Reklama
  • Tržište

Info tim Logistika – Nedeljni izveštaj – 27.09 - 01.10.2021.

ponedeljak, 4. oktobar 2021.

KUKURUZ

Početkom nedelje na tržištu je ponuđen ovogodišnji rod prirodno suvog kukuruza po cenama od 24,8-25 din/kg+PDV, dok je veštački osušen kukuruz nuđen po ceni od 25,5 din/kg+PDV. Sporadično se pojavljuju i ponude  prošlogodišnjeg roda kukuruza po ceni od 25,5 din/kg+PDV. Ratari su koristili lepo vreme i nastavili žetvu ove merkantile, tako da je ponuda na tržištu malo bolja u odnosu na prošlu nedelju. Što se tiče prinosa, velike su oscilacije od regiona do regiona, tako da na pojedinim prostorima ima velikih podbačaja u rodu. Interesovanje od strane kupaca naravno postoji, pitanja su vezana za prinos i kvalitet ovogodišnjeg roda, da li su formirane cene u otkupu i sl. Prema rečima naših saradnika na terenu se pojavljuju cene u otkupu od 25-26 din/kg, za proizvođače. Tokom nedelje nije bilo velikih
aktivnosti na relaciji kupac-prodavac.

PŠENICA

I na tržištu pšenice je nestabilna situacija. Ponude su slabije u odnosu na potražnju ali i cene po kojima se nudi hlebno zrno, kupci uglavnom ne prate. Trenutno je ponuđena pšenica srps kvaliteta i pšenica sa proteinima 12%, u rasponu cena od 26,3-27 din/kg+PDV a pšenica sa min.13% proteina je nuđena po cenama od 26,9-28 din/kg+PDV. Potražnje za hlebnim zrnom ima i od strane mlinske industrije kao i od trgovačkih firmi a, tokom nedelje je realizovana manja količina hlebnog zrna po ceni od 26,8-26,9 din/kg+PDV za SRPS kvalitet, i pšenica 12% proteina po ceni od 27 din/kg+PDV.

SOJA

Tržište soje je poslednjih dana veoma dinamično, jer su se rodovi 2020. i 2021. podjednako nudili i oglašavali. Tako za soju rod 2020. smo imali oglasene cene od 76,5 din/kg+PDV. Soja zrno rod 2021. se oglasavao na cenu od 76-77 din/kg+PDV i 75 din/kg+PDV uz obračun kvaliteta. Do sredine nedelje kupci su mogli da prate ovaj nivo cena u pregovorima, da bi se do kraja nedelje povukli iz potražnje pod izgovorom da je to visok nivo cena koji ne mogu da plate. Još uvek nisu jasno definisani uslovi otkupa, žetva je u toku, prijemi roba se radi. Izvesno je da su količine u prinosima smanjeni. Kad posmatramo izveštaje sa čikaške berze tokom nedelje beležen je pad cene za soju zrno. A sa izvestaja sa milanske berze beležimo bladi rast cene u odnosu na predhodnu nedelju.

SUNCOKRET

U toku ove nedelje žetva suncokreta se u većini krajeva privela kraju. Oglašene cene preko sistema informacija Info Tim Logistike bile su u
rasponu cena od 59-59,5 din/kg+PDV. Početkom nedelje beležili smo dogovore na cenu od 59 din/kg+PDV uz agresivniju potražnju u odnosu na ponudjene količine ove uljarice. DO kraja nedelje beležili smo trend blagog pada cena u pregovorima.

JEČAM

Stočni ječam je tokom nedelje ponuđen na tržište po ceni od 24 din/kg+PDV, što je skok cene u odnosu na prošlu nedelju. Potražnje je zastupljena ali je operativne robe na terenu malo.

STOČNO BRAŠNO

Što se tiče pšeničnog stočnog brašna, za ovu nedelju se ne beleže veće promene u odnosu na prošlu nedelju. Cene u ponudi su se kretale od 20,7-22 din/kg+PDV, a prema rečima naših saradnika cena koju su mogli postići je do 21 din/kg+PDV. Na tržištu se mogu naći operativne količine ove komponente za stočnu hranu.

SOJINA SAČMA

U prethodnoj nedelji na domaćem tržištu Srbije, preko sistema Info tim logistika upraćen trend rasta u oglašenim ponuđenim vrednostima sojine sačme. Oglašene cene su se kretale od 78-80din/kg+PDV. Operativni pariteti su bili Obrenovac od 78-80din/kg+PDV, , Zrenjanin od 78-79din/kg+PDV, Veliko Gradište od 79 din/kg+PDV. Sredinom ove nedelje beležili smo pregovore za sojinu sačmu sa utovarima u Zrenjianinu po ceni od 78 din/kg+PDV. Na čikaškoj berzi prikazan pad cene za sojinu sačmu.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Na domaćem tržištu Srbije tokom nedelje za nama oglašene ponude suncokretove sačme kretale su se u rasponu od 33-35din/kg+PDV.
Ponuđe količine su se oglašavale na paritetima -Šid od 35din/kg+PDV, Vrbas 33,5 din/kg+PDV, Zrenjanin od 33-34din/kg+PDV. U toku ove nedelje bila je aktivna tražnja za suncokretovom sačmom. Kupci su bili aktivni na domaćem tržištu mada smo imali i kupce iz okruzenja. Na milanskoj berzi trend rasta suncokretove sačme.

