Reklama
  • Tržište

Info tim Logistika – Nedeljni izveštaj – 30.05 - 03.06.2022.

subota, 4. jun 2022.

KUKURUZ

Tokom nedelje za nama na domaćem tržištu Srbije i ponuda i potražnja kukuruza je bila mala na početku nedelje, zatim ponuda ojačava, dešavala su se pregovori za manje količine kukuruza, i njegova oglašena ponuda ima trend pada prema kraju nedelje. Kupci su reagovali u manjem obimu nabavke ove merkantile pa je bilo i više pregovora i ispod najnižeg nivoa oglašenih ponuđenih vrednosti. Cene ponude veštački i prirodno suvog kukuruza su se kretale u rasponu od 32.5-34 din/kg+PDV, dok je kukuruz do 16% vlage ponuđen po ceni od 32-34 din/kg+PDV.

PŠENICA

Nedelju za nama je obeležio prilično miran period na tržištu merkantilne pšenice. Kako smo se približavali kraju nedelje tako je i opadalo interesovanje kupaca za ovom robom, pod pretpostavkom da su za ovu nedelju već obezbedili potrebne količine. Nivo oglašenih cena se kretao u rasponu od 41 do 42.70 din/kg + PDV, dok su pregovori završavani u rasponu od 41-42 din/kg + PDV.

SOJA 

Soja zrno rod 2021. se u toku ove nedelje oglašavala na cenu 75-80 din/kg+PDV. I za ovu nedelju kupci su pokušavali da obore cenu sojinog zrna u pregovorima. Oglašivači su rešavali samo neke minimalne kolilčine po ovim tržišnim cenama. Pred kraj nedelje imali smo dogovore na 75 i 76 din/kg+PDV za sojino zrno telkel. Kad posmatramo izveštaje sa čikaške berze tokom ove nedelje beležen je blagi pad, pa rast cene sojinog zrna do kraja nedelje. Izveštaj sa milanske berze beleži pad cene u odnosu na prošlu nedelju.

JEČAM

U prethodnoj nedelji , preko sistema Info tim logistika na domaćem tržištu Srbije ponuda I tražnja ječma veoma pasivne, blaži trend pada ponuđenih vrednosti s početka prema kraju nedelje, oglašena operativna ponuda, sve manje količine raspoložive, za rinfuz rod 2021 kretala se u intervalu od 37.7-38din/kg+PDV, ječam džakiran na 39din/kg+PDV, pregovori su se obavljali na 37.5din/kg+PDV za rinfuzmanje količine u Bačkoj, i pristigle su prve ponude ječma rod 2022, na zeleno na 37din/kg+PDV.

STOČNO BRAŠNO

Stočno brašno pšenično džakirano je ponuđeno po cenama od 29-33 din/kg+PDV, a za rinfuzu 30-32 din/kg+PDV. Kako su dani u nedelji odmicali beležen je trend pada cena. Po rečima saradnika stiče se utisak da je i traznja za ovom komponentom izostala zbog nestabilnih cena i povećanih operativnih kolilčina u odnosu na predhodni period.

SOJINA SAČMA

U nedelji za nama, preko sistema Info tim logistika na domaćem tržištu Srbije prisutan tok pada u oglašenim cenama ponude sojine sačme 42% i 44% proteina s početka prema kraju nedelje, ponuda dominira u odnosu na tražnju, interval ponude kreće se od 69-72 din/kg+PDV, a usled malih tražnji, upita, korigovanje i prilagođavanje sa cenom ide i ispod najnižih oglašenih ponuđenih vrednosti, da bi krajem nedelje dogovori u Vrbasu,Zrenjaninu, Obrenovcu bili i ispod 69din/kg+PDV, za sačmu 44% proteina, dok je 42% proteina u rasponu od 68-70din/kg+PDV u ponudi. Operativna ponuda sojine sačme bila je na paritetu Veliko Gradište u rasponu od 69-72 din/kg+PDV, Vrbas 70-72din/kg+PDV, Zrenjanin od 69-71din/kg+PDV, , Obrenovc 68-70din/kg+PDV za sačmu 42% proteina, 70-72din/kg+PDV za 44% proteina , Šid od 70-72din/kg+PDV, Nova Crnja 70-72din/kg+PDV, saznajemo od saradnika kupaca da je na domaćem tržištu prisutna i ponuda uvozne sojine sačme, čija je vrednost u nivou 65-66din/kg+PDV. Na čikaškoj berzi predviđen predstojeći trend rasta vrednosti sojine sačme.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Tokom protekle nedelje na domaćem tržištu Srbije preko sistema Info tim logistika prisutan trend pada cena oglašene, operativne ponude suncokretove sačme, zbog nesklada odnosa ponude i tražnje, aktivnija je ponuda, s početka nedelje je nivo cena od 41-41.5 din/kg+PDV, raznovrsna ponuda ove komponente, da bi sredinom radne nedelje ponuđači usled malog interesovanja kupaca korigovali nivo ponude na 39 din/kg+PDV, konkretni dogovori su se obavljali i ispod ovog nivoa ponuđene vrednosti krajem nedelje u Zrenjaninu, Velikom Gradištu, Vrbasu, najčešće na 38.5-39-40din/kg+PDV. Najavljena aktivnija tražnja od strane domaćih farmi, fabrika stočne hrane. Na milanskoj berzi trend pada vrednosti ove komponente.

