• Tržište

Info tim Logistika – Nedeljni izveštaj – 24.05-28.05.2021.

ponedeljak, 31. maj 2021.

KUKURUZ

Nestabilna cena, kao i mimoilaženje ponuđača i kupaca što se tiče cene ove robe, dovelo je do manjeg obima trgovanja tokom ove nedelje. S jedne strane dosta ponuđača povlačilo je svoje ponude zbog pada cene, očekujući rast cene u narednom periodu a, s druge strane, mnogi su očekivali dalji pad cene. Cene u ponudi su se kretale od 25-27 din/kg+PDV, ali na terenu je slika bila drugačija pa imamo informacija da se mogao naći kukuruz po ceni od 24-24,5 din/kg+PDV. Potražnja za ovom robom, od strane izvoznika je bila mala a, cene koje su bili spremni da plate za CPT luka su 24,5-24,7 din/kg+PDV.

PŠENICA

Slabije interesovanje izvoznika za nabavkom pšenice, kao i manja potražnja od strane domaćih kupaca, povuklo je cenu hlebnog zrna na niže, tako da se i kod ove merkantile beleži trend pada cene, koja se kretala od 23.5-24 din/kg+PDV. Ponuda je, kao i prethodne nedelje, veća u odnosu na potražnju.

JEČAM

Stočni ječam je ponuđen na tržištu po cenama od 22,8-23,5 din/kg+PDV, što je u odnosu na cene iz prošle nedelje pad cene.

SOJA

U toku nedelje oglašene cene za soju zrno su bile u rasponu cena 75-83,2 din/kg+PDV. U ovoj nedelji bilo je dinamike oko soje zrna. Oglašivači su izlazili sa jačim cenama u oglasu kako bi nastavili da održavaju cenu. Sredinom nedelje na konkretni zahtev kupca bilo je pregovora na cenu od 80 din/kg+PDV. Kako se nedleja bližila kraju, beležili smo i niže cene u oglasu. Mada pregovora i zainteresovanih kupaca nije bilo. Kad posmatramo izveštaje sa čikaške berze tokom nedelje beležen je pad cene soje zrna, da bi do kraja nedelje ponovo počelo da raste. Na milanskoj berzi beležen je pad cene u odnosu na prdhodnu nedelju.

STOČNO BRAŠNO

Za razliku od prošle nedelje, preko sistema informacija Info Tim, saradnici su ponudili pšenično stočno brašno u rasponu cena od 22,3-24 din/kg+PDV, što je u odnosu na prošlu nedelju pad cene. Konkretni pregovori su završavani, prema povratnim informacijama saradnika, po cenama od 22,3-22,8 din/kg+PDV.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Tokom nedelje za nama preko sistema Info Tim Logistika zabeležen blaži trend rasta ponuđenih vrednosti suncokretove sačme, koja se nudila u intervalu od 40-41din/kg+PDV, male operativne količine u ponudi na paritetu Zrenjanin, Šid, Veliko Gradište, Nova Crnja. Saznajemo od saradnika da su se dogovori ostvarivali u nivou od 40din/kg+PDV s početka nedelje, pa do 40.80din/kg+PDV, na kraju nedelje.

SOJINA SAČMA

U nedelji za nama na domaćem tržištu Srbije uočen najavljen i očekivan trend pada ponuđenih cena za sojinu sačmu, koja se nudila u intervalu od 79-83 din/kg+PDV, manje su ponuđene količine, kupci su oprezno reagovali zbog očekivanog pada vrednosti i dogovori na terenu su se ostvarivali od 81.5din/kg+PDV, s početka nedelje za Veliko Gradište, Zrenjanin, Sombor i 79 din/kg+PDV, za Bečej, Zrenjanin, na kraju nedelje, dok su fabrike nevoljno u sporijem ritmu pristupile korekciji cena na dole za sojinu sačmu. Na čikaškoj berzi prikazan trend pada vrednosti sojine sačme.

REPIN REZANAC

U protekloj nedelji na domaćem tržištu Srbije nisu zabeležene promene sa zbivanjima oko repinog rezanca, koji je sa operativnom ponudom u malim količinama, a nivo ponude je u rasponu od 29- 30 din/kg+PDV za beli Crvenka do 33 din/kg+PDV za beli džakiran Crvenka, dogovori su se za manje količine rinfuz na terenu ostvarivali na 29 din/kg+PDV.

MINERALNO ĐUBRIVO

Kada je u pitanju nedelja za nama interesovanje oko đubriva postoji.  Oglašivači su davali svoje ponude na višem nivou cena u odnosu na predhodni period, tako da smo u toku nedelje imali više puta korekcije cena u oglasima. Mada kako nam saradnici kažu na konkretan uput dobijali su niži nivo cena u pregovorima. Za ostale ponude možete pogledati na sajtu www.infotim.rs.
 
