Reklama
  • Tržište

Info tim Logistika – Nedeljni izveštaj – 21.09.- 25.09.2020.

ponedeljak, 28. septembar 2020.

KUKURUZ

Merkantilni kukuruz je i tokom ove nedelje bila najaktuelnija roba na tržištu. Početkom nedelje je nastavljen trend rasta cene od prošle nedelje. Žetva je u jeku. Cene kukuruza, SRPS kvalitet, u ponudi su se kretale od 15,5-16 din/kg+PDV, i u tom rasponu su i postignuti dogovori. Kukuruz sa vlagom do 16% je ponuđen po ceni od 15,3-15,5 din/kg+PDV. Potražnja za ovom robom je i dalje velika, ali se pred kraj nedelje osetila stagnacija, u vidu zaključivanja poslova, a maksimalna cena, prema rečima naših saradnika, koja je mogla biti postignuta je 16 din/kg+PDV. Što se tiče cene za CPT luka, kako saznajemo, kreće se od 16-16,3 din/kg+PDV.

PŠENICA

Tokom ove nedelje merkantilnu pšenicu pratimo samo kroz ponuđene cene koje se kreću od 18,2-19 din/kg+PDV, u zavisnosti od kvaliteta pšenice. Dakle, ako posmatramo ponuđene cene, možemo reći da su za nijansu veće u odnosu na prošlu nedelju. Međutim, ni tokom ove nedelje nije bilo većeg interesovanja za nabavkom ove robe.

SOJA

U toku nedelje oglašene cene za soju zrno su 43-44 din/kg+PDV. Bilo je i oglašenih cena 43,5 din/kg+PDV uz obračun kvaliteta. Koliko čujemo na terenu pregovori su se završavali na 43-43,5 din/kg+PDV. Do kraja nedelje slabilo je interesovanje kupaca, očekuje se stabilizacija cene do kraja meseca.

JEČAM

Merkantilni ječam već duži period pratimo samo kroz ponudu, dok potražnja izostaje, više na www.infotim.rs

SUNCOKRET

Kad je u pitanju suncokret za ovu nedelju imali smo sporadično oglašene količine u ponudi. Kupci su polako završavali sezonu nabavke suncokreta. Svakako sledeće što je interesantno za ovu robu je definisanje konačne cene u obračunu. Koliko saznajemo sa terena to se još uvek nije desilo, tako da ćemo to ispratiti do kraja meseca.

SOJINA SAČMA

U nedelji između 21.09.-25.09.2020. u ponudi preko sistema tržišnih informacija Info Tim Logistika beležimo ponude sojine sačme po oglašenim cenama od 48-48,5 din/kg+PDV. Kako saznajemo na terenu u fabrici u Vrbasu je krenula prerada sojine sačme mada ponude operativnih količina i dalje ne beležimo. U Zrenjaninu rade preradu suncokretove sačme, kažu da će sa preradom sojine sačme krenuti tek u novembru. U Obrenovcu kako saznajemo za vikend kreću sa preradom sojine sačme, prve količine u ponudi očekujemo od sledeće nedelje, kako saznajemo na terenu poneki dogovori za avansnu uplatu dogovaraju se po ceni od 48din sa stalnim saradnicima i to za isporuku od sledeće nedelje, mada operativne robe kao ni ponuda za sada nema. Sojina sačma u Velikom Gradištu tokom nedelje nije se oglašavala ali manje količine iz prerade dogovaraju se sa stalnim kupcima i to po ceni od 48,5 din/kg+PDV. U Bečeju se mogu naći operativne količine sojine sačme po oglašenim cenama od 48,2-48,5 din/kg+PDV u zavisnosti od količine sačme u nabavci. Interesovanje za ovom komponentom i u ovoj nedelji bilo je povećano. Na milanskoj berzi beležimo porast cene sojine sačme, dok je na čikaškoj berzi cena sojine sačme tokom nedelje bila promenljiva, prvo u porastu a zatim pred kraj nedelje i u padu.

SUNCOKRETOVA SAČMA

U nedelji između 21.09.-25.09.2020. beležimo oglašene ponude suncokretove sačme u rasponu cena od 26-27 din/kg+PDV. Tokom ove nedelje objavljivali smo oglase prodaje suncokretove sačme u Novoj Crnji, Vrbasu, Velikom Gradištu i u Šidu. Operativne ponude suncokretove sačme za ovu nedelju ne beležimo iz Zrenjanina. Suncokretova sačma u Somboru tokom nedelje oglašavala u rasponu cena od 26,2-27 din/kg+PDV. U Šidu, Vrbasu kao i u Velikom Gradištu beležimo ponude suncokretove sačme po oglašenim cenama od 27 din/kg+PDV. U Novoj Crnji tokom nedelje beležimo ponudu suncokretove sačme po ceni od 26 din/kg+PDV. Cena suncokretove sačme beleži porast i u ovoj nedelji, a kako sazajemo od ponuđača očekuje se i dalji rast cene i u narednom periodu. Kako saznajemo na terenu od saradnika, suncokretova sačma se tokom nedelje dogovarala po cenama od 26-27 din/kg+PDV. Na milanskoj berzi zabeležen je porast cene suncokretove sačme.

