Reklama
  • Tržište

Info tim Logistika – Nedeljni izveštaj – 26.04 - 29.04.2022.

ponedeljak, 2. maj 2022.

KUKURUZ

Kratak osvrt na ovu još kraću nedelju, što se tiče merkantilnog kukuruza, SRPS kvaliteta, on je tokom nedelje na tržištu nuđenu rasponu cena od 33-34 din/kg+PDV, dok je kukuruz sa 16% vlage bio u ponudi sa cenom od 33 din/kg+PDV. Cene su mahom ostale na nivou od prethodne nedelje, te se stiče utisak da je većina saradnika odlučila da odmara i tokom ovog međuprazničnog perioda. Takođe je bilo aktuelno i podnošenje zahteva za izvoz resornom ministarstvu, po unapred utvrđenim kvotama.

PŠENICA

Tokom nedelje za nama beležimo intenziviranje operativne ponudu merkantilne pšenice, u porastu je interesovanje, kupovina ove žitarice, od strane prerađivača, trgovaca i izvoznika. Interval ponuđenih oglašenih cena je u porastu s početka prema kraju nedelje, kreće se od 36-37.5 din/kg+pdv za srps kvalitet, dok je pšenica protein 13% nuđena od 37-38.5 din/kg+PDV, po poovratnim informacijama od naših saradnika saznajemo da su konkretni dogovori ostvareni u većem obimu za pšenicu 11 i 12% proteina u rasponu od 36-37.2 din/kg+PDV. Mnogi ponuđači su povukli svoje ponude očekujući još veće cene, Uredba Vlade o uvođenju kvota na izvoz pšenice je uticala na veće tražnje i rast cena.

SOJA

Soja zrno rod 2021. se u toku ove nedelje oglašavala na cenu 84-85 din/kg+PDV. I za ovu nedelju je bio pokušaj od strane ponudjača da se podigne nivo cena u oglasima. Saradnici su i dalje zauzeti aktuelnim poljskim radovima. Kupcu su nekako izostali sa tržišta soje zrna. Ako se i nešto pregovaralo, bio je to mali obim po količinama i na cene 83,5 din/kg+PDV, da bi se do kraja nedelje i pregovaralo do 84 din/kg+PDV. Kad posmatramo izveštaje sa čikaške berze tokom ove nedelje beležen je blagi rast cene sojinog zrna iz dana u dan. Izveštaj sa milanske berze ne beleži promenu cenu u odnosu na prošlu nedelju.

JEČAM

Tokom prethodne poslepraznične nedelje, preko sistema Info tim logistika na domaćem tržištu Srbije nastavljen talas većeg interesovanja i nabavke ječma, što je prouzrokovalo i trend rasta u oglašenim i dogovaranim vrednostima, oglašena operativna ponuda ječma rinfuz rod 2021 kretala se u intervalu od 37-37.5din/kg+PDV, ječam džakiran od 38-38.5din/kg+PDV, pregovori su se obavljali do 37din/kg+PDV za rinfuz, za džakiran 37.8-38 din/kg+PDV, uz najave pokušaja oglašavanja i viših cena ponude kako nam saradnici potvrđuju. Smanjuju se operativne količine ove žitarice koje se nude na domaćem tržištu.

SOJINA SAČMA

U nedelji za nama, preko sistema Info tim logistika na domaćem tržištu Srbije prisutan tok pada u oglašenim cenama ponude sojine sačme 42% i 44% proteina s početka prema kraju nedelje, ponuda dominira u odnosu na tražnju, interval ponude kreće se od 75-78 din/kg+PDV, ausled malih tražnji, upita i niske kupovne moći korigovanje i prilagođavanje sa cenom ide i ispod najnižih oglašenih ponuđenih vrednosti, da bi krajem nedelje dogovori u Vrbasu, Zrenjaninu, Obrenovcu bili i ispod 75 din/kg+PDV. Operativna ponuda sojine sačme bila je na paritetu Veliko Gradište u rasponu od 76-78din/kg+PDV, Vrbas 75-77 din/kg+PDV, Zrenjanin od 75-77.5 din/kg+PDV, Obrenovc 73-74 din/kg+PDV za sačmu 42% proteina, 75-77 din/kg+PDV za 44% proteina , Šid od 76-78din/kg+PDV, Nova Crnja 76-77 din/kg+PDV. Na čikaškoj berzi predviđen predstojeći trend veoma blagog pada vrednosti sojine sačme.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Tokom protekle nedelje na domaćem tržištu Srbije preko sistema Info tim logistika prisutan blaži trend pada cena oglašene, operativne ponude suncokretove sačme, zbog nesklada odnosa ponude i tražnje, aktivnija je ponuda, s početka nedelje je nivo cena od 44-44.5 din/kg+PDV, raznovrsna ponuda ove komponente, da bi sredinom radne nedelje ponuđači usled malog interesovanja i prometovanja korigovali nivo ponude na 43 din/kg+PDV, konkretni dogovori su se obavljali i ispod ovog nivoa ponuđene vrednosti krajem nedelje u Šidu, Zrenjaninu, Velikom Gradištu, Vrbasu, Somboru . Najavljena aktivnija tražnja i nabavka od strane domaćih kupaca. Na milanskoj berzi trend pada vrednosti ove komponente.

