Reklama
  • Tržište

Info tim Logistika – Nedeljni izveštaj – 29.07.- 02.08.2019

ponedeljak, 5. avgust 2019.

KUKURUZ

Trend slabije potražnje i slabijeg trgovanja je karakteristika ove radne nedelje. Ponuda merkantilnog kukuruza je uveliko prevazilazila potražnju. Cene kukuruza u ponudi su se kretale od 15,7-16,1 din/kg+PDV, a saradnici su prijavljivali trgovanja od 15,75-15,9 din/kg+PDV na fca utovareno u vozilo kupca, a za CPT luka do 16 din/kg+PDV. Slabija potražnja od strane izvozničkih firmi kao i blagi pad cene na svetskim lukama doveo je do stagnacije cene i na našem tržištu. Pred kraj nedelje, kako saznajemo, na terenu su kupci bili spremni da plate 15,6 din/kg+PDV. S druge strane, interesovanje za terminsko trgovanje je pojačano.

PŠENICA

Posle završetka žetve ovogodišnjeg roda pšenice, proizvođači i otkupljivači su se bavili razduživanjem, a na tržište je ponuđena pšenica različitog kvaliteta. Ponuda je bila dosta dobra a kupci su bili zainteresovani za nabavkom hlebnog zrna što za proizvodnju što za izvoz. Najaktivnija u potražnji je bila mlinska industrija. Što se cena u ponudi tiče kreću se u rasponu od 18-19,5 din/kg+PDV, gde razliku određuje kvalitet pšenice, uglavnom hektolitarska masa. Zanimljivo je da nije bilo prijavljenog trgovanja tokom nedelje. Što se izvoznika u okruženje tiče teško prate ove cene pšenice.

SOJA 

Soja zrno se preko sistema poljoprivrednih informacija Info tima ove nedelje nudila po ceni od 36-36,3 din/kg+PDV. U toku cele nedelje zadržao se trend pada cene u ponudi za soju zrno. Ponuđači su nudili soju tokom cele nedelje, ali slaba je bila zainteresovanost kupaca za pregovor. Na terenu saznajemo da su bili pregovori oko trgovanja na cenu od 35,9 din/kg+PDV u Južnoj Bačkoj. I dalje ostaje dilema ponuđača šta raditi sa sojom rod 2018? Terminski ugovori se prave za novi rod, komentarišu se cene.

JEČAM

Ječam se nudio u rasponu cena 15,9-16 din/kg+PDV. U toku nedelje nije bilo većeg interesovanja za ovom robom. Kako saznajemo sa terena postizao se dogovor na cenu od 16 din/kg+PDV za 25t u Kolubarskom okrugu. Ponuda je zadovoljavajuća.

STOČNO BRAŠNO

Skok cene stočnog brašna kod pojedinih proizvođača ne odražava se na cene u trgovanju ovom komponentom. Kako saznajemo od naših saradnika, stočnim brašnom se trguje u rasponu cena od 12,2-12,5 din/kg+PDV, dok su cene u ponudi od 12,5-13,5 din/kg+PDV. Pojačane potražnje nema tako da je tržište stabilno.

Ponuđene cene:

STOČNO BRAŠNO PŠENIČNO DŽAKIRANO    12,5-13,5 din/kg+PDV

STOČNO BRAŠNO PŠENIČNO RINFUZ            11-13 din/kg+PDV


SUNCOKRETOVA SAČMA

U nedelji između 29.07.-02.08.2019. beležimo ponude za suncokretovu sačmu u rasponu cena od 24-24,6 din/kg+PDV. Suncokretova sačma u Novoj Crnji tokom nedelje nudila se po ceni od 24-24,6 din/kg+PDV. U Zrenjaninu suncokretova sačma nudila se po ceni od 24,1-24,2 din/kg+PDV. Tokom nedelje ne beležimo ponude operativnih količina suncokretove sačme u Somboru kao ni ponude za uvoznu sačmu Bimal sa lagerom u Bečeju. Suncokretova sačma uvozna bugarska rinfuz sa 36% proteina nudila se bez izražene cene u ponudi ili po ceni od 24,3 din/kg+PDV uz mogućnost dogovora i korekcije cene. Preko sistema informacija Info Tim tokom ove nedelje nismo beležili trgovanje suncokretovom sačmom. Kako saznajemo na terenu suncokretovom sačmom u Zrenjaninu trgovalo se po ceni od 24,1 din/kg+PDV, dok se kako kažu suncokretova sačma u Novoj Crnji nudila i po ceni od 23,8 din/kg+PDV. Kako saznajemo, operativnih količina suncokretove sačme u Zrenjaninu ostalo je još jako malo, ponuđači uglavnom dobijaju mogućnost utovara jednog do dva vozila tokom nedelje. Bez obzira na malu ponudu suncokretove sačme, ni tokom ove nedelje ne beležimo promene u ceni. Interesovanje za ovom komponentom i dalje je malo i bez obzira na malu količinu robe na tržištu cene i interesovanje se ne povećavaju i dalje.

