• Tržište

Info tim Logistika – Nedeljni izveštaj – 25.01-29.01.2021.

petak, 29. januar 2021.

KUKURUZ

Tokom ove nedelje tržište merkantilnog kukuruza je bilo nestabilno. Kupci su se već s kraja prošle nedelje povukli iz potražnje, a s druge strane ponuđači nisu odustajali od svojih cena, pa je na tržištu na početku nedelje ponuđen kukuruz po ceni od 22-22,2 din/kg+PDV, ali konkretnih pregovora nije bilo. Zbog izuzetnog izvoza ove robe u proteklim mesecima, očekivala se reakcija i mišljenje resornog ministarstva. Odluka ministarstva je da se ne planira uvođenje bilo kakvih mera. Potražnje za kukuruzom ima, i od strane izvoznika, a takođe treba spomenuti i da je nabavka ove robe na produženi lager takođe aktuelna. Pred sam kraj nedelje, kako su nam saradnici javljali, dogovor na relaciji kupac-prodavac za merkantilni kukuruz se mogao postići u rasponu cena od 21,7-22 din/kg+PDV, za fca utovareno u vozilo kupca, i 22,5 din/kg+PDV za robu doveženu do luke.

PŠENICA

Kao i prethodne nedelje, povećanog interesovanja kupaca, za hlebnim zrnom još uvek nema. Na skok cene pšenice, reaguju mlinari kroz korekcije cena stočnog brašna kao i konzumnog brašna. Merkantilna pšenica je ponuđena na tržište u rasponu cena od 23-24,6 din/kg+PDV. Stiče se utisak da je trend stagnacije cene pšenice.

SOJA

U toku nedelje oglašene cene za soju zrno su 58-60 din/kg+PDV. Koliko čujemo sa terena pregovori su se završavali u rasponu cena 57,9-59 din/kg+PDV. Sredinom i do kraja nedelje, većina kupaca se aktivirala oko nabavke soje zrna. Kad posmatramo izveštaje sa čikaške berze tokom nedelje beležen je rast cene za sojino zrno. Na milanskoj berzi beležen je rast cene u odnosu na prethodnu nedelju.

JEČAM

Tokom nedelje je bilo interesovanja za ovom merkantilom od strane kupaca. Što se cene tiče, ponude su išle u rasponu cena od 21-22,5 din/kg+PDV.

SOJINA SAČMA

U nedelji od 25.01.-29.01. sojina sačma oglašavala se u ponudi u rasponu oglašenih cena od 64-65,8 din/kg+PDV. U Obrenovcu beležimo ponudu sojine sačme sa 44% proteina u rasponu oglašenih cena od 64-65 din/kg+PDV, dok se sojina sačma sa 42% proteina tokom nedelje oglašavala po ceni od 63 din/kg+PDV. U Velikom Gradištu beležimo ponude sojine sačme po oglašenih cena od 64,5-65 din/kg+PDV. U Bečeju sojina sačma oglašavala se po ponuđenoj ceni od 65-65,8 din/kg+PDV. U Somboru, Šidu kao i u Zrenjaninu ni tokom ove nedelje ne beležimo ponude operativnih količina sojine sačme. Tokom nedelje beležimo trend pada cene sojine sačme usled pada cene sojinog zrna i manjeg interesovanja oko nabavke ove komponente. Kasnije tokom nedelje ponuda sojine sačme se smanjivala, preostale ponude uglavnom su se korigovale i nudie po ceni od 65 din/kg+PDV. Na čikaškoj berzi primetan je trend porasta cene sojine sačme dok je na milanskoj berzi zabeležen manji trend pada cene sojine sačme.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Ovu nedelju obeležio je trend pada cena suncokretove sačme. Mala potražnja za ovom komponentom i velika ponuda uticali su na sniženje cena suncokretove sačme u ponudi. Tokom nedelje beležimo ponudu suncokretove sačme u rasponu oglašenih cena od 34,2-35 din/kg+PDV. Ponude suncokretove sačme beležimo u Novoj Crnji po oglašenoj ceni od 34,5-35 din/kg+PDV. U Zrenjaninu suncokretova sačma oglašavala se po ponuđenim cenama od 34,2-35 din/kg+PDV. Suncokretova sačma u Velikom Gradištu kao i u Vrbasu oglašavala se u ponudi po ceni od 35 din/kg+PDV. U Somboru beležimo ponudu suncokretove sačme po ponuđenim cenama u rasponu od 34,5-35 din/kg+PDV. U Šidu tokom ove nedelje beležimo ponudu suncokretove sačme po oglašenoj ceni od 35 din/kg+PDV. Kako saznajemo na terenu, suncokretova sačma dogovarala se po ceni od 34-34,5 din/kg+PDV tokom ove nedelje. Na milanskoj berzi takođe beležimo trend pada cene suncokretove sačme.

STOČNO BRAŠNO

Tokom ove nedelje od strane mlinske industrije došlo je do korekcije cene stočnog brašna, kao reakcija na skok cene pšenice, ali i smanjene meljave mlinova, koji imaju velike lagere konzumnog brašna. Cene ove komponente za stočnu hranu su se kretale od 18,5-19 din/kg+PDV, sa daljim trendom porasta cene.

