• Tržište

Info tim Logistika – Nedeljni izveštaj – 22.03-26.03.2021.

nedelja, 28. mart 2021.

KUKURUZ

Tokom ove nedelje nije bilo preterane dinamike na tržištu merkantilnog kukuruza. Međutim, ponuda ove merkantile je bila dobra. Ponuđači su oglašavali prodaju ove merkantile po ceni od 23-23,5 din/kg+PDV za veštački suv, a prirodno suv kukuruz je nuđen u rasponu cena 22,8-23,2 din/kg+PDV, a na tržištu se mogao naći i kukuruz sa pojačanim procentom vlage, više na www.infotim.rs. Cena ove robe za CPT luka, prema rečima naših saradnika se kretala od 23,3-23,4 din/kg+PDV. Kako saznajemo, cena koja je mogla biti postignuta u pregovorima, za veštački suv kukuruz je 23 din/kg+PDV, a za kukuruz do 18% vlage, cena od 22-22,2 din/kg+PDV. Međutim, možemo reći da je tržište pasivnije u odnosu na prethodnu nedelju.

PŠENICA

Povećana ponuda merkantilne pšenice u ovom periodu, i nedostatak veće potražnje za hlebnim zrnom, dovodi do korekcija cena od strane ponuđača. Ponuđači su objavili ponudu hlebnog zrna na više pariteta, i različitog kvaliteta. Cena pšenice SRPS kvaliteta se kretala u rasponu od 22-23 din/kg+PDV, a cena koja je mogla biti postignuta je do 22,6 din/kg+PDV. Dakle, tokom nedelje je primetan pad cene ove merkantile.

JEČAM

Stočni ječam je tokom ove nedelje ponuđen po cenama od 24-24,5 din/kg+PDV, a cena koja se mogla postići u pregovorima je 24 din/kg+PDV. Ponuda ječma je slabija od potražnje, količine na lagerima, prema rečima naših saradnika se smanjuju.

SOJA

U toku nedelje oglašene cene za soju zrno su bile u rasponu cena 66,4-67 din/kg+PDV i 66 din/kg+PDV uz obračun kvaliteta. Dogovori za soju zrno srps kvalteta su ove nedelje postizani na cenu od 66,4 din/kg+PDV. Kako se nedelja privodila kraju dogovori su bili i do 67 din/kg+PDV. Zadržavamo trend male operativne količine soje zrna u ponudi, mada i povećano interesovanje od strane kupaca za nabavku. Kad posmatramo izveštaje sa čikaške berze tokom nedelje beležen je blagi pad cene za sojino zrno do kraja nedelje. Na milanskoj berzi beležen je rast cene u odnosu na predhodnu nedelju.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Tokom nedelje za nama, ponuđači i kupci suncokretove sačme su veoma oprezni u nastupu delovanja na domaćem tržištu, sagledavaju tokove , ponuda je izraženija, tražnja pasivnija,veoma mala pri čemu je raspon cena u ponudi operativne robe na svim paritetima bio od 34-35 din/kg+PDV, Zrenjanin 34.3-35din/kg+PDV, Šid 34.5din/kg+PDV, Nova Crnja-34-35din/kg+PDV, Veliko Gradište 34.5-35din/kg+PDV, Vrbas 34.5din/kg+PDV. U kontaktima sa terena saznajemo da su se dogovori ostvarivali na manje količine , uz prilagođavanja kupcima, od 34-34.5din/kg+PDV, Vrbas, Šid, Zrenjanin.

SOJINA SAČMA

U nedelji za nama, preko sistema Info Tim Logistika na domaćem tržištu Srbije zabeležena je mnogo dominantnija ponuda sojine sačme od tražnje za istom. Ponude ove robe su se menjale na dnevnom nivou, tj. ponuđači su reagovali korekcijom cena ponude na dole usled malog interesovanja i nabavke za ovom robom, koja se svodila na manje količine-5,10,15 i 25t. Ponude su se kretale u intervalu od 65-68 din/kg+PDV, na svim paritetima: Bečej 66.5-68din/kg+PDV, Sombor 66-66.5 din/kg+PDV, Vrbas 66-67din/kg+PDV, Zrenjanin 66-66.5 din/kg+PDV, Veliko Gradište 67-68din/kg+PDV, Obrenovac 42% pr.-65din/kg+PDV, 44%PR.-66.2-67din/kg+PDV. Dogovori na terenu su se kako saznajemo od saradnika ostvarivali na 66-67din/kg+PDV, a krajem nedelje i ispod nivoa od 66din/kg+PDV.

