• Tržište

Info tim Logistika – Nedeljni izveštaj – 15.03-19.03.2021.

subota, 20. mart 2021.

KUKURUZ

Tokom ove nedelje primetna je manja aktivnost kupaca merkantilnog kukuruza. S druge strane, ponuda kukuruza je bila relativno dobra, a na tržištu je ponuđen, kako kukuruz SRPS kvaliteta, tako i kukuruz sa pojačanom vlagom. Preko sistema informacija Info Tim, kukuruz SRPS kvaliteta je nuđen u rasponu cena od 23-23,5 din/kg+PDV, gde na ovu cenu, kupci nisu odreagovali podjednako na svim paritetima, pa je i obim ispregovaranih količina bio mali. Međutim, cena od 23 din/kg+PDV je postignuta u pregovorima. Utisak je, da je u ovoj nedelji tržište merkantilnog kukuruza mirnije u odnosu na prethodni period.

PŠENICA

Merkantilna pšenica je tokom ove nedelje ponuđena na više pariteta i svih kategorija kvaliteta. Što se tiče oglašenih cena, promene u odnosu na prethodni period su male a, cene su se kretale od 22,5-24,5 din/kg+PDV. Potražnja je skromna a ponuđači ne pronalaze lako put do kupaca. Ali, ipak su tokom nedelje ispregovarane manje količine ove robe po ceni od 22,9-23 din/kg+PDV. Proizvođači pomno prate trend kretanja cene ove robe. Ponuda je i dalje veća u odnosu na potražnju, sa trendom stagnacije pa i pada cene ove merkantile.

SOJA

U toku nedelje oglašene cene za soju zrno su bile u rasponu cena 66-70 din/kg+PDV i 66,5 din/kg+PDV uz obračun kvaliteta. Beležili smo i oglašenu cenu za soju zrno-telkel po ceni od 66 din/kg+PDV. Ova oglašena cena bila je i u pregovrima početkom nedelje. Koliko čujemo na terenu dogovori za soju zrno srps kvalteta su na početku nedelje postizani na cenu od 67-68 din/kg+PDV. Kako se nedelja privodila kraju dogovori su bili i do 66 din/kg+PDV. Zadržavamo trend male operativne količine soje zrna u ponudi i smanjeno interesovanje od strane kupaca za nabavku. Kad posmatramo izveštaje sa čikaške berze tokom nedelje beležen je pad cene za sojino zrno do kraja nedelje. Na milanskoj berzi beležen je rast cene u odnosu na predhodnu nedelju.

STOČNO BRAŠNO

Za razliku od prethodnog perioda kada je cena ove komponente za stočnu hranu bila u konstantnom rastu, sada je ponuda operativnog stočnog brašna bolja a, kupci nemaju problem snabdevanja ovom komponentom. Što se cene tiče, saradnici su oglasili prodaju ove robe po cenama od 17,5-18,5 din/kg+PDV, gde se može primetiti trend pada cene ove komponente.

JEČAM

Ponuda stočnog ječma je skromna kao i količine koje se mogu ponuditi na jednom mestu, tako da su tokom nedelje ponuđači podizali cenu ove robe. Raspon cena po kojima je stočni ječam tokom nedelje ponuđen je 21,5-23 din/kg+PDV.

SOJINA SAČMA

U nedelji za nama sojina sačma oglašavala se u rasponu oglašenih ponuda od 64,5-68din/kg+PDV, početkom nedelje uočen porast ponuđenih cena do 68din/kg+PDV,na koji nivo kupci nisu bili spremni da reaguju, te tok prema kraju nedelje karakteriše umirenje tržišta vezano za rast ponuđenih cena a pojačana dinamika nabavljanja sojine sačme je tokom ove nedelje u boljoj ravnoteži sa ponuđenim količinama, koje su prisutne na svim paritetima ( Sombor, Vrbas, Bečej, Veliko Gradište, Zrenjanin, Obrenovac, Šid) . Dogovori su se ostvarivali na 64.5-66.5din/kg+PDV ŠID i VRBAS , 65din/kg+PDV Obrenovac, i 67.5din/kg+PDV Zrenjanin, kako saznajemo na terenu. U Somboru, i Vrbasu ponuđena cena sojine sačme beleži manje promene i porast cene, od ostalih uljara jer prodaja sačme i dalje ide otežano. Na čikaškoj kao i na milanskoj berzi i dalje je primetan trend pada cena sojine sačme.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Suncokretova sačma u nedelji za nama je imala pojačanu ponudu na domaćem tržištu po količinama i paritetima( Šid, Zrenjanin, Veliko Gradište, Nova Crnja, stabilizovala se i cena u ponudi, koja je imala trend rasta s početka prema kraju nedelje i kretala se od 34-35din/kg+PDV. Dogovor na terenu o nabavci suncokretove sačme se postizao u rasponu od 34-34,5 din/kg+PDV. Tražnja i interesovanje za ovom robom je najizraženija bila za paritet Šidi Vrbasa, gde se suncokretova sačma nudila po najpovoljnijim uslovima, najpristupačnijim za kupce u rasponu od 34-34,2din/kg+PDV, dok su se dogovori u Zrenjaninu postizali na nivou 34.3din/kg+PDV. Suncokretova sačma i dalje beleži veći broj ponuda u odnosu na potražnju. Na milanskoj berzi beležimo trend blažeg pada cene suncokretove sačme tokom ove nedelje.

