Reklama
  • Agrovesti

1.700 sarmi na Danu kisačke sarme

utorak, 3. septembar 2019. 13:28

Kisač —

Tradicionalna manifestacija „Dan kisačke sarme - Sarmijada Kisač“ održana je po 14. put u tom prigradskom mestu, ali ove godine na novoj lokaciji - na terenu Fudbalskog kluba „Tatra".

 
 
Za tu priliku napravljeno je oko 1.700 sarmi od 100 kilograma mesa i bilo je gusto da li će svaki posetilac i gost imati priliku da okusi taj slovački specijalitet. Događaj organizuju Društvo kisačkih žena i Udruženje građana „Integra 21” uz podršku Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.
 
- Novi prostor je korak kako bi se omasovila čitava manifestacija i mislim da smo na dobrom putu - rekla je Milana Arnjaš iz UG „Integra 21”. - Sarma se prodala u rekordnom roku, a imamo i štandove gde su izložene rukotvorine. Takođe, u toku dana je bila i prodajna izložba rukotvorina, kao i prodaja tradicionalnih slovačkih kolača.
 
Učešće u manifestaciji je uzelo 16 udruženja žena iz Vojvodine, a koje su članice Asocijacije slovačkih udruženja žena. Iako čitav događaj nije imao takmičarski karakter, gošće su došle da se zabave i druže, a ne da kuvaju i rade.
 
- Počeli smo sa idejom da pravimo štandove i da ga svako udruženje ima, ali žene to ne žele, hoće da dođu da se vesele i zabavljaju, a ne da donose hranu i da kuvaju - objasnila je predsednica Društva kisačkih žena Ljudmila Berediova Stupavska. - Meso se peklo u seljačkoj pećki i to je poseban šminc naših sarmi. Još jedna tajna je ta što koristimo kvalitetnu domaću papriku i ne stavljamo mnogo pirična.

Danas

Zadovoljni ste sadržajem?