Reklama
  • Tržište

Info tim Logistika – Nedeljni izveštaj – 16.05 - 20.05.2022.

nedelja, 22. maj 2022.

KUKURUZ

Merkantilni kukuruz je tokom nedelje, na tržištu ponuđen po ceni od 32,5-34 din/kg+PDV, s trendom pada cene, od početka ka kraju radne nedelje. Kukuruz do 16% vlage je ponuđen na tržištu po ceni od 32,2-33,5 din/kg+PDV. Međutim, primetno je odsustvo potražnje za ovom robom, kupaca na tržištu je malo i nabavljaju se manje količine ove merkantile. Priliv kukuruza iz kotarki i odsustvo tražnje od strane kupaca, naročito trgovačkih firmi i većih izvoznika, obara cenu ove merkantile na tržištu. Ponuda je dominirala nad potražnjom i prometovane su manje količine ove robe.

PŠENICA

U zavisnosti od kvaliteta i pariteta na kojem je ponuđena, cena pšenice se tokom nedelje kretala u rasponu od 39,5-42 din/kg+PDV. Za razliku od kukuruza, kod ove kulture se beležio trend rasta cena kako smo se bližili kraju nedelje. Za nabavkom pšenice je bilo zainteresovanih kupaca na skoro svim paritetima a, potražnja za hlebnim zrnom ne jenjava. Posle informacije da je i Indija, uvela privremenu zabranu izvoza pšenice, na svetskom tržištu se beleži dalji rast cene ove merkantile. Potražnja za ovom robom je već izvezno vreme velika. S druge strane, prema rečima naših saradnika, izvoz pšenice u zemlje okruženja nije veliki i nema pojačane potražnje.

SOJA

Soja zrno rod 2021. se u toku ove nedelje oglašavala na cenu 80-84 din/kg+PDV. Za ovu nedelju kupci su pokušavali da obore cenu sojinog zrna u pregovorima. Oglašivači su ostali u rasponu oglašenih cena i nisu obarali cenu. Sredinom nedelje imali smo dogovor na 80din/kg+PDV za manju količinu. Kad posmatramo izveštaje sa čikaške berze tokom ove nedelje beležen je blagi rast cene sojinog zrna iz dana u dan. Izveštaj sa milanske berze beleži pad cene u odnosu na prošlu nedelju.

JEČAM

U prethodnoj nedelji , preko sistema Info tim logistika na domaćem tržištu Srbije mirno u interesovanju i nabavci ječma, blaži trend rasta ponuđenih vrednosti s početka prema kraju nedelje oglašena operativna ponuda za rinfuz rod 2021 kretala se u intervalu od 37.8-38.5 din/kg+PDV, ječam džakiran na 39 din/kg+PDV, pregovori su se obavljali do 37.5-38 din/kg+PDV za rinfuz-manje količine u Bačkoj, uz najave pokušaja oglašavanja i viših cena ponude kako nam saradnici potvrđuju, smanjuju se operativne količine ove žitarice.

STOČNO BRAŠNO

Pšenično stočno brašno i tokom ove nedelje beleži trend rasta cene pa se na tržištu ova komponenta mogla naći po cenama od 30-32 din/kg+PDV. Operativnih količina je malo a mlinovi i trgovci prodaju unapred dogovorene količine.

SOJINA SAČMA

U nedelji za nama, preko sistema Info tim logistika na domaćem tržištu Srbije prisutan tok pada u oglašenim cenama ponude sojine sačme 42% i 44% proteina s početka prema kraju nedelje, ponuda dominira u odnosu na tražnju, interval ponude kreće se od 72.5-75 din/kg+PDV, a usled malih tražnji, upita, korigovanje i prilagođavanje sa cenom ide i ispod najnižih oglašenih ponuđenih vrednosti, da bi krajem nedelje dogovori u Vrbasu,Zrenjaninu, Obrenovcu bili i ispod 72.5din/kg+PDV. Operativna ponuda sojine sačme bila je na paritetu Veliko Gradište u rasponu od 72.5-75din/kg+PDV, Vrbas 72.5-74 din/kg+PDV, Zrenjanin od 72.5-75 din/kg+PDV, , Obrenovc 71-73 din/kg+PDV za sačmu 42% proteina, 72-74 din/kg+PDV za 44% proteina , Šid od 73-74 din/kg+PDV, Nova Crnja 72.5-74.5 din/kg+PDV, saznajemo od saradnika kupaca da je na domaćem tržištu prisutna i ponuda uvozne sojine sačme, čija je vrednost u nivou ispod 70din/kg+PDV. Na čikaškoj berzi predviđen predstojeći trend rasta vrednosti sojine sačme.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Tokom protekle nedelje na domaćem tržištu Srbije preko sistema Info tim logistika prisutan trend pada cena oglašene, operativne ponude suncokretove sačme, zbog nesklada odnosa ponude i tražnje, aktivnija je ponuda, s početka nedelje je nivo cena od 42.5-43.5 din/kg+PDV, raznovrsna ponuda ove komponente, da bi sredinom radne nedelje ponuđači usled malog interesovanja i prometovanja korigovali nivo ponude na 41.5din/kg+PDV, konkretni dogovori su se obavljali i ispod ovog nivoa ponuđene vrednosti krajem nedelje u Šidu , Zrenjaninu, Velikom Gradištu, Vrbasu, Somboru, najčešće na 41 din/kg+PDV . Najavljena aktivnija tražnja od strane domaćih farmi, fabrika stočne hrane . Na milanskoj berzi trend pada vrednosti ove komponente.