MINERALNO ĐUBRIVO

U ovoj nedelji imali smo sporadično upite potencijalnih kupaca za veštačka đubriva. Oglašivači su samo reagovali sa ponudom na konkretne upite. Trenutno je neizvestna situacija šta će biti ponudjeno i operativno od trazenih formulacija.

UREA RUSIJA 25/1 815 e/t+PDV
KAN MAĐARSKI 25/1 730-810 e/t+PDV
NPK 15x15x15 RUSIJA 25/1 800 e/t+PDV

Pregled oglašenih cena za ovu nedelju i podude možete pogledati na sajtu www.infotim.rs.

VOĆE I POVRĆE

Obilje ponuda ove nedelje na sajtu Info Tim Logistike. Što se tiče povrća, počinjemo sa boranijom, koja je bila u ponudi sa cenom od 300 din/kg + PDV. Zabeležili smo više ponuda krastavca u različitim pakovanjima kartonskim, drvenim i plastičnim, bez naznačene cene, ali i sa cenom u rasponima od od 45-100 din/kg + PDV. Što se tiče graška imali smo ga sa cenom od 200 din/kg + PDV. Tokom cele nedelje je oglašavan kupus, više ponuđača ga je nudilo te je dostigao raspon cena od 40-50 din/kg + PDV. Mladi krompir je još uvek prisutan u ponudi sa cenom od 70 din/kg + PDV. Imali smo i ponudu spanaća, s početka nedelje i cena mu je iznosila 100 din/kg + PDV. Rotkvice pakovane u veze su se mogle pronaći po veoma povoljnoj ceni od 20 din/kg + PDV. Za kraj nedelje završavamo osvrt sa ponudom crnog luka sa cenom od 50 din/kg + PDV.

Jabuke prve klase ove nedelje su u ponudi sa čak 3 sortimenta, jonagold, zlatni delišes i ajdared. Više ponuda smo zabeležili a raspon koji su postigli je 0d 75 do 80 din/kg + PDV. Trešnje su takođe aktuelne trenutno, sorta burlat je bila u ponudi po ceni od 250 din/kg + PDV, dok se domaća sorta trešnje mogla pronaći sa cenom od 180 din/kg + PDV. Više ponuda jagode smo takođe zabeležili, Industrijska jagoda, sorte zenga je bila oglašavana sa cenom od 170 din/kg + PDV, dok su jagode domaćeg sortimenta bile u ponudi sa cenom od 145 din/kg + PDV. Polako dolazi i vreme kajsija te smo ove nedelje zabeležili i njihove prve ponude, oglaše1na cena im je iznosila 180 din/kg + PDV. Dinja je isto bila u voćarskoj ponudi tokom nedelje sa cenom od 250 din/kg + PDV.

STOKA

U toku ove nedelje naši saradnici su tovne svinje sa farme oglašavali po ceni od 210-225 din/kg+PDV, tovljenike sa mini farme po ceni od 210-212 din/kg+PDV, a tovljenike iz otkupa po ceni od 200-203 din/kg+PDV. Po rečima naših saradnika iako je bio pokušaj obaranja cena, do kraja nedelje cena se održavala do nivoa od 210 din/kg+PDVza farmsku robu.

Ponuda jagnjadi oglašena je po ceni od 370-380 din/kg+PDV, a ovce za klanje su nuđene po ceni od 130-155 din/kg+PDV. Na terenu se beleži slabije interesovanje oko ove kategorije stoke, pa i ponudjači pokušavaju sa nižim oglašenim cenama u odnosu na predhodnu nedelju.

U toku nedelje prasad sa farme su se oglašavala po ceni od 330-350 din/kg+PDV, prasad sa mini farme po ceni od 320-333 din/kg+PDV, a prasad iz otkupa po ceni od 300-315 din/kg+PDV. Slaba je operativnost robe na terenu, pa ponudjači pokušavaju sa jačim cenama u oglasima.

Ponude bikova Holštajn oglašena je po ceni od 295-315 din/kg+PDV, a bikova Simentalaca po ceni od 330-340 din/kg+PDV. Na terenu pregovori za bikove simentalce su se završavali na nivou ponudjenih cena.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

30.05.2022.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je Konkurs za raspodelu sredstava iz godišnjeg programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa u AP Vojvodini u 2022. godini.

31.05.2022.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je single tender proceduru za nabavku, isporuku i montažu opreme za gajenje i berbu lekovitog i aromatičnog bilja za projekat AGRINNO 2, Interreg IPA Program prekogranične saradnje Mađarska – Srbija.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam objavio je Konkurs za sticanje prava korišćenja znaka „NAJBOLjE IZ VOJVODINE".

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!