Reklama
  • Tržište

Info tim Logistika – Nedeljni izveštaj – 19.08.-23.08.2019.

subota, 24. avgust 2019.

KUKURUZ 

Trend slabe potražnje merkantilnog kukuruza rod 2018., karakteristika je  ove radne nedelje. Cene kukuruza u ponudi su se kretale od 15-15,5 din/kg+PDV, s početka nedelje, da bi cena tokom nedelje padala na 14,7 din/kg+PDV. Prema povratnim informacijama saradnika, za kukuruz se mogla postići cena od 14,7-14,9 din/kg+PDV. Takođe, interesovanje za terminsku prodaju budućeg roda postoji i od strane proizvođača kao i od strane kupaca. Pad cene kukuruza uslovljen je smanjenom potražnjom od izvozničkih firmi kao i očekivani odličan rod kukuruza kod nas ali i u okruženju. Tokom nedelje ponuđen je kukuruz na zeleno po ceni od 14 din/kg+PDV, bez povratne informacije o završenom trgovanju. 

PŠENICA

Tokom nedelje ponuđene količine hlebnog zrna, na tržištu nisu pronalazile kupce. Ponuda merkantilne pšenice rod 2019., uveliko je prevazilazila trenutnu potražnju za ovom merkantilnom robom. Odsustvo izvoza, kao i kod druge merkantilne robe, povlači cene u ponudi na dole. Za ovu nedelju je ponuđena pšenica različitog kvaliteta u rasponu cena od 17,4-18 din/kg+PDV, bez povratne informacije od strane naših saradnika o trgovanju. Stočna pšenica je ponuđena po ceni od 16,5 din/kg+PDV, a kako nam saradnici javljaju pregovaralo se po ceni od 16,3 din/kg+PDV

SOJA ZRNO 

Soja merkantilna rod 2018. nudila se u toku protekle sedmice na domaćem tržištu po ceni od 34,8-35,5 din/kg+PDV, sa trendom pada cene u ponudi s početka prema kraju nedelje, dok je  realizacija u mačvanskom sremskom okrugu  bila po ceni od 34,8 din/kg+PDV, a na terenu saznajemo i po 36-36,5 din/kg sa PDV-om. Zapažanja na terenu su da su sve češći upiti proizvođača za soju rod 2019., o ceni koja se očekuje, i nezvanično se saznaje da će cene starog i novog roda soje biti izjednačene. 

SUNCOKRET 

Ovu nedelju obeležile su prve operativne količine suncokreta rod 2019. u ponudi kao i prva trgovanja ovom uljaricom. Suncokret se tokom nedelje nudio po ceni od 30,5-33 din/kg+PDV. Trgovanja kao i upiti od strane kupaca i dalje su mali i promenljivi kada su cene u pitanju. Kako saznajemo od kupaca na terenu uglavnom se za suncokret nude akontne cene od 25-26 din/kg+PDV. Poneke firme prema svojim kooperantima izlaze sa akontnim cenama 30-31 din/kg sa PDV-om. Tokom nedelje beležimo najveće interesovanje za ovom uljaricom na paritetu Srema, gde se kako saznajemo na terenu za suncokret mogla dobiti cena od 30-32 din/kg+PDV. Preko sistema informacija Info Tim tokom nedelje beležimo trgovanje suncokretom po ceni od 30,55 din/kg+PDV, na paritetu Srema. Kako nezvanično saznajemo na terenu suncokretovom se u Sremu trgovali takođe i po ceni od 31 din/kg+PDV, dok je u Južnom Banatu zabeleženo trgovanje po ceni od 30 din/kg+PDV. 

SOJINA SAČMA 

U nedelji između 19.08.-23.08.2019. sojina sačma domaća rinfuz nudila se u rasponu cena od 40,3-40,5 din/kg+PDV. Sojina sačma u Somboru nudila se po ceni od 40,3 din/kg+PDV. Sojina sačma u Velikom Gradištu nudila se po ceni od 40,5 din/kg+PDV. Tokom nedelje nismo beležili ponude za sojinu sačma Bečeju i u Šidu. U Obrenovcu sojina sačma nudila se po ceni od 40,5 din/kg+PDV. Od uvoznih sojinih sačmi za ovu nedelju beležimo ponudu za sačmu Bimal po ceni od 40,3 din/kg+PDV. Preko sistema informacija Info Tim, tokom ove nedelje beležili smo i trgovanje sojinom sačmom uvoznom rinfuz Bimal i to po ceni od 40,3 din/kg+PDV. Na čikaškoj berzi kao i tokom prethodne nedelje beležimo u jednom momentu porast cene ali krajem nedelje sojina sačma opet beleži pad cene. Interesovanje za ovom komponentom i dalje je malo, ponuđači se već duži vremenski period žale na obim trgovanja kao i interesovanjem za ovom komponentom.