STOČNO BRAŠNO

Ponuda stočnog brašna i tokom ove nedelje je dobra a, roba operativna za utovar se mogla naći na više pariteta. Što se cene ove robe tiče, bez većih je promena u odnosu na prethodni period i kreće se od 17,8-18,5 din/kg+PDV.

STOKA

Za ovu nedelju tovne svinje sa farme su se oglašavale po ceni od 130-135 din/kg+PDV, tovljenici sa mini farmi po ceni od 120-130 din/kg+PDV, a tovljenici iz otkupa po ceni od 115-120 din/kg+PDV. Ova nedelja je prošla u znaku pada cena i slabe potražnje od stane kupaca za tovljenike.Ponuda jagnjadi oglašena je po ceni od 240-280 din/kg+PDV, a ovce za klanje su nuđene po ceni od 120-138,89 din/kg+PDV. Na terenu za jagnjad beležimo dosta operativne količine u ponudi i širok raspon oglašenih cena. Jedan od razloga je trenutna situacija zbog epidemioloških mera, slabije potražnje za svežim mesom.U toku nedelje prasad sa farme oglašena su u rasponu cena od 250-280 din/kg+PDV, prasad sa mini farme po cenama od 230-240 din/kg+PDV, a prasad iz otkupa po ceni od 220-222 din/kg+PDV. Na terenu je tražnja za prasadima za dalji tov. Činilo se da će cena tovljenika uticati na cenu prasadi, ali se cena u toku ove nedelje održavala na prošlonedeljnom nivou.Ponude bikova Holštajn oglašena je po ceni od 213-219 din/kg+PDV, a bikova Simentalaca po ceni od 230-235 din/kg+PDV. Za ovu nedelju imali smo operativne količine u oglasima. I dalje je problematika oko cena u postignutim dogovorima.

MINERALNO ĐUBRIVO

Kada je u pitanju nedelja za nama interesovanje za nabavku đubriva je i dalje aktuelna. Oglašivači su postavljali svoje oglase za različite formulacije đubriva bez naznačenih cena uz mogućnost dogovora. Oglašene cene su ostale na prošlonedeljnom nivou. Najviše interesovanja bilo je za An i Kan različitih proizvođača i pakovanja. Za ostale ponude možete posledati na sajtu www.infotim.rs.

UREA 340-355 e/t+PDV
AN 230-240 e/t+PDV
NPK 16x16x16 RUSIJA 295-300 e/t+PDV
KAN 220-236 e/t+PDV

SEMENSKA ROBA

I u ovoj nedelji ispratili smo potražnju za pojedinim hibridima semena kukukuza i suncokreta i soje. Proizvođači se nadaju da će nabavku završiti do pred setvu. U toku ove nedelje imali smo tražnju za semenskom sojom, kako domaćih sorti, tako i stranih proizvođača. Kad je u pitanju semenski suncokret raspoloživih semena ima, tražnja je i dalje aktuelna. Do kraja nedelje imali smo i oglašene ponude pojedinih hibrida kukuruza, suncokreta.