MINERALNO ĐUBRIVO

Ova nedelja je poprilično pasivna kad su đubriva u pitanju. Izostanak tražnje i kupaca, nije davalo ni motiva ponudjačima da se oglašavaju sa ponudama. Upiti potencijalnih kupaca, ostali su samo na raspitivanju oko operativnih količina i cena.

UREA RUSIJA 25/1 790 e/t+PDV
KAN MAĐARSKI 25/1 810 e/t+PDV
NPK 10x26x26 RUSIJA 25/1 870-880 e/t+PDV

Pregled oglašenih cena za ovu nedelju i podude možete pogledati na sajtu www.infotim.rs.

STOKA

U toku ove nedelje naši saradnici su tovne svinje sa farme oglašavali po ceni od 180-200 din/kg+PDV, tovljenike sa mini farme po ceni od 170-195 din/kg+PDV, a tovljenike iz otkupa po ceni od 165-170 din/kg+PDV. Do kraja nedelje beležili smo trend rasta i u oglašenim cenama i pregovorima za tovljenike sa farme. Tako da su nam saradnici prijavljivali dogovore na cene 195-200din/kg+PDV. Ponuda jagnjadi oglašena je po ceni od 380-390 din/kg+PDV, a ovce za klanje su nuđene po ceni od 160-170 din/kg+PDV. Na terenu se beleži slabije interesovanje oko nabavke jagnjadi. U toku nedelje prasad sa farme su se oglašavala po ceni od 300-350 din/kg+PDV, prasad sa mini farme po ceni od 280-324 din/kg+PDV, a prasad iz otkupa po ceni od 280-315 din/kg+PDV. Trenutna je veća potražnja od strane pečenjara, a slabije su potrebe za uvodjenje u dalji tov. Ponude bikova Holštajn oglašena je po ceni od 295-315 din/kg+PDV, a bikova Simentalaca po ceni od 327-340 din/kg+PDV. Na terenu pregovori za bikove simentalce su se završavali na nivo cena od 320-330 din/kg+PDV.

VOĆE I POVRĆE

Lepo vreme, radna atmosfera i obilje ponuda. Tako možemo ukratko da predstavimo ovu nedelju. Od povrća smo zabeležili pre svega ponudu kupusa sa cenovnim opsegom od 40-45 din/kg + PDV. Cene šargarepe su oglašavane preko našeg sistema, njihov opseg cena se kretao od 45-55 din/kg + PDV. Ovonedeljni novitet u ponudi nam je boranija sa cenom od 300 din/kg + PDV, dok je celer bio nuđen po ceni od 50 din/kg + PDV. Još uvek je aktuelna zelena salata, za koju smo takođe u tokom nedelje zabeležili više ponuda sa opsegom od 25-35 din/kg + PDV. Mladi krompir se našao u ponudi sa cenom od 70 din/kg + PDV, dok je beli krompir imao nešto nižu oglašenu cenu od 65 din/kg + PDV.Peršun i paštrnak su nuđeni tokom cele nedelje, od strane više ponuđača ali bez naznačene cene, ista situacija je i sa ljutom paprikom. Krastavac se našao u ponudi od strane više ponuđača sa cenovnim opsegom od 80-100 din/kg + PDV. Rotkvica pakovana u veze je bila u ponudi sa cenom od 20 din/kg + PDV. Što se tiče voća, izdvojili bismo ponudu jagoda, čija cena je u padu sada kad je prvi rod prošao. Naši ponuđači su je oglašavali po ceni od 200 din/kg + PDV tokom nedelje.Sorte Jonagold, Ajdared i Zlatni Delišes su nuđene od strane više ponuđača, ali sve tri imaju identičan cenovni opseg od 65-75 din/kg + PDV, dok je sorta granny smith imala cenu od 50 din/kg + PDV. Zamrznute šljive su standardno bile u ponudi bez naznačene cene. Osvrt završavamo sa ponudom limuna, po ceni od 120 din/kg + PDV.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

20.05.2022.

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede doneo je Pravilnik o utvrđivanju Programa mera zaštite zdravlja bilja za 2022. godinu.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!