj dokumentaciji

11.01.2021.

Vlada je donela Odluku o izmeni Odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine.

11.01.2021.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede doneo je Pravilnik o kvalitetu sirove kafe, proizvoda od kafe, zamena za kafu kao i srodnih proizvoda.

11.01.2021.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede doneo je Pravilnik o uslovima za obavljanje poslova ispitivanja sredstava za zaštitu bilja i obrascu sertifikata o postupanju u skladu sa smernicama dobre eksperimentalne prakse

11.01.2021.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede doneo je Pravilnik o izmeni i dopunama Pravilnika o uslovima, načinu i obrascu zahteva za ostvarivanje prava na premiju za mleko.

12.01.2021.

Vlada je donela Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021.godini

14.01.2021.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisuje javni konkurs za dodelu dotacija za finansiranje projekata razvoja turizma u 2021. godini.

14.01.2021.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisuje javni konkurs za dodelu kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude u 2021. godini.

14.01.2021.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisuje javni konkurs za dodelu subvencija i transfera za finansiranje projekata razvoja turizma u 2021. godini.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!