Reklama
  • Tržište

Info tim Logistika – Nedeljni izveštaj – 11.05.- 15.05.2020.

subota, 16. maj 2020.

KUKURUZ

Na tržištu je početkom nedelje količinski, bila skromna ponuda merkantilnog kukuruza, a naši korisnici su oglasili prodaju ove robe po cenama od 15,7-16 din/kg+PDV. Izvoznici na barže i dalje nisu zainteresovani za nabavku većih količina kukuruza. Cene merkantilnog kukuruza za CPT luka, na početku nedelje se kretala od 16-16,1 din/kg+PDV, a na kraju nedelje do 16,2 din/kg+PDV. Kupci uglavnom nisu bili raspoloženi da prate ponuđene cene pa je dogovor oko trgovanja izostajao. Već sredinom nedlje, kako saznajemo pregovaralo se na cene od 15,8-15,85 din/kg+PDV, pa i po 15,9 din/kg+PDV, da bi na kraju nedelje na pojedinim paritetima bila postignuta i cena od 16 din/kg+PDV. Uglavnom su krajnji kupci mogli da plate ove više cene kukuruza.

PŠENICA

Merkantilna pšenica je preko sistema informacija Info Tim, ponuđena u rasponu cena od 20-20,2 din/kg+PDV, gde je hektolitarska masa min 76, a proteini min 12. Kako nam saradnici javljaju pregovori se vode na cenama od 20 din/kg+PDV. Međutim, kako saznajemo, na terenu se nudi i pšenica po cenama od 19,5-19,8 din/kg+PDV. Kupci su i dalje uglavnom mlinovi i trgovci za zemlje okruženja. Izostanak kiše i manjak vlage u zemljištu sve više zabrinjava proizvođače hlebnog zrna i već sada računaju na manji rod pšenice. Što se tiče terminske cene za novi rod pšenice, tokom nedelje je, kako saznajemo, pregovarano na ceni od 145 eur/t+ PDV.

JEČAM

Ponuđena cena od strane naših oglašivača za stočni ječam rod 2019. rinfuz bila je 15,5-16 din/kg+PDV. Bilo je ponuđenih količina sa više pariteta. Iako je bilo potencijalnih kupaca, koliko saznajemo sa terena naši oglašivači nisu uspeli da naprave dogovor.

SOJA 

Prodavci su zrno soje rod 2019. preko sistema poljoprivrednih informacija Info Tima ove nedelje slabo oglašavali. Oglašivači su nudili soju po cenama od 41,8-42,5 din/kg+PDV. Kako su dani u nedelji odmicali, ponuđena cena je imala padajući trend. Kako saznajemo sa terena kupci soje zrna su bili spremni da plate 41-41,5 din/kg+PDV. To možemo i da zaključimo i iz izveštaja sa milanske berze, gde se takođe beleži pad cene soje u odnosu na predhodni period.

