Reklama
  • Tržište

Info tim Logistika – Nedeljni izveštaj – 16.03.- 20.03.2020.

nedelja, 22. mart 2020.

KUKURUZ

U uslovima, kada je Vlada Srbije proglasila vanredno stanje, prvi radni rad u nedelji, što se tiče merkantilnog kukuruza, protekao je u pitanjima, kako kupaca tako i ponuđača, da li ima interesovanja za ovom robom i šta će se dešavati u narednom periodu. Ponuda je tokom nedelje bila višestruko veća u
odnosu na potražnju. Cene u ponudi su s početka nedelje bile više, sa trendom pada do kraja radne nedelje. Raspon cena u ponudi se kretao od 14,6-15,3 din/kg+PDV. Kako nam saradnici javljaju trgovane su manje količine robe po ceni od 14,7 din/kg+PDV. Uslovi trgovanja su svakako otežani novonastalom situacijom i potražnja je svedena na minimum. Izvoznici zbog problema oko transporta i logistike odustaju od nabavke novih količina ove robe.

PŠENICA

Stanje na tržištu merkantilne pšenice podjednako interesuje i kupace i prodavce. Kupce je zanimalo da li ima promena cena hlebnog zrna, zbog pojačane potražnje brašna. Tokom nedelje je trgovana pšenica slabije hektolitarske mase, 74 hl, po ceni od 18,6 din/kg+PDV, kao i pšenica sa boljim parametrima kvaliteta, po ceni od 19 din/kg+PDV. Zainteresovanost za nabavkom hlebnog zrna postoji.

JEČAM

U toku ove nedelje bila je aktuelna ponuda ječma sa više pariteta. Ponuđena cena za stočni ječam rod 2019. rinfuz bila je od 16-17 din/kg+PDV. Početkom nedelje beležili smo trgovnje ječmom po ceni od 16,5 din/kg+PDV na paritetu Srema. Kupci su bili prisutni na terenu, ali slabo su se odlučivali za dogovore oko trgovanja na ove cene. Tako da na kraju nedelje beležimo neki pregovor za ječam po ceni od 16 din/kg+PDV bez prijavljene realizacije.

SOJA

Soja zrno rod 2019. se preko sistema poljoprivrednih informacija Info Tima ove nedelje nudila po ceni od 39,3–39,7 din/kg+PDV. Kupaca je bilo na terenu, pratili su situaciju i ponuđene cene. Slabo su se odlučivali oko trgovanja. Do kraja nedelje ni cena na 39 din/kg+PDV nije mogla da prođe u trgovanju. Takođe beležimo i pad cene soje zrna na milanskoj berzi.

ĐUBRIVO

Mineralna đubriva su i ove nedelje bila aktuelna. Najviše interesovanja bilo je za UREU, SAN, AN. Počeli su i interesovanja oko Mapa, NPK 16x16x16. Za ovu nedelju beležili smo trgovanje za Kan Slovački 25/1 po ceni od 223 din/t+PDV. A u nastavku dajemo raspon cena za ove i slične formulacije, a kompletan
izvestaj kretanja cena možete pogledati na www.infotim.rs.
 
UREA-raznih proizvođača 265-275 €/t
NPK 16x16x16 RUSIJA 275 €/t
Cene su bez PDV-a.

SOJINA SAČMA

Sojina sačma se nije preterano tražila u nedelji za nama. Raspitivanja oko cene je bilo, ali ne i konkretnog trgovanja. Sojina sačma u uljari u Bečeju se nudila po ceni od 42,5 din/kg+PDV, u uljari u Vrbasu i Velikom Gradištu po ceni od 43 din/kg+PDV, a u uljari u Somboru po ceni od 42,8 din/kg+PDV. Sojina sačma sa 44% proteina u uljari u Obrenovcu nudila se po ceni od 43 din/kg+PDV.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Kao i kod ostalih komponenti, i kod suncokretove sačme je interesovanje opalo. Ponuda je bilo, upita takođe, ali konkretna trgovanja su izostala u nedelji za nama. Suncokretova sačma u uljarama u Velikom Gradištu i Zrenjaninu nudila se po ceni od 22 din/kg+PDV. U uljari u Novoj Crnji suncokretova sačma se nudila po cenama 22-22,5 din/kg+PDV, u uljari u Šidu po cenama od 21,9-22 din/kg+PDV, a u uljari u Somboru po ceni od 21,9 din/kg+PDV.

STOČNO BRAŠNO

Kod ove komponente za stočnu hranu nije bilo promena u cenama u ponudi. Cene u ponudi su se kretale od 12-13 din/kg+PDV. Tržište je snabdeveno ovom robom, i prema našim informacijama nema zastoja u nabavci.
 

STOKA

 
Nedelja za nama je bila prilično turbulentna zbog proglašenog vanrednog stanja. Odmah se postavilo pitanje koliko će povećana potražnja za mesom uticati na cenu tovljenika, ali je cena mesa već u ponedeljak zamrznuta na nivou od 05.03.2020. godine, tako da klaničari jednostavno nemaju prostora da tovljenike na terenu plaćaju po većoj ceni nego u prethodnom periodu. Tako su se tovljenici sa farmi nudili po cenama od 165-170 din/kg+PDV, tovljenici sa mini farmi po ceni od 155-158 din/kg+PDV, a tovljenici iz otkupa po cenama od 150-153 din/kg+PDV. Republičke robne rezerve su donele odluku da otvaranje ponuda sprovedu bez prisustva ponuđača, zbog
gore navedene situacije. Bikovi holštajn su se nudili po cenama od 180-190 din/kg+PDV, a simentalci po cenama od 220-223,8 din/kg+PDV. Prasad sa farmi još jednom imaju prilično visoke cene, iako će operativne robe biti tek u julu mesecu. Prasad sa farmi su se u nedelji za nama nudila po cenama od 300-440 din/kg+PDV, prasad sa mini farmi po cenama od 241-340 din/kg+PDV, a prasad iz otkupa po cenama od 260-278 din/kg+PDV. U ponudi smo imali i jagnjad, po ceni od 278-280 din/kg+PDV, kao i ovce za klanje po cenama od 120-139din/kg+PDV.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

- 16.03.2020. - Odluka o privremenoj zabrani izvoza osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo. Uvodi se privremena zabrana izvoza osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo u cilju sprečavanja kritične nestašice ovih proizvoda, odnosno ublažavanja posledica nestašice nastale usled potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim širenjem virusa SARS-Cov-2.
- 16.03.2020. - Vlada donosi ODLUKU O OGRANIČENJU VISINE CENA OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA I ZAŠTITNE OPREME. 1. Radi sprečavanja poremećaja na tržištu ili otklanjanja štetnih posledica poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanja robom, nastalih usled širenja virusa SARS-Cov-2, ograničavaju se cene u trgovini na veliko i malo osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme tako da ne prelaze nivo cena tih proizvoda na dan 5. mart 2020. godine.
- 18.03.2020. - Republičke robne rezerve objavile su OBAVEŠTENJE za učesnike Javnog poziva za naturalnu razmenu do 10.000 tona merkantilnog kukuruza za tovnu junad

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!