Reklama
  • Tržište

Info tim Logistika – Nedeljni izveštaj – 13.06 - 17.06.2022.

nedelja, 19. jun 2022.

KUKURUZ

Na početku radne nedelje ponuda kukuruza je i dalje bila veća u odnosu na potražnju, a, cena u ponudi se kretala od 31-32,5 din/kg+PDV, ali taj nivo cena kupci nisu pratili. Već sredinom nedelje aktiviraju se i kupci pa se i slika na tržištu promenila a cena po kojoj se pregovaralo je od 31-31,5 din/kg+PDV. Prema trenutnom stanju beleži se blaži trend rasta cene ove merkantile. Na tržištu su trenutno aktivni i trgovci kao i krajnji kupci ove merkantile. Ono što podjednako interesuje i kupce i prodavce je da li će Vlada promeniti uslove i kvote za izvoz merkantile.

PŠENICA

Prošlogodišnji rod pšenice je i na početku ove nedelje ponuđen na tržištu po cenama od 39-40 din/kg+PDV i u pitanju su manje količine ove merkantile, što je razumljivo jer se bližimo žetvi novog roda. Interesovanja za nabavkom pšenice rod 2021., još uvek ima ali, i ovde su u pitanju manje količine. Pred kraj nedelje ponuđena je i jedna manja količina hlebnog zrna po ceni od 38,3 din/kg+PDV. Pripreme za žetvu novog roda su u toku a, prvi otkosi se očekuju najranije za dve nedelje.

SOJA 

Soja zrno rod 2021. se u toku ove nedelje oglašavala na cenu 75-76 din/kg+PDV. I za ovu nedelju kupci su pokušavali da obore cenu sojinog zrna u pregovorima. Oglašivači su rešavali samo neke minimalne kolilčine po ovim tržišnim cenama. Pred kraj nedelje imali smo dogovor za 25t na 73,5 din/kg+PDV za sojino zrno telkel. Kad posmatramo izveštaje sa čikaške berze tokom ove nedelje beležen je blagi rast cene za sojino zrno. Izveštaj sa milanske berze beleži blagi rast cene u odnosu na prošlu nedelju.

JEČAM

Na domaćem tržištu Srbije tokom nedelje za nama krenulo se sa žetvom ječma ovogodišnjeg roda, govori se o nižem hl, od 56-58%, pa i niže na različitim paritetima, sredinom nedelje i da se generalno očekuje slabiji kvalitet ječma , te su otkupljivači izrazili nespremnost prijema ječma ispod 55 hl, dok se krajem nedelje skida ječam hl 60+. Aktivirana operativna ponuda ječma rod 2022, najčešće paritet Bačke,centralne Srbije, ponuda se kreće u nivou vrednosti od 34.5-35din/kg+PDV, a cena u otkupu se kreće od 34--36din/kg sa PDV-om + bonifikacija-prema proizvođačima i od 32.5-34.2din/kg+PDV prema pravnim licima, saznajemo od saradnika, prodavaca proizvođača i otkupljivača.

SOJINA SAČMA

U nedelji za nama, preko sistema Info tim logistika na domaćem tržištu Srbije nastavljen blaži trend pada u oglašenim cenama ponude sojine sačme, pasivni tokovi trgovanja, nivo ponude od 65-67 din/kg+PDV za sačmu 42% proteina, a sačma 44% proteina nudi se od 67-69 din/kg+PDV, ponuda dominira u odnosu na tražnju, usled malih tražnji, upita, korigovanje i prilagođavanje sa cenom ide i ispod najnižih oglašenih ponuđenih vrednosti u konkretnim dogovorima. Operativni pariteti su raznovrsni , Vrbas, Sombor, Zrenjanin, Novoj Crnji, Veliko Gradište, Nova Crnja, Obrenovac. Saznajemo od saradnika kupaca da je na domaćem tržištu prisutna i ponuda uvozne sojine sačme, opredeljkenost kupaca je bila pojačana za ovu sačmu čija je vrednost znatno niža od ponuđene vrednosti domaćih sačmi u intervalu od 64- 65 din/kg+PDV- što je dodatno uticalo na pad cena domaće sojine sačme . Na čikaškoj berzi predviđend trend rasta vrednosti sojine sačme.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Tokom protekle nedelje na domaćem tržištu Srbije preko sistema Info tim logistika prisutan blaži trend pada vrednosti operativne ponude suncokretove sačme, zbog nesklada odnosa ponude i tražnje, aktivnija je ponuda, s početka nedelje je nivo cena od 38-49din/kg+PDV, da bi na kraju nedelje ponuđači bili spremni da koriguju nivo ponude i na 37din/kg+PDV koja je raznovrsna, a u konkretnim dogovorima i niže. Operativni ponude bile su u Zrenjaninu, Velikom Gradištu, Novoj Crnji,Vrbasu, Šidu. Na milanskoj berzi trend pada vrednosti ove komponente.