VOĆE I POVRĆE

U toku ove nedelje beležili smo dosta ponuda povrća sa raznih pariteta. Ovu nedelju je obeležilo puno ponuda krompira, kako belog, tako i crvenog i kako saznajemo od naših saradnika plasman ovog povrća je i dalje neizvestan i nadaju se da će država preduzeti neke mere povodom toga. Crveni krompir je zavisno od sorte i pariteta ponuđen u rasponu cena od 13,89-16,67 din/kg+PDV, bez promena u odnosu na prethodnu nedelju. Pakovan crveni krompir 10/1 je ponuđen po oglašenoj ceni od 15 din/kg+PDV. Ponude belog krompira su tokom nedelje oglašavane u rasponu cena od 14-16,67 din/kg+PDV, a dosta ponuda je bilo bez oglašenih cena. Kupus je tokom ove nedelje bio ponuđen bez oglašene cene.Crni luk se nudio po ceni od 20 din/kg+PDV, bez promena cene u odnosu na prethodnu nedelju. Preko sistema informacija Info Tim Logistika je tokom cele nedelje nuđen ren I klase, ali i II. I klasa rena je oglašena po ceni od 333,33 din/kg+PDV, a II klasa je ponuđena po oglašenoj ceni od 277,78 din/kg+PDV. Ove nedelje je bila aktuelna ponuda korena peršuna bez lista, po oglašenoj ceni od 120,37 din/kg+PDV. Tokom cele nedelje imali smo ponudu šargarepe I klase oglašene u rasponu cena od 25-30 din/kg+PDV, a dobili smo i ponudu šargarepe II klase koja je oglašena po ceni od 15 din/kg+PDV. Interesantno je spomenuti da je blitva pogodna za organski način uzgoja, a savet je da posejte seme u ćelije u martu i aprilu. Seme je poligermno i nekoliko ponika niče iz jednog semena. Proredite ostavljajući najjače klijance ili posadite ceo bokor ako želite da berete mlade izdanke, a pre presađivanja prekalite biljke. Da biste imali zimsku berbu, posejte seme u zaštićenom prostoru u avgustu. Minimalna temperatura za klijanje u zaštićenom prostoru je 8 C. Kada govorimo o voću, preko sistema informacija Info Tim Logistika aktuelna je ponuda smrznutog voća, tj. jabuke kocke, ali bez oglašene cene tokom cele nedelje. Beležimo ponudu sušene šljive sa i bez koštica, takođe bez oglašene cene. Što se tiče potražnji smrznutog voća, tokom cele nedelje beležimo tražnju smrznute kupine, maline i malina griza. Tokom ove nedelje se dosta pričalo o novom rodu maline, ili kako je mnogi nazivaju “crveno srpsko zlato”. Što se tiče malinara, saznali smo saznali da su smanjeni prinosi u čitavom svetu, što je uticalo na veliku potražnju ovog voća iz Srbije. Posle nekoliko veoma teških godina, može se reći da je malina konačno dočekala svojih pet minuta i da je dostigla dobru cenu. Mogućnost izvoza srpske maline sada je mnogo veća, pa bi malina iz naše zemlje svoj put mogla pronaći u Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Skandinavskim zemljama. Što se tiče ponuda smrznutog voća, danas beležimo ponude smrznute kupine, bez oglašene cene. Ono što je interesantno spomenuti je da na listi voća koje sadrže najviše pesticida i dalje prednjače jagode, navodi se u izveštaju Radne grupe za zaštitu životne sredine (EWG) za 2021. godinu.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

22.03.2021.

- Vlada je donela sledeće Uredbe:

- o utvrđivanju godišnjeg programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa za 2021. godinu;

- o utvrđivanju godišnjeg programa korišćenja sredstava za održivi razvoj i unapređenje šumarstva u 2021.godini;

- o klasifikaciji i postupku unapređenja objekata za sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla i dobijenih proizvoda.

- Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede doneo je Pravilnik o izmeni Pravilnika o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje i Pravilnik o izmeni i dopuni Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla.

23.03.2021.

- Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo objavio je Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za poboljšanje stočarske proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima i ekonomske aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti u smislu dodavanja vrednosti kroz preradu mleka i mesa na gazdinstvima u AP Vojvodini u 2021. godini i Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava u sektoru voće, povrće (uključujući i pečurke), cveće i ostali usevi u AP Vojvodini u 2021. godini.

- Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Uredbu o utvrđivanju Srednjoročnog programa razvoja savetodavnih poslova u poljoprivredi za period od 2021. do 2025. godine.

26.03.2021.

Republička direkcija za robne rezerve objavila je poziv za podnošenje ponuda za nabavku na koju se zakon ne primenjuje nabavka dobara-natron ventil vreća.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!