SOJINA SAČMA

U nedelji između 29.07.-02.08.2019. sojina sačma domaća rinfuz nudila se u rasponu cena od 41-41,9 din/kg+PDV. Sojina sačma u Somboru nudila se po ceni od 41,2-41,3 din/kg+PDV. Sojina sačma u Velikom Gradištu takođe se nudila po ceni od 41,2-41,3 din/kg+PDV. Sojina sačma Bečeju i u Šidu nije bila u ponudi tokom nedelje, takođe i sojina sačma u Zrenjaninu nije beležila količine u ponudi tokom cele nedelje. U Obrenovcu sojina sačma nudila se po ceni od 41-41,9din/kg+PDV u zavisnosti od količine u upitu. Preko sistema informacija Info Tim, tokom ove nedelje nismo beležili trgovanje sojinom sačmom. Na čikaškoj berzi zastupljen je trend pada cene sojine sačme kao i tokom prethodnih nedelja, dok je na milanskoj berzi i dalje zastupljen trend stagnacije cene sojine sačme. Kako saznajemo na terenu se trgovalo sojinom sačmom po ceni od 41 din/kg+PDV.

STOKA

U sedmici za nama, na domaćem tržištu Srbije postignut sklad i ravnoteža u odnosu ponude i tražnje stoke, svih kategorija. Najveće očekivane promene spram prošlonedeljne povećane tražnje za svinjama bile su u ponudi tovnih svinja farmskih, koja  se kretala po ceni od 165-175 din/kg+PDV, rasla je s početka prema kraju sedmice,te je  cena u ponudi i realizaciji je dostigla nivo 175 din/kg+PDV, tovne svinje mini farma nudile su se po ceni od 160-170 din/kg+PDV, tovne svinje iz otkupa po ceni od 150-165 din/kg+PDV, pri čemu je julski tok nabavke, kako saznajemo na terenu , mahom  obavljen. Prerađivači i otkupljivači stoke najavljuju nižu cenu koju su spremni da plate za tovne svinje svih kategorija. Ponuda prasadi farmske kretala se po ceni od 300-330 din/kg+PDV, mini farma se nudila po 222-225 din/kg+PDV, a prasad iz otkupa se nude po 205- 220 din/kg+PDV, čije se trgovanje obavljalo i po nižim cenama. Imali smo ponudu ovaca za klanje  po ceni od 118-120din/kg+PDV, jagnjadi 250-260 din/kg+PDV, krave su se nudile po ceni od 130 din/kg+PDV, dok je ponuda bikova Holštajn bila u intervalu cena od od 180-190 din/kg+PDV, uz trgovanja i znatno niže usled veoma pasivne tražnje,  bikovi Simental nuđeni su po ceni od 209-230 din/kg+PDV.

POVRĆE I VOĆE 

U nedelji za nama veoma bogata i raznovrsna ponuda povrtarskih kultura, veoma zastupljeno trgovanje krompira crvenog 15/1 koji se nudio i trgovao na terenu po ceni od 21.3-24 din/kg+PDV, luk crni 10/1 se nudio od 27-30 din/kg+PDV, krastavac se nudio po ceni od 55-74.07din/kg+PDV, tikvice po ceni od 37.04 din/kg+PDV, šargarepa se nudila po ceni od 25 din/kg+PDV, paprika babura se nudila po ceni od 55-92 din/kg+PDV, u zavisnosti od klase, paprika roga-bela i zelena po ceni od  60-74din/kg+PDV, roga crvena po ceni od 66-92din/kg+PDV. U toku meseca jula naglašen je i izvoz ovih kultura iu zemlje okruženja.đ

Od voća najzastupljenije trgovanje i ponuda dinje po ceni od 20din/kg+PDV, lubenice po ceni od 18-20din/kg+PDV, kajsije po ceni od 335-40din/kg+PDV, breskve po ceni od 45-55din/kg+PDV, najavljene su veće količine šljive u ponudi za naredni period a sadašnja ponuda i trgovanje kako usmeno saznajemo od saradnika Čačanske rane je po ceni od 25-30din/kg+PDV.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

30.07.2019.- PRAVILNIK o podsticajima za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima

Ovim pravilnikom bliže se propisuju vrste podsticaja za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima, uslovi, način i obrazac prijave za ostvarivanje prava na podsticaje, kao i maksimalni iznosi podsticaja po korisniku.

Podsticaji obuhvataju investicije u:

  1. sektoru ruralnog turizma u kojem su prihvatljive investicije: ulaganje u izgradnju, dogradnju, adaptaciju, investiciono i tekuće održavanje, u cilju privođenja nameni, kao i nabavke opreme, a radi pružanja ugostiteljskih usluga u autentičnim ugostiteljskim objektima u domaćoj radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu, u smislu propisa kojim se uređuje turizam, odnosno ugostiteljstvo.

  1. sektoru umetničkih zanata, odnosno domaće radinosti u kojem su prihvatljive investicije Prihvatljive investicije: ulaganja u nabavku opreme i alata za obavljanje poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, u skladu sa propisima kojima se uređuju određivanja poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, načinu sertifikovanja istih i vođenju posebne evidencije izdatih sertifikata. Vise na www.infotim.rs

Zadovoljni ste sadržajem?