Reklama
  • Agrovesti

Bronza za kozji sir iz Srema

sreda, 29. novembar 2017. 10:10

London —
 

Zreli kozji sir mlekare “Gorski” iz Jaska dobio je bronzanu medalju na World Cheese Awards, svetskom takmičenju sireva, koje je održano 18. novembra u Londonu u konkurenciji od 3.000 sireva iz 35 zemalja sveta.

Vlasnica mlekare, Novosađanka Ljiljana Paušić Mojić, povodom ove prestižne titule, kaže da je ova nagrada pokazatelj da se trud i ulaganje u kvalitet uvek isplate, a to je ovoga puta prepoznato i na svetskom nivou.

Na najvećem međunarodnom takmičenju sira World Cheese Awards u Velikoj Britaniji, učestvovalo je 35 takmičara iz raznih zemalja sa više od 3.000 sireva. Jedini proizvođač iz Srbije bila je mlekara “Gorski” iz fruškogorskog sela Jazak, koja je uspela da se okiti bronzanom medaljom u veoma jakoj konkurenciji.

Prva međunarodna nagrada za sir iz Srbije

Obavestili su me da je ovo prva međunarodna nagrada za neki sir iz Srbije, i veoma mi je drago ako je tako. Nama je ovo isto prvo međunarodno priznanje, i sada smo na neki način otvorili put i drugim proizvođačima sireva, za koje očekujem da će krenuti našim stopama, kako bi dobar sir iz Srbije stavili tamo gde mu je mesto, među najboljima – naglašava Ljiljana.

Sudijski timovi ocenjivali su sireve po boji, teksturi, konzistenciji, mirisu, i naravno, ukusu. Sve ovo je zadovoljilo visoke kriterijume stručnog žirija.

Nekako, svi ovaj zreli sir smatraju običnim, ali za mene je on uvek bio najbolji sir. Priznajem, nije ga lako napraviti, ali uz trud ispadne dobar. Taj sir je naša tradicija, i zato mi je posebno drago što je baš on dobio priznanje – veli Ljiljana Paušić Mojić, dodajući da ne treba podlegati floskuli da je sve što je strano bolje od našeg, te da i mi imamo čime da se podičimo.

Ova mala fruškogorska mlekara počela je proizvodnju kozjeg sira pre devet godina i do danas je izbacila raznovrsnu paletu, od polutvrdih sireva, sireva u hrastovini, sa lavandom, pa do mladog kozjeg sira. Dobitnici su zlatnih medalja na Novosadskom sajmu 2016. i 2017. godine.

Imamo farmu sa više od 50 koza rase alpina, koje pasu u čistoj sredini na padinama Fruške gore. Naši sirevi se prave od 100 odsto kozjeg mleka, zato ih vole stranci, jer oni nisu ljubitelji industrijskih sireva – napominje naša sagovornica.

Degustaciona sala

Ljiljana je proletos otvorila malu degustacionu salu, na imanju gde je mlekara. Posetioci ovde mogu da probaju sve vrste sireva, ali i da sami učestvuju u kreiranju ukusa po sopstvenoj želji.

Novosti