STOČNO BRAŠNO

Ova komponenta za stočnu hranu je tokom nedelje ponuđena u rasponu cena od 14,8-15 din/kg+PDV, a prema informacijama sa terena, pregovaralo se po ceni od 14,8 din/kg+PDV. Nema pritiska potražnje za ovom robom.

STOKA

Tovne svinje sa farme su se u toku ove nedelje oglašavale na cenu od 138-140 din/kg+PDV, tovljenika sa mini farmi po ceni od 137-138.89 din/kg+PDV, a tovljenici iz otkupa po ceni od 130-135 din/kg+PDV. Na terenu nabavke su svedene na minimun, sa blagom tendencijom pada cena u pregovaranju. Ponuda jagnjadi oglašena je su po ceni od 218-277,77 din/kg+PDV, a ovce za klanje su ponuđene po ceni od 120-138 din/kg+PDV. U toku nedelje prasad sa farme oglašena su u rasponu cena od 250-270din/kg+PDV, prasad sa mini farme po cenama od 222-231 din/kg+PDV, a prasad iz otkupa po cenama 200-210 din/kg. Kako saznajemo sa terena povećava se opertivnost robe na terenu. Ponude bikova Simentalaca oglašene su po cenama od 207-211 din/kg+PDV, a Holštajn bikova po cenama od 170-199 din/kg+PDV. Vlada veliko interesovanje naših saradnika da isprate šta će država uraditi po pitanju oporavka tržišta tovnih junadi.

REPROMATERIJAL

Za ovu nedelju naši saradnici preko našeg sistema su imali upite za različite formulacije i cene za đubriva. Interesovanja su bila usmerena na MAP, NPK 16x16x16, NPK 15x15x15 razna pakovanja, kao i za UREU. Kiša koja se očekuje u narednom periodu svakako će pogodovati u narednim agrotehničkim merama. I nabavka za primenu osnovnog kompleksnog đubriva se privodi kraju. Za ostale ponude možete posledati na sajtu www.infotim.rs.

MAP 12x52x0 337-345 e/t+PDV
NPK 16x16x16 RUSIJA 260-265 e/t+PDV
UREA 245-253 e/t+PDV

U toku je nabavka semenske pšenice, semsnskog ječma i semenskog tritikala. Tržište je snabdeveno semenom što se tiče stranih proizvođača. Oslao je još da se izdefinišu uslovi i cene za semensku pšenicu NS sorti. Koliko saznajemo na terenu postoji zvanična cena, odobravaju se rabati na osnovu količine i valute plaćanja. Ukoliko padne kiša, primeni se bacanje veštaka, ništa ne sprečava da setva pšenice krene u optimalnom roku.

VOĆE I POVRĆE

U toku ove nedelje imali smo oglašane cene za krompir beli u rasponu cena od 15-19 din/kg+PDV, dok su oglašene cene za crveni krompir bile od 15-20 din/kg+PDV. Kupus se početkom nedelje oglašavao po ceni od 20 din/kg+PDV, a kraj nedelje smo završili sa oglašenom cenom od 18 din/kg+PDV. Crni luk se oglašavao po ceni od 10 din/kg+PDV tokom cele nedelje, dok je pakovan 10/1 oglšavan po ceni od 13 din/kg+PDV, tako da primećujemo pad oglašene cene ove robe. Mladi luk je oglašavan po ceni od 32.41 din/veza+PDV. Šargarepa se oglašavala u rasponu cena od 25-35 din/kg+PDV, a ponude za šargarepu II klase bile su po ceni od 20 din/kg+PDV tokom cele nedelje. Rotkvica je tokom nedelje oglašavana po ceni od 37.44 din/veza+PDV. U toku nedelje smo beležili ponudu jabuka, koje su sada interesantne. Imali smo oglašenu cenu od 35,15 din/kg+PDV za ajdared I 45 din/kg+PDV za readchief, dok su se crveni I zlatni delišes, kao I sorta graany smith tokom cele nedelje oglašavane bez cene. Kako čujemo sa terena, proizvođači čekaju da vide kakva će situacija biti do kraja berbe, pa da onda odrede I oglase cenu jabuka. Takođe smo saznali da je na nekim paritetima grad uništio I do 90% roda jabuka, tako da će u nekim krajevima operativnih količina biti manje nego ranijih godina. Operativnost robe je prisutna na terenu I pratićemo dinamiku proizvođača u narednom periodu. Tokom nedelje smo imali I ponudu šljiva, kivana, kao I krušaka, ali bez oglašenih cena.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

23.09.2020.-U GARANCIJSKOM FONDU AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE u toku je Konkurs za odobrenje Kredita / garancija za finansijsku podršku privrednim subjektima za održavanje likvidnosti (konkurs za obrtna sredstva) usled pandemije COVID–19

23.09.2020.-Opština Stara Pazova raspisuje Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku pčelinjih društava i nove opreme za pčelarstvo u 2020. godini na teritoriji opštine Stara Pazova.

23.09.2020.-Opština Stara Pazova raspisuje Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za investiciju u sektoru mleka, mesa, voća, grožđa, povrća (uključujući pečurke) cveća i ostalih useva (žitarice, industrijsko, aromatično i začinsko bilje i dr.) u 2020. godini

25.09.2020.-Grad Novi Sad raspisao je Javni konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za podršku razvoja ženskog inovacionog preduzetništva na teritoriji grada Novog Sada za 2020. godinu.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!