Reklama
  • Tržište

Info tim Logistika – Nedeljni izveštaj – 21.12-25.12.2020.

nedelja, 27. decembar 2020.

KUKURUZ

U nedelji pre novogodišnjih praznika ponuda merkantilnog kukuruza je ipak bila dobra. Na tržište je ponuđen kukuruz SRPS kvaliteta, kao i kukuruz sa povećanim procentom vlage. Što se cena tiče, u odnosu na prošlu nedelju beležio se blagi rast, tako da se cena kretala od 18,8-19,2 din/kg+PDV. Cena kukuruza sa pojačanim procentom vlage (16-20%vlage) se kretala u rasponu cena od 16,5-18,5 din/kg+PDV. Bez obzira što potražnje za ovom robom ima, dogovor na relaciji kupac-prodavac, kako nam saradnici javljaju, je po obimu mali. Kiša na samom kraju nedelje je takođe ometala pregovore. Kako nezvanično saznajemo, za kukuruz SRPS kvaliteta tokom nedelje se pregovaralo po cenama od 18,8 din/kg+PDV i 19,2din/kg+PDV.

PŠENICA

Merkantilna pšenica je i tokom ove nedelje ponuđena na tržište u rasponu cena od 20,5-21 din/kg+PDV. Potražnja je skromna, a cena koju su ponuđači mogli postići u pregovorima je 20,7 din/kg+PDV. Obzirom da se nalazimo u samoj završnici godine, ponuđači odlažu svoje ponude za početak naredne, a kupci takođe nemaju veće potrebe za nabavkom hlebnog zrna.

SOJA 

U toku nedelje oglašene cene za soju zrno su 51-52 din/kg+PDV. Koliko smo saznali sa terena saradnici su na početku nedelje pregovarali na cenu od 51-51,3 din/kg+PDV. Pregovori su bili na manje količine 25-50t, taman toliko da se premosti period za predstojeće praznike. Kad posmatramo izveštaje sa čikaške berze tokom nedelje beležen je rast cene za sojino zrno, kao i na milanskoj berzi beležen je rast cene u odnosu na prethodni period. Tako da nam u narednom periodu ostaje da ispratimo kako će se to odražavati na naše tržište.

JEČAM

Stočni ječam je ponuđen u rasponu cena od 18,5-19 din/kg+PDV. Odnos ponude i potražnje je ujednačen, mada je tokom ove nedelje bilo interesovanja za konkretnom nabavkom ove robe.

SOJINA SAČMA

Cena sojine sačme na domaćem tržištu do kraja nedelje beleži blagi trend rasta cene. U ponudi preko sistema tržišnih informacija Info Tim Logistika beležimo ponude sojine sačme po oglašenim cenama od 56,8-58 din/kg+PDV. Ponude sojine sačme bile su prilično ujednačene tokom cele nedelje, tako da u ponudi beležimo sojinu sačmu u Obrenovcu, Velikom Gradištu tokom po oglašenoj ceni od 57 din/kg+PDV. U Somboru sojina sačma kako saznajemo na terenu takođe mogla se naći u ponudi i po ceni od 56,8 din/kg+PDV. U Bečeju beležimo ponude operativnih količina sojine sačme tokom ove nedelje sa oglašenim cenama u rasponu 57-58 din/kg+PDV i za sojinu sačmu u Zrenjaninu beležimo oglašene cene 57-57,5 din/kg+PDV. Kako saznajemo na terenu od ponuđača, sojina sačma sa 44% proteina se tokom nedelje dogovarala po ceni 57 din/kg+PDV. Na čikaškoj berzi zabeležen je trend porasta cene sojine sačme. Na milanskoj berzi cena sojine sačme beležila trend rasta cene.

SUNCOKRETOVA SAČMA

U nedelji između 21.12.-25.12.2020. beležimo ponude suncokretove sačme u rasponu oglašenih cena od 28,5-29 din/kg+PDV. Suncokretova sačma u Zrenjaninu tokom nedelje oglašavala se po ponuđenim cenama od 28,7-29 din/kg+PDV. U Novoj Crnji beležimo ponude suncokretove sačme po oglašenim cenama od 28,5-29 din/kg+PDV. U Šidu kao i u Velikom Gradištu beležimo ponude suncokretove sačme po oglašenoj ceni od 28,7din/kg+PDV. U Vrbasu beležimo ponudu suncokretove sačme po oglašenoj ceni od 29 din/kg+PDV. Kako saznajemo na terenu, početkom nedelje suncokretova sačma dogovarala se po ceni od 28,5 din/kg+PDV, da bi do kraja nedelje oglašivači pokušavali sa jačim cenama u ponudi. Na milanskoj berzi zabeležen je trend rasta cene suncokretove sačme.

STOČNO BRAŠNO

Stočno brašno je, što se cene u ponudi tiče, na nivou prošlonedeljnih cena i kreću se od 16-17 din/kg+PDV. Prema rečima naših saradnika cena koju su mogli postići u pregovorima je 16,2 din/kg+PDV. Potražnja je standardna i nema zastoja u nabavci ove komponente za stočnu hranu.