MINERALNO ĐUBRIVO

Kada je u pitanju nedelja za nama interesovanje za nabavku đubriva je i dalje aktuelna. Oglašivači su postavljali svoje oglase za različite formulacije đubriva bez naznačenih cena uz mogućnost dogovora. Oglašene cene su ostale na prošlonedeljnom nivou. Najviše interesovanja bilo je za An i Kan različitih proizvođača i pakovanja. Za ostale ponude možete posledati na sajtu www.infotim.rs

UREA 345-350 e/t+PDV
AN 230-255 e/t+PDV
NPK 16x16x16 RUSIJA 300-310 e/t+PDV
KAN 220-235 e/t+PDV

SEMENSKA ROBA

Naši saradnici su u nabavci semenske robe. Trenutno je aktuelna nabavka semenskog kukuruza, suncokreta i soje. Po povratnoj informaciji koju dobijamo od naših saradnika sa terena, otežana je nabavka pojedinih hibrida kukuruza, distribucija je otežana. Proizvođači se nadaju da će nabavku završiti do pred setvu. U toku ove nedelje imali smo povećanu tražnju za semenskom sojom, kako domaćih sorti, tako i stranih proizvođača. Nabavka i za semensku soju se privodi kraju, probrani su sortimenti i hibridi u ponudi. Kad se u pitanju semenski suncokret raspoloživih semena ima, tražnja je i dalje aktuelna.

STOKA

Za ovu nedelju tovne svinje sa farme su se oglašavale po ceni od 140-145 din/kg+PDV, tovljenici sa mini farmi po ceni od 130-145 din/kg+PDV, a tovljenici iz otkupa po ceni od 125-130 din/kg+PDV. Kako su dani u nedelji odmicali trend pada cene za tovljenike je bio evidentan. I najava kupaca za sledeću nedelje je da krenuti sa nižim cenama. Ostaje da vidimo da li će se nivo cena u dogovru održati na ovom nivou ili padati.Ponuda jagnjadi oglašena je po ceni od 270-280 din/kg+PDV, a ovce za klanje su nuđene po ceni od 120-138,89 din/kg+PDV.U toku nedelje prasad sa farme oglašena su u rasponu cena od 270-300 din/kg+PDV, prasad sa mini farme po cenama od 231-240 din/kg+PDV, a prasad iz otkupa po ceni od 185-200 din/kg+PDV. Na terenu je tražnja za prasadima za dalji tov. Smirio se trend daljeg rasta cena.Ponude bikova Holštajn oglašena je po ceni od 209-218 din/kg+PDV, a bikova Simentalaca po ceni od 230-240.2 din/kg+PDV. Za ovu nedelju imali smo operativnu robu u ponudi, kupci su samo posmatrali tržište, nije bilo povećane tražnje.