STOČNO BRAŠNO

Na početku ove nedelje, a posle praznika, zabeležena je povećana tražnja za ovom komponentom, tako da su ponudjači operativnih količina iz dana u dan podizali cenu u pregovaranjima. Tako da je raspon oglašenih cena imao širok raspon cena od 22,5-25 din/kg+PDV za džakirano stočno brašno i 22-25 din/kg+PDV za stočno brašno u rinfuzi.

MINERALNO ĐUBRIVO

Ova nedelja je poprilično pasivna kad su đubriva u pitanju. Izostanak tražnje i kupaca, nije davalo ni motiva ponudjačima da se oglašavaju sa ponudama. Oglašavale su se preostale količine azotnih đubriva. Polako počinju raspitivanja o kompklesnim đubrivima NPK, Map...

UREA RUSIJA 25/1 820 e/t+PDV
KAN MAĐARSKI 25/1 810 e/t+PDV
NPK 16x16x16 RUSIJA BB 800 e/t+PDV

Pregled oglašenih cena za ovu nedelju i podude možete pogledati na sajtu www.infotim.rs

STOKA

U toku ove nedelje naši saradnici su tovne svinje sa farme oglašavali po ceni od 205-220 din/kg+PDV, tovljenike sa mini farme po ceni od 190-210 din/kg+PDV, a tovljenike iz otkupa po ceni od 190-200 din/kg+PDV. Tokom ove nedelje najavljeni pad cene za tovljenike sa farme reflektovao se na samom kraju nedelje, kada su nam saradnici prijavljivali dogovore za farmsku robu u rasponu cena 200-205 din/kg+PDV. Ponuda jagnjadi oglašena je po ceni od 390-400 din/kg+PDV, a ovce za klanje su nuđene po ceni od 167-170 din/kg+PDV. Trend je jačih oglašenih cena u ponudi, zbog predstojećih praznika. U toku nedelje prasad sa farme je po ceni od 390-400 din/kg+PDV,

prasad sa mini farme po ceni od 380-400 din/kg+PDV, a prasad iz otkupa po ceni od 355-370 din/kg+PDV. Nabavka prasadi je i dalje aktuelna. Ponude bikova Holštajn oglašena je po ceni od 300-315 din/kg+PDV, a bikova Simentalaca po ceni od 330-354 din/kg+PDV. U toku ove nedelje bilo je pregovora za junad u rasponu oglašenih cena.

VOĆE I POVRĆE

Privodimo kraju ovu kraraktu pretprazničnu nedelju. Većina saradnika je spojila odmore, te nisu bili aktivni na tržištu u uobičajenom obimu.

No to nas nije sprečilo da obogatimo naš sajt povrtarskim ponudama.Više ponuđača je nudilo kupus, te je on dostigao cenu od 50 din/kg +PDV. Šargarepa je imala raspon cena od čak 40-60 din/kg+ PDV. Zabeležili smo i ponudu zelene salate sa cenom od 30 din/kg + PDV. Uvek aktuelna ponuda paštrnka i peršuna je bila i ove nedelje, obe biljne vrste su imale veći broj ponuda, neke su bile bez naznačene cene dok je ponuda za obe kulture sa cenom iznosila 100 din/kg + PDV. Naš sistem je zabeležio i bogatu ponudu lukova, kilogram crnog luka se našao u ponudi sa cenom od 45 din/kg + PDV, dok je beli luk tradicionalno dosta skuplji sa cenom od 450 din/kg + PDV. Sa druge strane imali smo i mladi luk, pakovan u veze, cena jedne veze je iznosila 35 din/vezi, + PDV. Cvekla i ljuta paprika su nam bile u ponudi isključivo bez cene. Ovonedeljni osvrt završavamo sa ponudom mladog krompira, belog krompira sa cenom od 150 din/kg + PDV. Polako kreće voćarska sezona! Konačno nam je stigla jagoda, prvi ovogodišnji rod, i mogao se naći po ceni od 400 din/kg + PDV. Od jabuka danas imamo samo ajdared i jonagold u ponudi sa cenom, i to 65 din/kg + PDV. Zlatni delišes je takođe bio u ponudi ali bez naznačene cene. Industrijska jabuka tradicionalno ima najnižu cenu, i to 11 din/kg + PDV. Šljive su bile najbrojnije u ponudi, i u smrznutoj i u sušenoj varijanti, sa i bez košpica, veće količine ali bez naznačene cene. Mandarine i banane još uvek drže istu cenu u ponudi sa 160, odnosno 150 din/kg + PDV.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

26.04.2022.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo doneo je Odluku o opredeljivanju sredstava po Konkursu o dodeli sredstava za sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru na teritoriji AP Vojvodine u 2022. godini.

27.04.2022.

Vlada Republike Srbije donela je Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

28.04.2022.

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede donosi Listu odobrenih supstanci.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo donosi Odluku o opredeljivanju sredstava po Konkursu o dodeli sredstava za sufinansiranje izgradnje, sanacije, rekonstrukcije i izrade tehničke dokumentacije vodnih objekata u javnoj svojini i objekata fekalne kanalizacije na teritoriji AP Vojvodine u 2022. godini.

29.04.2022.

Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu doneo Odluku o dodeli bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama sa područja APV za sufinansiranje izrade projektno-tehničke dokumentacije.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!