UREA 337-370 e/t+PDV
AN 240-265 e/t+PDV
KAN 238-242 e/t+pdv
NPK 16x16x16 RUSIJA 330-370 e/t+PDV
MAP 12x52x0 580-600 e/t+PDV

STOKA

U toku ove nedelje tovne svinje sa farme su se oglašavale po ceni od 130-150 din/kg+PDV, tovljenici sa mini farmi po ceni od 120-135 din/kg+PDV, a tovljenici iz otkupa po ceni od 110-115 din/kg+PDV. Do kraja nedelje smo imali jače oglašene cene za tovne svinje. Mada najviše pregovara za farmsku robu bilo je na cenu od 135 din/kg+PDV. Ponuda jagnjadi oglašena je po ceni od 250-280 din/kg+PDV, a ovce za klanje su nuđene po ceni od 120-138,89 din/kg+PDV. Jagnjad i ovce su se samo oglašavale bez nekog većeg interesovanja od strane kupaca. U toku nedelje prasad sa farme oglašena su u rasponu cena od 260-280 din/kg+PDV, prasad sa mini farme po cenama od 235-255 din/kg+PDV, a prasad iz otkupa po ceni od 220-240 din/kg+PDV. I dalje je slabo intersovanje oko nabavke prasadi za dalji tov. Ponude bikova Holštajn oglašena je po ceni od 200-225 din/kg+PDV, a bikova Simentalaca po ceni od 239-260 din/kg+PDV. Na terenu vlada interesovanje za nabavku junadi.

VOĆE I POVRĆE

Kada govorimo o ponudama svežeg povrća tokom ove nedelje, imali smo veoma raznoliku ponudu. Ponuda krastavica je bila oglašena u rasponu cena od 50-65 din/kg+PDV. Beležili smo i ponudu celera, tokom cele nedelje u rasponu oglašenih cena 100-140 din/kg+PDV. Beležimo ponudu pakovanog belog krompira 20/1 je tokom ove nedelje bio po oglašenoj ceni od 8 din/kg+PDV. S obzirom na to da je sezona mladog krompira u toku, cele nedelje smo beležili ponudu mladog krompira, na više pariteta u rasponu oglašenih cena od 70-111,11 din/kg+PDV. Sve je manje ponuda crvenog krompir i ovo povrće je bilo oglašeno uglavnom po ceni od 10 din/kg+PDV. Ponuda pakovanog crnog luka 10/1 je tokom nedelje bila bez oglašene cene. Tokom ove nedelje smo beležili ponudu mladog crnog luka, kao i mlade šargarepe, ali bez oglašene cene. Mladi kupus je bio oglašen po ceni od 50 din/kg+PDV. Ponude zaostalih količina praziluka su tokom ove nedelje bile u rasponu oglašenih cena od 100-111,11 din/kg+PDV. Prva klasa rena bila je ponuđena po oglašenoj ceni od 333,33 din/kg+PDV, dok je druga klasa ponuđena po oglašenoj ceni od 277,78 din/kg+PDV. Beležili smo i ponude zelene salate i spanaća, koje su sada aktuelne, ali bez oglašene cene. Ponude tikvica nisu izostale tokom ove nedelje, tako da su one bile ponuđene u rasponu oglašenih cena od 55,56-60 din/kg+PDV. Kada govorimo o potražnji, trenutno je preko sistema informacija Info Tim Logistika aktuelna
potražnja za šargarepom. Što se tiče voća, ove nedelje smo uglavnom belećili dosta ponuda jagoda, kao i jabuka. Tokom nedelje je ponuđenakonzumna jabuka, po oglašenoj ceni od 50,93 din/kg+PDV. Sorta konzumne jabuke jonagold, kao i sorta jabuka zlatni delišes su bile ponuđene po oglašenoj ceni
od 55,56 din/kg+PDV, bez oscilacija. Kako saznajemo od naših saradnika, ostalo je manje operativnih količina ovog voća. Tokom cele nedelje su bile aktuelne ponude jagoda sa više pariteta. Dosta ponuda je bilo bez oglašenih cena, dok su neke ponude bile po oglašenoj ceni od 120 din/kg+PDV. Kada govorimo o jagodama, primetna je i velika potražnja za ovim voćem tokom cele nedelje. Beležimo ponudu sušene šljive sa i bez koštica, bez oglašene cene kao i prethodnih nedelja. Vizuelnim pregledima poljoprivrednih useva i zasada registrovano je prisustvo stenica u zasadima bresaka, nektarina, jabuka, dunja, krušaka, trešanja, malina, leske i vinove loze kao i u
usevima krompira, kupusa i dr, objavio je portal Prognozno-izveštajne službe. Štete pričinjavaju odrasle jedinke i larve koje sisaju biljne
sokove iz svih nadzemnih delova biljaka, tako da se proizvođačima preporučuju pregledi useva i zasada na prisustvo invazivnih stenica.
Ukoliko se uoči njihovo prisustvo, sa ciljem sprečavanja polaganja jaja i daljeg razvoja stenica, preporučuje se primena insekticida iz grupe
piretroida na bazi aktivnih materija cipermetrin ili deltametrin.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

24.05.2021.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede doneo je sledeće Pravilnike:
-O načinu obavljanja periodičnog pregleda uređaja za primenu sredstava za zaštitu bilja i vremenskom periodu u kome se obavlja;
-O utvrđivanju programa mera zaštite zdravlja bilja za 2021. godinu.
29.05.2021.
Crédit Agricole Srbija, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odobrava subvencionisane kredite za
poljoprivredu

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!