STOČNO BRAŠNO

Ova komponenta za stočnu hranu i tokom ove nedelje beleži trend pada cene pa, je na tržištu ponuđena operativna količina po ceni od 23 din/kg+PDV.

MINERALNO ĐUBRIVO

U ovoj nedelji imali smo sporadično upite potencijalnih kupaca za veštačka đubriva. Oglašivači su samo reagovali sa ponudom na konkretne upite.

KAN MAĐARSKI 25/1 810 e/t+PDV
NPK 15x15x15 RUSIJA 25/1 800 e/t+PDV
AMOSULFAN(AS)-ELIXIR ZORKA BB, 735-740 e/t+PDV

Pregled oglašenih cena za ovu nedelju i podude možete pogledati na sajtu www.infotim.rs.

VOĆE I POVRĆE

Obilje oglašenih ponuda povrća ali i voća na sistemu Info Tim Logistike. Imamo i neke nove robe u ponudi poput rena, sa cenom od 450 din/kg + PDV. Što se tiče ponude krastavca, čija je cena bila 80 din/kg + PDV, identičnu cenu su imale i vrste iz iste familije - Cucurbitaceae, tikvice. Tokom cele nedelje su nam u ponudi bili i grašak i boranija sa cenama 200 odnosno 300 din/kg + PDV. Šargarepa je imala raspon cena od 45-50 din/kg + PDV. Mladi krompir beli i crveni imao je raspon oglašenih cena od 60-100 din/kg + PDV. Papriku takođe imamo posle dužeg vremena u ponudi sa cenom od 180 din/kg + PDV. Zelena salata je bila oglašavana tokom cele nedelje sa cenom od 30 din/kg + PDV.

Završava se berba jagoda, i ostale su poslednje količine koje su nuđene po ceni od 200 din/kg + PDV. Sa druge strane kreće i sezona malina, i prve otkupne cene koje smo zabeležili jesu 537 din/kg + PDV. Ponuda višnje, sorta Erdi buterna je bila aktulena tokom cele nedelje sa cenom 148 din/kg + PDV.Zabeležili smo i ponude breskve čija je cena bila 102 din/kg + PDV. Više ponuda kajsija smo imali, bez cene i sa cenom od 160 din/kg + PDV. Tri sortimenta jabuke smo imali od strane više ponuđača ali bez naznačene cene, ista situacija je sa nektarinom, aktuelna je bila ponuda bez cene.

STOKA

U toku ove nedelje naši saradnici su tovne svinje sa farme oglašavali po ceni od 210-220 din/kg+PDV, tovljenike sa mini farme po ceni od 200-204 din/kg+PDV, a tovljenike iz otkupa po ceni od 190-195 din/kg+PDV. Kako se i najvaljivalo, tako su i klaničari dali prostora da se pregovroi za tovne svinje sa farme pregovora u rasponu cena 215-220 din/kg+PDV. Ponuda jagnjadi oglašena je po ceni od 360-370 din/kg+PDV, a ovce za klanje su nuđene po ceni od 150-166 din/kg+PDV. Na terenu se beleži slabije interesovanje oko ove kategorije stoke, pa i ponudjači pokušavaju sa nižim oglašenim cenama. U toku nedelje prasad sa farme su se oglašavala po ceni od 320-350 din/kg+PDV, prasad sa mini farme po ceni od 324-330 din/kg+PDV, a prasad iz otkupa po ceni od 270-324 din/kg+PDV. Koliko možemo da primetimo na terenu slabo je interesovanje za prasad svih kategorija. Ponude bikova Holštajn oglašena je po ceni od 295-315 din/kg+PDV, a bikova Simentalaca po ceni od 330-340 din/kg+PDV. Na terenu pregovori za bikove simentalce su se završavali na nivou ponudjenih cena.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

13.06.2022.

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede doneo je Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o vrstama pošiljki koje podležu veterinarsko-sanitarnoj kontroli i načinu obavljanja veterinarsko-sanitarnog pregleda pošiljki na graničnim prelazima.

14.06.2022.

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede doneo je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za izgradnju i opremanje objekata za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje.

15.06.2022.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je Konkurs za raspodelu sredstava iz budžetskog fonda za razvoj lovstva AP Vojvodine za 2022. godinu.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!