Reklama
  • Agrovesti

Čiji je feta sir?

nedelja, 21. jun 2020. 20:51

Grčka / Danska —

Grčka je formalno od Evropske unije zatražila da se započnu zakonske procedure protiv države Danske zbog prisvajanja feta sira.

"Ministar poljoprivrede je odobrio aktivaciju zakonskih procedura Evropske komisije protiv Danske zbog narušavanja propisa o oznakama porekla robe", navelo je Ministarstvo poljoprivrede Grčke.
 
Feta je prepoznatljiv, amblemski grčki prozvod, kažu u Ministarstvu, dodajući da je Danska "odbila da sarađuje" po pravilima Evropske unije. Ovo je omogućilo danskim proizvođačima da proizvode "imitaciju fete" i da izvoze "imitacije sireva EU" u zemlje koje nisu članice Evropske unije, kažu u Atini.
 
Feta sir je jedno od brojnih jela i pića specifičnih za neki region oko koga se spore evropske zemlje, kako bi uspostavile i zadržale zvanično mesto porekla proizvoda, piše portal Grik reporter.
 
Tokom 2005. godine, Evropski sud pravde odbio je žalbu Nemačke i Danske, podržanu od strane Francuske i Velike Britanije, kojom bi bilo ostvareno pravo njihovih proizvođača da nastave s korišćenjem imena feta sira za beli, salamurom natopljen sir proizveden u tim zemljama.

021

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!