STOKA

U toku nedelje tovne svinje sa farme su se oglašavale po ceni od 125-135 din/kg+PDV, tovljenici sa mini farmi po ceni od 125-130 din/kg+PDV, a tovljenici iz otkupa po ceni od 120-125 din/kg+PDV. Kako primećujemo dogovori za ovu nedelju su se završavali na niže cene u odnosu na prethodni period. Ponuda jagnjadi oglašena je po ceni od 250 din/kg+PDV, a ovce za klanje su ponuđene po ceni od 120-138 din/kg+PDV. U toku nedelje prasad sa farme oglašena su u rasponu cena od 220-230 din/kg+PDV, prasad sa mini farme po cenama od 185-231 din/kg+PDV, a prasad iz otkupa po cenama 180-195 din/kg+PDV. Na terenu je povećana tražnja za prasadima za klanje. Operativna količina na terenu je zadovoljavajuća, usled povećanih potreba i oglašivači su pokušavali sa jačim cenama. Ponude bikova Simentalaca oglašene su po cenama od 190-196 din/kg+PDV, a Holštajn bikova po cenama od 170-180 din/kg+PDV. Kad su tovna junad u pitanju, nema bitnijih promena na tržištu.

MINERALNO ĐUBRIVO

Tokom ove nedelje naši saradnici su se samo raspitivali oko cena, daljih trendova. Saradnici su se najviše interesovali oko potencijalne nabave UREE, An-a, Kana za naredni period. Kad je AN RUSIJA 25/1 u pitanju tokom nedelje imali smo širok raspon oglašenih cena 207-225 e/t+PDV. Od naših saradnika smo saznali da se UREA RUSIJA BB završavala na 270e/t+PDV. Za ostale ponude možete pogledati na sajtu www.infotim.rs.

NPK 16x16x16 RUSIJA 258-275 e/t+PDV
UREA 270-280 e/t+PDV
AN 202-225 e/t+PDV
KAN 182 e/t+PDV

VOĆE I POVRĆE

U toku ove nedelje imali smo malo slabiju ponudu povrća. Oglašena cena za bundevu je bila 27,78 din/kg+PDV, bez promena cene kada govorimo o ovom povrću. Oglašena cena kupusa je nešto viša ove nedelje, tako da je raspon bio od 11,80-15 din/kg+PDV, zavisno od pariteta. Crveni krompir je zavisno od sorte ponuđen u rasponu cena od 16,67-20 din/kg+PDV, tako da je tokom ove nedelje cena bila bez oscilacija. Beli krompir je konstantno oglašavan u rasponu cena od 16,67-20 din/kg+PDV. Karfiol je ove nedelje ponuđen bez oglašene cene. Tokom cele nedelje beležili smo ponudu crne rotkve u rasponu cena od 23,15-25 din/kg+PDV, a ponuda bele rotkve je bila po oglašenoj ceni od 23,15 din/kg+PDV, bez oscilacija. Cvekla je oglašena po ceni od 25-30 din/kg+PDV, ove nedelje bez ikakvih promena. Crni luk se konstantno nudio po ceni od 13,89 din/kg+PDV. Šargarepa se ove nedelje oglašavala u rasponu cena od 27,78-30 din/kg+PDV, zavisno od pariteta. Beležimo i ponudu šargarepe II klase po oglašenoj ceni od 20 din/kg+PDV. Preko našeg portala je tokom cele nedelje nuđen ren i paštrnak, ali bez oglašene cene. Kada govorimo o smrznutom povrću, aktuelan je kukuruz šećerac, bez oglašene cene. U toku nedelje smo konstantno beležili ponudu jabuka. Imali smo ponude za sortu ajdared, ali ove nedelje bez oglašene cene. Kako saznajemo od naših saradnika, prodaju jabuka odlažu za period nakon novogodišnjih praznika. I dalje je aktuelna ponuda organskih žutih i crvenih jabuka, i ove nedelje sa oglašenom cenom od 138,89 din/kg+PDV. Beležimo i ponudu organskih jabuka za dalju preradu po ceni od 46,30 din/kg+PDV već duži vremenski period. Tokom nedelje smo imali i ponudu suvih šljiva, sa I bez koštica, ali bez oglašene cene. Ove nedelje beležimo tražnju za smrznutim voćem. Preko sistema informacija Info Tima beležimo potražnju za smrznutim šljivama, malinama i kupinama, kao i malina grizom.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

21.12.2020.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede proširilo je listu mladih poljoprivrednika koji će ove godine dobiti subvencije sa 2500 na 3000 kandidata

23.12.2020.

Vlada donosi UREDBU O IZMENAMA UREDBE O RASPODELI PODSTICAJA U POLjOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU U 2020. GODINI

24.12.2020.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donosi PRAVILNIK O IZMENI PRAVILNIKA O USLOVIMA ZA DOBROBIT ŽIVOTINjA U POGLEDU PROSTORA ZA ŽIVOTINjE, PROSTORIJA I OPREME U OBJEKTIMA U KOJIMA SE DRŽE, UZGAJAJU I STAVLjAJU U PROMET ŽIVOTINjE U PROIZVODNE SVRHE, NAČINU DRŽANjA, UZGAJANjA I PROMETA POJEDINIH VRSTA I KATEGORIJA ŽIVOTINjA, KAO I SADRŽINI I NAČINU VOĐENjA EVIDENCIJE O ŽIVOTINjAMA.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!