MINERALNO ĐUBRIVO

Kada je u pitanju nedelja za nama interesovanje oko đubriva postoji od strane naših saradnika. Najviše neizvesnosti ima oko operativnosti robe i vremena isporuke. Dinamika je na terenu kad su i oglašene cene koje se i dalje menjaju na gore na dnevnom nivou. Za ostale ponude možete pogledati na sajtu www.infotim.rs
 
NPK 16x16x16 RUSIJA 485-505 e/t+PDV
MAP 12x52x0 25/1 670 e/t+PDV
NPK 8x15x15 ELIXIR ZORKA 400-465 e/t+PDV
NPK 6x24x12 ELIXIR ZORKA 435-500 e/t+PDV

STOKA

U toku ove nedelje naši saradnici su tovne svinje sa farme oglašavali po ceni od 175-200 din/kg+PDV, tovljenike sa mini farme po ceni od 175-190 din/kg+PDV, a tovljenike iz otkupa po ceni od 170-175 din/kg+PDV. Kako smo se bližili kraju ove nedelje, trend kretanja cena za tovljenike je išao silaznim trendom. Najava kupaca za sledeću nedelju da će plaćati niži nivo cena nego u ovoj. Ponuda jagnjadi oglašena je po ceni od 245-260 din/kg+PDV, a ovce za klanje su nuđene po ceni od 100-138 din/kg+PDV. Na terenu se beleže tražnje za ovom kategorijom stoke. Ovce za klanje su dogovoarane na cenu od 100 din/kg+PDV. U toku nedelje prasad sa farme oglašena su u rasponu
cena od 250-280 din/kg+PDV, prasad sa mini farme po cenama od 231-250 din/kg+PDV, a prasad iz otkupa po ceni od 200-205 din/kg+PDV. Kako saznajemo sa terena velika je operativnost prasadi u ponudi. To uslovljava i niže cene u pregovorima. Ponude bikova Holštajn oglašena je po ceni od 225-240 din/kg+PDV, a bikova Simentalaca po ceni od 245-251 din/kg+PDV. Trend slabe operativnosti robe na terenu, povećava cenu u pregovorima.

VOĆE I POVRĆE

Preko platformi Info Tim Logistika je tokom ove radne nedelje bila ponuđena cvekla, po oglašenoj ceni od 37,04 din/kg+PDV. Veće količine kupusa su ponuđene putem naših platformi bez naznačene cene. Beležili smo ponude bundeva, raznih sorti koje su sada interesantne u rasponu oglašenih cena od 37,04-46,3 din/kg+PDV. Više ponuda crnog luka beležimo tokom cele nedelje sa različitih pariteta, a takođe i pakovani crni luk 10/1. Oglašene cene za ovo povrće bile su u rasponu od 37,04-40 din/kg+PDV. Beli i crveni krompir je takođe bio ponuđen putem sistema informacija Info Tim Logistika. Ponuda rena je i dalje aktuelna putem naših platformi, prve i druge klase, bez
promena oglašenih cena u odnosu na prethodni period. Šargarepa je bila oglašena po ceni od 46,30 din/kg+PDV tokom cele nedelje. Paradajz i krastavac su takođe bili oglašeni u danima iza nas. Krastavac je bio oglašen po ceni od 27,78 din/kg+PDV, dok je paradajz bio bez naznačene cene. Paprika babura, kao i šilja su bile su oglašene po ceni od 92,59 din/kg+PDV. Osim ovih beležimo i ponudu ljutih paprika i paprike roge koje su sada interesantne. Kada govorimo o povrću, najprodavaniji proizvodi na Veletržnici su bili: crni luk, šargarepa, paprika, paradajz i plavi patlidžan. Ovo je i očekivano za ovo doba godine kada je u toku spremanje zimnice.
Što se tiče voća, preko našeg servisa je bilaponuđena industrijska jabuka po oglašenoj ceni od 8,33 din/kg+PDV. Beležili smo dosta ponuda jabuka, sa više pariteta tokom nedelje za nama. Sorte ajdared, gala, granny smith, mucu, jonagold, redchief, red jonaprince kao i zlatni delišes ponuđene su sa oglašenim cenama. Za više informacija o oglašenim cenama posetite sajt www.infotim.rs. Kruške su bile ponuđene po oglašenoj ceni od 101,85 din/kg+PDV. Tokom cele nedelje je u ponudi bila oglašena i sušena šljiva, sa i bez koštice, bez oglašenih cena. Kada govorimo o aktuelnostima i prometu u odnosu na prethodni period primetan je bio duplo veći promet vinskog grožđa. Od voća se pored jabuka i grožđa dosta traže i šljive. Grožđe na Veletržnicu stiže iz Smedereva, Kruševca i Grocke, uvozno se može naći
iz Severne Makedonije, dok su šljive iz Čačka, Valjeva, Topole i Grocke.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

27.09.2021.
 
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede doneo je Pravilnik o podsticajima za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu, kroz
podršku ne-poljoprivrednim aktivnostima, Kao i Pravilnik o izmeni Pravilnika o uslovima, načinu i obrascu zahteva za ostvarivanje prava na premiju za mleko.
 
01.10.2021.
 
Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam raspisao je Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama sa teritorije AP Vojvodine za finansiranje ili sufinansiranje programa razvoja i delovanja lokalnih socijalno-ekonomskih saveta; Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo doneo je Odluku o dodeli sredstava iz Godišnjeg programa korišćenja sredstava iz Budžetskog fonda za šume AP Vojvodine za 2021. godinu.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!