Reklama
  • Agrovesti

Država posreduje u pregovorima oko cene maline

četvrtak, 7. jun 2018. 14:29

Beograd —

Posle sastanka sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem predsednik udruženja proizvođača malina "Limska dolina" Sanel Dizdarević izjavio je da će država posredovati u dogovoru između proizvođača maline i hladnjačara o ceni maline.  

„Zadovoljni smo sastankom, tema je bila dnevna otkupna cena, a imaćemo sledeće nedelje sastanak u Užicu i Prijepolju sa hladnjačarima. Sve ide u dobrom smeru ali tek smo ušli u proces i još ništa nije dogovoreno“, rekao je Dizdarević.

Kako je istakao, otkupna cena za kilogram maline je oko 130 dinara ali očekuje da će rasti.

Kako se navodi u saopštenju MInistarstva poljoprivrede posle sastanka, dogovoreno je da zbog nastalih poremećaja na tržištu, Ministarstvo obezbedi komunikaciju između predstavnika proizvođača i otkupljivača malina u cilju ravnomernog snošenja troškova koji su rezultat aktuelnih dešavanja u sektoru malinarstva.

Ministar je istakao da je resorno ministarstvo spremno da pomogne u dodatnom snižavanju troškova proizvodnje maline kroz sistem subvencija, ali i nabavku repromaterijala.

Takođe, značajan pomak se očekuje i kroz ulogu Nacionalnog saveta za malinu, koji će konačno utvrditi proizvođačke cene, odnosno cenu koštanja proizvodnje maline za različite krajeve Srbije, ali i krajnje izvozne cene ovog voća, piše u saopštenju.

Na sastanku je dogovoreno i da se zajedničkim naporima obezbedi investitor koji bi izgradio prerađivačke kapacitete u tom delu zemlje i na taj način obezbedio sigurniji plasman maline za proizvođače, saopšteno je iz Ministarstva.

Predstavnici malinara iz Prijepolja i Priboja bili su jutros na sastanak sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem u Beogradu, a sastanak je bio zatvoren za javnost.

B 92