SUNCOKRETOVA SAČMA 

U nedelji između 19.08.-23.08.2019. beležimo ponude za suncokretovu sačmu u rasponu cena od 23,3-23,6 din/kg+PDV. Od domaćih sačmi beležimo ponudu za suncokretovu sačmu u Novoj Crnji koja se tokom nedelje nudila po ceni od 23 din/kg+PDV. Takođe, beležimo i ponudu za suncokretovu sačmu u Zrenjaninu i to po ceni od 23,6 din/kg+PDV. Od uvoznih sačmi tokom nedelje beležimo ponude za suncokretovu sačmu bugarsku rinfuz sa 36% proteina koja se nudila po ceni od 23,3 din/kg+PDV kao i ponudu za suncokretovu sačmu bimal bez izražene cene u ponudi. Preko sistema informacija Info Tim tokom ove nedelje nismo beležili trgovanje suncokretovom sačmom. U iščekivanju ponude suncokretove sačme iz nove prerade, kupci odlažu nabavku suncokretove sačme do prvih ponuda nove koje se očekuju kroz nekoliko dana. 

STOČNO BRAŠNO 

Stočno brašno kao komponenta tokom nedelje je trpela promenu cene na dole. Cene s početka nedelje su dostizale 12.8 din/kg+PDV, da bi do kraja nedelje pojedini mlinovi ali i distributeri, ovu komponentu nudili po ceni od 12 din/kg+PDV. Prema povratnim informacijama naših saradnika, upravo su cenu od 12 din/kg+PDV, uspevali da postignu u trgovanju. Pritisak potražnje od strane kupaca izostaje.

Ponuđene cene:

STOČNO BRAŠNO PŠENIČNO DŽAKIRANO       12-12.8din/kg+PDV
STOČNO BRAŠNO PŠENIČNO RINFUZ               11.5din/kg+PDV
STOČNO BRAŠNO KUKURUZNO DŽAKIRANO   14.5din/kg+PDV

STOKA 

Nedelja za nama bila je prilično burna kada je tržište stoke u pitanju. Prvi razlog je sporadična pojava afričke kuge svinja. Uprava za veterinu počela je sa obukama farmera o tome kako mogu prepoznati prve znake zaraze i kako da postupaju u tom slučaju. Otvorene su i SOS linije koje će biti dostupne 24 sata. Kako bi umanjili moguću štetu, farmeri su odlučili da prodaju svinje koje su pristigle za klanje, a da dopunjavanje turnusa odlože za neki budući period kada situacija oko zaraze bude jasnija. 

Drugi razlog je najava interventnog otkupa bikova od strane Republičkih robnih rezervi za sledeću nedelju. Razmena mesa i kukuruza će biti po paritetu 2,2 evra po kilogramu žive vage govedine za kukuruz.

Tovljenici sa farmi su se u nedelji za nama nudili po cenama od 165-180 din/kg, tovljenici sa mini farmi od 165-170 din/kg, a tovljenici iz otkupa po cenama od 153-160 din/kg.

Prasad sa farmi su se nudila po cenama od 320-350 din/kg, prasad sa mini farmi pod 225-260 din/kg, a prasad iz otkupa  po cenama od 210-215 din/kg.

Bikovi Holštajn su se nudili u rasponu od 180-190 din/kg, a bikovi Simentalci po cenama od 225-241 din/kg.

U ponudi smo imali i jagnjad, u rasponu od 250-260 din/kg, krave za klanje, po cenama od 130-135 din/kg, kao i ovce za klanje od 118-139 din/kg.

VOĆE I POVRĆE 

Tokom prethodne sedmice dominirala je ponuda povrća, kvantitativno je ojačala za sve povrtarske kulture, a cene su uglavnom bile u trendu pada. Cvekla se nudila po ceni od 22,73 din/kg+PDV, luk crni se nudio po ceni od 23-25 din/kg+PDV, što je bio i nivo realizacije, paprika babura je nuđena po ceni od 60-66 din/kg+PDV, paradajz se nudio po ceni od 30-32,4 din/kg+PDV, industrijski i konzumni po ceni od 50-53,9 din/kg+PDV, dok je na terenu trgovan i niže, po ceni od 50 din/kg sa PDV-om, krastavac salatar se nudio po ceni od 40 din/kg+PDV, praziluk po ceni od 70 din/kg+PDV, peršun po ceni od 300 din/kg+PDV, a najaktivnija tražnja je bila za kupusom, paradajzom, peršunom i raznim vrstama paprike.

Od voća u protekloj nedelji ponuda dinje po ceni od 15 din/kg+PDV, količine na izmaku, završava se sezona ovog voća, najaktivnije trgovanje na terenu breskvama i nektarinama, kako saznajemo po ceni od 20-30 din/kg+PDV, u zavisnosti od klase.

SUBVENCIJE I REGULATIVE 

- 19.08.2019. - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donosi   NAREDBU O IZMENAMA I DOPUNAMA NAREDBE O PREDUZIMANJU MERA ZA SPREČAVANJE UNOŠENJA, POJAVE, OTKRIVANJA, ŠIRENJA, SUZBIJANJA I ISKORENJIVANJA ZARAZNE BOLESTI AFRIČKE KUGE SVINJA (PESTIS SUUM AFRICANA) U REPUBLIKU SRBIJU

- 22.08.2019. - Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva raspisalo je Konkurs za podsticanje programa sertifikacije sadnog materijala i klonsku selekciju voćaka, vinove loze i hmelja.

 

Zadovoljni ste sadržajem?