VOĆE I POVRĆE

U toku nedelje koja je za nama beležili smo dosta povrća u ponudi. Tokom cele nedelje oglašavala se ponuda šargarepe I klase u rasponu oglašenih cena od 25-30 din/kg+PDV, a dobili smo i ponudu šargarepe II klase koja je oglašena po ceni od 15 din/kg+PDV. Za nedelju beležili smo veliku ponudu krompira, kako belog, tako i crvenog. Crveni krompir se zavisno od sorte nudio u rasponu cena od 10-16,67 din/kg+PDV, bez promena u odnosu na prethodni period. Pakovan crveni krompir 10/1 je ponuđen bez oglašene cene. Beli krompir je oglašavan u rasponu cena od 10-16,67 din/kg+PDV. Kupus je tokom ove nedelje bio ponuđen bez oglašene cene. Ponuda crnog luka se beležila po ceni od 20 din/kg+PDV. Preko sistema informacija Info Tim Logistika je tokom cele nedelje nuđen ren I klase, ali bez oglašene cene. Sredinom nedelje dobili smo ponudu korena peršuna bez lista, po oglašenoj ceni od 120,37 din/kg+PDV. Od smrznutog povrća, tokom ove nedelje smo beležili ponudu paprike u kocki, kao i kukuruza šećerca koji je bio bez oglašene cene. U toku ove nedelje i dalje su interesantne organske jabuke sa oglašenom cenom od 138,89 din/kg+PDV. Beležimo i ponudu organskih jabuka za dalju preradu po ceni od 46,3 din/kg+PDV. Jabuka crveni delišes je ponuđen po oglašenoj ceni od 55,56 din/kg+PDV. Od preostale ponude, preko našeg portala je ponuđena sorta ajdared, kao i zlatni delišes po oglašenoj ceni od 50 din/kg+PDV, bez promena u ceni. Od ponuda u toku nedelje beležila se i jabuka kocka kao i kore jabuke koje se koriste u preradi, za sok, sirće... Kada govorimo o sušenom voću, u toku ove nedelje smo imali ponudu suvih šljiva, sa i bez koštica, koja se takođe nudila bez oglašene cene. Ove nedelje beležimo potražnju za smrznutim malinama, kupinama, jagoda konfiturom, kajsijom II klase, kao i malina grizom.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

15.03.2021. Budžetski fond za poljoprivredu i ruralni razvoj opštine Kanjiža u 2021. godini raspisao je Javne pozive za dodelu bespovratnih sredstava za registrovane poljoprivrednike i poljoprivredne srednje obrazovne ustanove opštine Kanjiža

Razvojna agencija Srbije raspisala je Javni poziv za sprovođenje paketa usluga za mlade i žene preduzetnice.

16.03.2021. SEKRETARIJAT ZA PRIVREDU GRADA BEOGRADA RASPISAO JE 4 JAVNA POZIVA:

-Javni poziv za dostavljanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti stočarstva na teritoriji grada Beograda za 2021. godinu

-Javni poziv za dostavljanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti pčelarstva na teritoriji grada Beograda za 2021. godinu

-Javni poziv za dostavljanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava za nabavku traktora ili poljoprivrednih priključnih mašina na teritoriji

grada Beograda za 2021. godinu

-Javni poziv za dostavljanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti voćarstva i povrtarstva na teritoriji grada Beograda za 2021.

godinu

17.03.2021. POKRAJINSKI FOND ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE NOVI SAD raspisao je sledeće konkurse:

• KONKURS za dodelu kredita za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije (pogonske, priključne) u poljoprivredi u 2021. godini

• KONKURS za dodelu kredita za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje i bušenje bunara u 2021. godini

• KONKURS za dodelu kredita za nabavku opreme za stočarske farme u 2021. godini

• KONKURS za dodelu kredita za nabavku pčelinjih rojeva, košnica i opreme za pčelarstvo u 2021. godini

• KONKURS za dodelu kredita za nabavku novih zaštićenih bašta (plastenici, staklenici) i opreme u njima u 2021. godini

• KONKURS za dodelu kredita za finansiranje investicija u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava u sektoru prerade voća, grožđa i

povrća u 2021. godini

• KONKURS za dodelu kredita za nabavku novih sistema protivgradnih mreža u višegodišnjim zasadima voća i vinograda u 2021 godini

• KONKURS za dodelu kredita za izgradnju objekata i nabavku opreme namenjene skladištenju žitarica, voća i povrća (silosa, podnih

skladišta, hladnjača) u 2021. godini

• KONKURS za dodelu kredita za nabavku kvalitetne teladi i prasadi za tov u 2021. godini

• KONKURS za dodelu kredita za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u govedarstvu, ovčarstvu, kozarstvu i svinjarstvu u 2021 godini

• KONKURS za dodelu kredita za podizanje višegodišnjih zasada voća i vinograda u 2021. godini

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!