• Agrovesti

Da li je realno da se farmeri izbore za minimalnu zagarantovanu otkupnu cenu?

ponedeljak, 2. avgust 2021. 07:32

Novi Sad —

Gostujući u emisiji Brazde na RTV, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski istakla je da se cena mleka nije menjala proteklih šest godina, da su cene inputa (kukuruza, soje, suncokretove sačme) drastično skočile, te su oni pred bankrotom i traže da njihove probleme čuju predsednik Republike, Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić i da pokušaju da zajednički reše problem.

”Trenutno je prosečna cena mleka 30 dinara po litru, a pre šest godina cena je bila 42 dinara. Ako računamo samo radnu snagu, energente, amortizaciju, svako iole normalan zna da je nemoguće da i dalje proizvodimo gubitke. Sada smo u bankrotu i to je najveći apsurd, jer ljudi koji rade 365 dana u godini su bankrotirali. Pitanje je dana kada će banke početi da nas plene, jer poljoprivredna gazdinstva garantuju svom svojom imovinom“ istakla je Bugarski.

Dodaje i da se proizvođači mleka bave teškom industrijom, da su njihove životinje teške oko 700-800 kg, pa recimo sve što je potrebno jednoj kravi, 10 puta manje treba jednoj ovci. Ono što možete da uradite sa zaradom od jednog hektara voća, stočari, odnosno proizvođači mleka sa jednog hektara ne mogu da srede ni jedan ćošak svoje farme i to je činjenica.

Subvencije bi mogle da budu veće, ističe Bugarski.

"Mi molimo našu državu da nama pomogne. Mi decenijama ne možemo da utičemo na cenu svog proizvoda i naše poslovanje se zasniva na nečijoj dobroj volji, zato tražimo da država uvede minimalnu proizvođačku cenu mleka. Anagažovaćemo ekonomske stručnjake da utvrde tu minimalnu cenu i toga će sve mlekare morati da se pridržavaju. Nećemo praviti proteste, ali novca nemamo, treba da spremamo silažu, a nemamo novca ni za gorivo“, kazala je Sanja Bugarski u "Brazdama".

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović  ponudio je razne vidove pomoći u segementima koji su im na raspolaganju, što su stočari prihvatili, ali kažu to neće dugotrajno rešiti problem. Stoga su u petak doneli odluku da upute 
zahtev predsedniku Republike Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić za hitan sastanak.
 
”Mi moramo predsedniku i premijerki da obrazložimo celu situaciju, jer smo nemoćni i nemamo mehanizme da sami rešimo te probleme. Naš predlog je minimalna proizvođačka cena, pri čemu ćemo svaka tri meseca sa ekonomskim stručnjacima praviti analizu i utvrđivati tu minimalnu cenu
mleka, kako bi bili svi zadovoljni“ ističe Bugarski.

Agronews

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!