SOJINA SAČMA

U nedelji od 11.05.-14.05.2020. u ponudi preko sistema tržišnih informacija Info Tim Logistika beležimo oglašene cene u rasponu od od 44,3-45,5 din/kg+PDV. Ponuđači su oglašavali prodaju sačme u Šidu po ceni od 45din/kg+PDV. Sojina sačma u Velikom Gradištu oglašavala se po ceni od 44,3-45,5 din/kg+PDV. U Obrenovcu beležimo oglašenu ponudu po ceni od 45din/kg+PDV, dok se na veće kolićine može postići i cena od 44,5 din/kg+PDV. Sojina sačma u Somboru oglašavala se po ceni od 44,5 din/kg+PDV, kao i tokom prethodne nedelje. Takođe, tokom nedelje preko sistema informacija Info Tim oglašavane su i ponude za sojinu sačmu u Zrenjaninu i to po ceni od 45 din/kg+PDV. Kako saznajemo na terenu od naših saradnika, oni su uspevali da prodaju sojinu sačmu tokom nedelje po ceni od 44,3-45 din/kg+PDV u zavisnosti od količine sojine sačme u nabavci. Ponuđači najavljuju rast ponuđenih cena sojine sačme u narednom periodu, mada se već par nedelja iza nas nedelja započne sa većim cenama u ponudi, ali se već sredinom nedelje ponuđene cene vrate u rang cene od 44,5 din/kg+PDV.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Tokom ove nedelje objavljivali smo oglase prodaje suncokretove sačme preko sistema tržišnih informacija po ceni od 25,3-25 din/kg+PDV. Cena suncokretove sačme i tokom ove nedelje beleži rast cena u ponudi. Suncokretova sačma u Novoj Crnji oglašavala se u ponudi po ceni od 25-25,5 din/kg+PDV, suncokretova sačma u Somboru i u Vrbasu oglašavala se u ponudi sa cenom od 25,3 din/kg+PDV, dok se suncokretova sačma u Zrenjaninu tokom nedelje oglašavala sa cenom od 25-25,5 din/kg+PDV. Ponuđači su i dalje suzdržani kada je ponuda ove komponente u pitanju, čekaju da vide da li će biti promena i daljeg rasta cene, kažu da su im preostale vrlo male količine suncokretove sačme i da ne znaju da li će imati dovoljno do nove prerade, pa količine koje imaju čuvaju za stalne kupce. Kako saznajemo na terenu pregovori za suncokretovu sačmu bili su po ceni od 25,3-25,5 dinkg+PDV. Krajem nedelje situacija se menja beležimo više ponuda suncokretove sačme u odnosu na potražnju ali cenu u ponudi ostaju u rangu od 25,3-25,5 din/kg+PDV.

STOČNO BRAŠNO

Kako su najavljivali proizvođači, zbog manje količine operativnog stočnog brašna tokom prošle nedelje, podigli su cenu ove komponente. Oglašena je prodaja stočnog brašna po cenama od 12-14,5din/kg+PDV.

STOKA

Bikovi Holštajn su oglašavani po cenama od 180-212 din/kg+PDV, a Simentalci po cenama od 200-224 din/kg+PDV. Ponude jagnjadi se i dalje oglašavaju po cenama od 260-278 din/kg+PDV, a ovce za klanje po cenama od 115-143 din/kg+PDV. Bez obzira što je vanredno stanje ukinuto i restorani počeli da rade, nije pojačana tražnja za jagnjadima. Ponude tovljenika sa farmi su oglašavane po cenama od 165-170 din/kg+PDV, tovljenika sa mini farmi po cenama od 153-160 din/kg+PDV, a tovljenika iz otkupa po cenama od 150-153 din/kg+PDV. Ponuda prasadi sa mini farmi je oglašavana po cenama od 278-300 din/kg+PDV, sa farmi po cenama od 350-370 din/kg+PDV, a iz otkupa po cenama od 220-240 din/kg+PDV.

VOĆE I POVRĆE

Za ovu nedelju od strane oglašivača smo pribavili cene za sledeće sveže povrće: Kupus po ceni od 20 din/kg+PDV, spanać je oglašen po ceni od 94 din/kg+PDV. Mladi krompiri su se oglašavali na cenu od 65 din/kg+PDV, praziluk na cenu od 50 din/kg+PDV, krastavac po ceni od 93 din/kg+PDV.Koliko saznajemo sa terena zastupljena je potreba naših oglašivača za mladim krompirima, krastavcima i šargarepom. Kaka je u pitanje voće, naši saradnici su oglašivali ponudu jagoda. Kada je u pitanju plastenička proizvodnja, privodi se kraju, a na otvorenom tek kreće. Sledeće što će se naši saradnici interesovati su ponude trešnje i višnje.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

- 12.05.2020. - Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede objavila danas bodovnu listu za konkurse za nabavku novih traktora, kao i za nabavku poljoprivredne mehanizacije i izgradnju objekata uz podršku iz IPARD fonda.

- 12.05.2020. - RAZVOJNI FOND REPUBLIKE SRBIJE raspisuje PROGRAM FINANSIJSKE PODRŠKE PRIVREDNIM SUBJEKTIMA ZA ODRŽAVANJE LIKVIDNOSTI I OBRTNA SREDSTVA U OTEŽANIM EKONOMSKIM USLOVIMA USLED PANDEMIJE COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-CoV-2

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!