STOKA

U toku nedelje tovne svinje sa farme su se oglašavale po ceni od 125-130 din/kg+PDV, tovljenici sa mini farmi po ceni od 118-125 din/kg+PDV, a tovljenici iz otkupa po ceni od 120-125 din/kg+PDV. Na terenu su se dogovarale niže cene u odnosu na prethodni period. Kupci su se najčešće izgovarali da su se nabavili robe od svojih stalnih saradnika i da nemaju potrebe za dodatnom nabavkom.Ponuda jagnjadi oglašena je po ceni od 250 din/kg+PDV, a ovce za klanje su nuđene po ceni od 120-138 din/kg+PDV.U toku nedelje prasad sa farme oglašena su u rasponu cena od 230-250 din/kg+PDV, prasad sa mini farme po cenama od 212-231 din/kg+PDV, a prasad iz otkupa po ceni od 185-194 din/kg+PDV. Koliko možemo da primetimo pregovori su se završavali između starih saradnika. Dodatnih potreba nije bilo.Ponuda bikova Holštajn oglašena je po ceni od 200-219 din/kg+PDV, a Simental bikova po ceni od 207-235 din/kg+PDV. Za ovu kategoriju stoke beležimo jače cene u oglašenim cenama i dogovorima.

MINERALNO ĐUBRIVO

Saradnici su se najviše interesovali oko potencijalne nabavke UREE, An-a, Kana za naredni period. Kad je AN RUSIJA 25/1 u pitanju tokom nedelje imali smo širok raspon oglašenih cena 235-280e/t+PDV. Kad je UREA RUSIJA 25/1 u pitanju na početku nedelje beležimo rast oglašenih cena u ponudi. Oglašene cene su bile u rasponu od 315-365 e/t+PDV. U toku ove nedelje iz dana u dan pratili smo korekciju oglašenih cena u ponudi. U toku nedelje imali smo prijavljeni dogovor za ureu rusku bb fca istovareno do kupca na cenu od 38000 din/kg+PDV. Za ostale ponude možete posledati na sajtu www.infotim.rs.

UREA 315-365 e/t+PDV
AN 230-280 e/t+PDV
KAN 205-235 e/t+PDV

VOĆE I POVRĆE

U toku ove nedelje beležimo raznoliku ponudu povrća. Oglašena cena za bundevu je bila 20 din/kg+PDV, bez promena tokom cele nedelje. Ponudu cvekle smo beležili po oglašenoj ceni od 25 din/kg+PDV. Pakovana cvekla je tokom ove oglašavana po ceni od 30 din/kg+PDV. Crveni krompir je zavisno od sorte i pariteta ponuđen u rasponu cena od 14-20 din/kg+PDV, tako da je tokom ove nedelje cena bila bez većih oscilacija. Pakovan crveni krompir 10/1 je ponuđen po ceni od 20 din/kg+PDV, dok je pakovan krompir 18/1 oglašen po ceni od 18,52 din/kg+PDV. Beli krompir je konstantno oglašavan u rasponu cena od 12-20 din/kg+PDV. Oglašena cena kupusa je tokom ove nedelje bila nešto niža u odnosu na prethodnu nedelju i raspon cena je bio od 13,89-20 din/kg+PDV. Tokom cele nedelje beležili smo ponudu crne rotkve po oglašenoj ceni od 25 din/kg+PDV, bez promena cene. Crni luk se nudio u rasponu cena od 13,89-23,50 din/kg+PDV, bez oscilacija cene. Pakovan crni luk 10/1 je bio oglašen po ceni od 25 din/kg+PDV. Ljubičasti crni luk koji je ponuđen po ceni od 30 din/kg+PDV, bez oscilacija. Preko našeg portala je tokom cele nedelje nuđen ren i paštrnak, ali bez oglašene cene. Šargarepa je bila oglašena po ceni od 25 din/kg+PDV, tokom cele nedelje, bez promena. Ponuda zelene salate puterice je i dalje aktuelna po oglašenoj ceni od 20,55 din/kg+PDV. Kada govorimo o voću, ove nedelje smo dobili ponude jabuka, različitih sorti. Ove nedelje su aktuelne organske jabuke sa oglašenom cenom od 138,89 din/kg+PDV, bez promena tokom cele nedelje. Beležimo i ponudu organskih jabuka II klasa po ceni od 46,3 din/kg+PDV. Preko našeg portala je ponuđena sorta granny smith po oglašenoj ceni od 46,3 din/kg+PDV, bez oscilacija cene. Ove nedelje smo dobili ponudu crvenog delišesa po oglašenoj ceni od 55,56 din/kg+PDV. Zlatni delišes je oglašen po ceni od 46,3 din/kg+PDV. Kada govorimo o sušenom voću, u toku ove nedelje smo imali i ponudu suvih šljiva, sa i bez koštica, ali bez oglašene cene. Ove nedelje beležimo potražnju za smrznutim malinama i kupinama, kao sušenim šljivama.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

26.01.2021. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede doneo je PRAVILNIK O IZMENAMA PRAVILNIKA O PODSTICAJIMA ZA PODRŠKU PROGRAMIMA KOJI SE ODNOSE NA PRIPREMU I SPROVOĐENjE LOKALNIH STRATEGIJA RURALNOG RAZVOJA

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!